Здравей и добре дошъл!
Тук доста неща са казани вече, но веднага си личи, че са малко едностранни вижданията на колегите.
Например, както винаги се подценява мащаба ТТ (ясно е аз в кой съм

), щото моделите на локомотиви които могат да бъдат "преправяни" в БДЖ такива са точно толкова колкото в НО. Но колегите от по-големият Н0 просто не са запознати с другите мащаби така добре, както с "основния"

.
Всички пишат, че избора в НО е по-голям, което е така и не подлежи на спор...Но все пак трябва да ти уточня, че колекционерите (същото се отнася и за моделистите) които имат
ВСИЧКО от даден мащаб (в случая) Н0 в България (че и по света) се броят на пръстите на едната ръка. Не виждам никакъв смисъл да се изтъква като аргумент огромният избор, тъй като всъщност
не това е определящо за който и да е мащаб, най-вече по финансови причини.
Детайлността вече е огромна (някой тук имат за мръсна, думата "реализъм") не само в едрите мащаби, но и в по-дребните.
Остава единствено да решиш точно какво искаш да направиш?
Макет, витрина или и двете. От тези фактори, зависи в голяма степен и ориентацията ти към даден мащаб.Тук предимството на ТТ и N просто не подлежи на обсъждане. За справка, виж в нашият форум раздела за макетите и сам си направи изводите, какво и как са успяли да постигнат (и на каква площ) колегите с макети в Н0, ТТ и N.
Като изходни данни (които все още не е късно да се променят обаче), ти имаш заложено начало и то е именно ТТ. И не защото съм пристрастен (аз всъщност работя и в Н0

), ами защото просто имаш повече в този мащаб + четири локомотива. Докато в Н0 още нямаш дори какво да ти тегли вагоните. В статистиките публикувани по-горе някой данни коренно се различават, защото са правени на търговска основа,
от и за търговски цели, при това от хора които по презумция подценяват, както пазара от бившия източен блок, така и най-разпространения мащаб в него тогава и сега - ТТ.МВоделистите в този мащаб (ТТ) само в бившата чехословакия напброяват 3300 човека (организираните в клубове де...)!!!
Но каквото и да те съветват колегите и аз, решението си е изцяло твое в зависимост от тези основни критерии:
1.Цели (витрина,макет, двете или нещо по-различно).
2.Финанси (цени и количества които би искал)
3.Време (свободно за колекцията или макета, както и срок на придобиване)
4.Сръчност (валидна както за витрината така и за моделизма въобще)
5. И не на последно място - разбирателство в семейната среда (жена, родители и приятели).

Практически подкритерийте също са определящи(като епохи, администраци, пътническа и товарна тракция и т.н.), но не в началото, а след като си навлезнал в "дълбокото" хоби.
В заключение и също не на последно място, поставям избора ти на мащаб и в зависимост от хората които познаваш от различните мащаби, както и тяхната отзивчивост към теб. В това отношение мога да кажа, че ще се радваме в Че
ТТата да имаме още едно ново попълнение!