Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby
Фотография
CaLLlo:
--- Цитат на: G_GROZ link=topic=2919.msg61405#msg61405 date=1307688189 --- ...
Мога да осигуря всички споменати и неспоменати апарати и обективи. Включително и Хаселблада показан от Пламен. Всеки ще има възможност да снима, да получи съвети и най-важното да сравни тениката която има с всички останали. Чакам да се организирате.
--- Край на цитат ---
Въобще не се колебайте, това е безценна приятелска услуга, която много малко магазини ще ви предложат и то частично! Едно е да гледаш скъпия модел във витрина и съвсем друго е да го вземеш в ръце, да си го премериш и да пощракаш. Бъдете сигурни, че така много бързо и лесно ще изберете вашия модел!
Най-страшното не е да си купиш не много сполучлив модел, а да купиш добър модел, но после да не можеш да правиш добри снимки с него!
zazo:
:)
zazo:
Накратко, моя съвет към хората, които не искат да се задълбочават, а просто да натискат копчето е да определят колко пари са сколнни да похарчат да отидат в един магазин с що годе богат избор (по възможност за фото техника, а не техномаркетопилис) и да пощракат с поне 4-5 различни апарата. Избора ще дойде от само себе си. Малко предварителна подготовка с четене няма да навреди.
Пред начинаещите с интерес към фотографията има два пътя.
1. "Летящ старт" - директно купуване на сравнително скъп полупрофесионален/аматьорски огледално рефлексен апарат. Тук има опасност поради липса на опит избора на система да се окаже неудачен и едни пари да бъдат хвърлени на вятъра. Под система се има предвид цялостната гама от тела, обективи и аксесоари на даден производтел, а всеки от тях си има особености и специфики. Когато човек натрупа известно количество неща, промяната е трудна и скъпа. Плюса е, че се избягва купуването на по-евтина но незадоволителна техника, която много бързо "омалява".
2. Купува се по-евтин, сравнително прост, но задължително с ръчни настройки апарат, които се ползва за учене, тестове и опити. Хората със сериозен интерес бързо ще разберат ограниченията и недостатъците, но ще са овледели основните принципи, без да им се налага да мислят за допълнителни обективи, светкавици и т.н. с апарат, който ще се побира в джоба им, но рано или късно ще бъде крайно недостатъчен и неудовлетворителен.
През живота си съм снимал/имал следните фотоапарати точно в тази последователност.
Мога да кажа, че всички основни неща за фотографията ги научих с първия, а усъвършенствах с третия апарат. Практиката беше и първия ми "истински" апарат. Зенита беше в мен за кратко, а с него нещо хич не се разбрахме. Хубавото беше, че обективите за единия ставаха и за другия. Филмовата Минолата беше прекрасен апарат, но за съжаление беше в мен прекалено късно и за кратко. Средноформатния Киев ми отвори очите за съвсем друго измерение във фотографията. Предпоследния апарат ми беше първия цифров и една от най-неудачните ми и безмислени покупки. С Пентакса снимам в момента и определено не ме удовлетворяванапълно, но е най-доброто, което мога да си позволя. Това кратко прегледче, не е за да се хваля, а само за да покажа, че пълно щастие няма и всичко е един непрестанен процес.
G_GROZ:
С удоволствие ще направя една среща, на която ще разискваме всички фототеми. Търново е добър вариант, но един или два часа няма да стигнат само да изброим фирмите производители и видовете обективи. Все пак, не е въпроса да се щрака с разни апарати, а да се научи нещо и всеки сам да избере мястото си във фотографията. Може би един отделен фотосеминар е добрият избор. Не забравяйте, че темата за светлината е най-важното. А това се разбира най-малко от любителите. Ето още един ден за теория, практика и трупане на опит. Обещавам да помисля и да предложа някаква програма.
XRISTO:
Идеята за подобен "курс" на националната среща е по - удачна. :good:
Ако решите да правите подобен курс в София, половината от интересуващите се (включително и аз) няма да присъстват. :yes:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия