Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby
Фотография
widowmaker:
Отговорът на всички въпроси е много прост:
Ползваш апарат, на който може да му се сваля оптиката,
монтираш апарата на телескопа, ползвайки го като обектив
и по този начин минаваш без нито една леща (говорим за рефлектор, естествено).
Резултатите са повече от добри, при телескоп с огледало 200мм Ф/5 диаметърът
на Луната (като изображение) е около 9мм, при използване на барлоу леща 2х
става двойно по голямо и спокойно напълва APS-C сензор.
Какъв дигитален зуум, какви 5 лева?
CaLLlo:
--- Цитат на: widowmaker link=topic=2919.msg96091#msg96091 date=1408221764 --- ....
спокойно напълва APS-C сензор.
....
--- Край на цитат ---
За да не се шашка народа, горният термин означава - матрица с кропфактор 1,5x или 1,6x,
т.е. толкова пъти по-малка матрица от Фул-Фрейм (ФФ) матрицата, с размери 24x36 mm,
точно каквато е големината и на стандартния лентов кадър - 24x36 mm:
Дани е снимал със
Sony A200, който е с кропфактор 1,5x което означава, че матрицата му е 16x24 mm и 10MP,
а моят Canon 40D е с кропфактор 1,6x което означава, че матрицата ми е 15x22,5 mm и 10MP.
Разбира се тия неща Дани вече е обяснявал нагоре в темата:
http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,2919.msg65626.html#msg65626
widowmaker:
:) Надявам се в скоро време да снимам (основно астро) със Sony A7s,
новата 12мп мирърлес фулфрейм машина със впечатляващите
409600 иса, която има нормални нива на шума чак до исо 51200!
цитат:
"ISO 409600 also ends up becoming the a7S’s standout killer feature for astrophotography,
because it allows the camera to see the Milky Way in real-time for framing and focusing.
This feature alone makes it easier to make astrophotos with the a7S than with any other camera I have used.
Photo noise levels are excellent up to ISO 51200, above which details start to get muddied up by some sort of
built-in noise reduction that cannot be disabled in the settings."
CaLLlo:
Ами евала! В момента има само още едно подобно животно с такова ИСО - Nikon D4s (2014), с 5-цифрена цена в лева ... и друго просто няма. На Сонито цената също не е малка, но е доста по-приемлива за параметрите, които получаваш и вярвам ще ги дадеш с кеф!
А Канон в последно време търпи критики, доста изостава от конкуренцията и полежава на стари лаври. Като ги гледам, хвърлили са се в ниските класове и бълват като луди ултразуум-турбофолк сапунерки от рода на 1,2 и 3-цифрените SX-ове. То няма лошо, предполагам масовият купувач е точно там, но имаме сериозен проблем - много лесно се тошат! Аз за 3 години строших 2 такива ... на единия в момента му лежат "майстори", ама дали ше стане, не е ясно.
А с това Сони очаквам скоро да ни изненадаш със снимки на галактики, предполагам точно това възнамеряваш да правиш с него.
widowmaker:
Сонито е с една идея по безшумно заради по големия физически размер на пиксела (12 спрямо 16МР)
и е само 2500$ за тялото (иначе сензорите и на двете машини се произвеждат от Сони).
D4s е с 4000$ по скъп, т.е. цената му е 6500$ и мисля да го пропусна :)
Все пак ми трябва апарат конкретно за астро, т.е. липсата на огледало и лекотата са преимущество,
нали се закрепя на фокуса, а такъв боздуган като D4s директно ще го изкърти. Иначе за нормални снимки
ще чакам Сони да извадят огледална машина с тоя сензор, тъй като вариантът да ползвам Е-маунт
вместо Алфа байонет и да нямам стабилизация в корпуса, а в оптиката (както е при Е-маунт) изобщо не ме кефи.
Ей по тая причина не съм фен на Никон и Канон - щото за приличен обектив със стабилизация трябва да ръся
от 1000 кинта ($) нагоре, докато при Алфа байонета минавам метър с хай енд метални Минолта обективи в
диапазона 50-250 евра заради вградената стабилизация в самата машина, а не в оптиката.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия