Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby
Фотография
G_GROZ:
Съгласен с Пламен. Най-добро е Слънцето. И по-хубаво е лампа без рефлектор. Само една, не четири. Четири Пламене ще е яко ако имаш в макета стадион. Дани, ако снимаш от статив защо трябва да си на 3200. Слагаш 100ИСО и много важно, че експонацията е 30 сек. или минута дори. Тогава имаш време да правиш експерименти с преминаване на влакове пред камерата, които оставят следи. Или оставят следи и ги фиксираш с един или няколко истрела на светкавицата. Цяла нощ може да си играеш и всичките снимки ще са ти различни. Ако правиш студийни снимки със студийно осветление, изобщо не са ти необходими чадъри, софтбоксове и други расейватели характерни за снимки на портети. Казах ти разгледай снимките на Румянов. И там не е необходима космическа техника, а ясна концепция за снимка. Както при компютрите, така и при фотото е важно задапаратното устройство. Не упорствай! С удоволствие ще ти помогна да се освободиш от лоши мисли. Техниката която имаш не е лоша и не търси повече решението на задачите в нея. Има достатъчно примери за добри и лоши снимки. Разбирам, че доста си се занимавал, така, че експериментирай и сам ще откриеш най-доброто решение за теб и техниката която имаш. За всички възникнали въпроси съм насреща. Приятно забавление!
widowmaker:
Хора, нещо не можем да се разберем с вас.
Аз заядох темата поради това, че не съм съгласен с твърдението за малките сензори.
Че те са по-подходящи за снимане на нещо си, което (макар и малко) е в перспектива.
Това, което искам да докажа е, че си има добре познати трикове да излъжем физиката.
Иначе на мен не ми е приоритет да снимам модели и ако го правя е за да покажа моделите,
които имам. Обичам да снимам пейзажи, пътувам по много и имам добра възможност да го правя това.
А това за Д700 е просто нещо като "помечтать не вредно".
При положение, че имам телескоп и там времената за снимане понякога сумарно стигат до часове,
сигурно съм наясно, че мога да правя това и при снимане на стационарни обекти от статив.
Аз имам и по 1 сек. снимки от ръка, които са на фокус, свикнал съм да държа стабилно машината,
пък нали имам и стабилизатор на сензора :)
pach:
Дани, ясно е че всичко тръгна от сензора, ама го обърнахме на "Фотография - обща тема..."
НЕма лошо, важното е че всеки който смята чи има опит , споделя го тук, без да се задълбочава.
Иначе не е лошо да помечтае човек и за една хубава техника като апаратура и техника на снимане - все пак трябва да представим моделите, но за жалост цените са такива, че само хора като теб ("манияци" по темата :ok:) решават да си я купят.
Останалите се гънем да направим прилични снимки, с това което разполагаме, като в 90% от случайте не смеем да си постнем тук снимките...щото не различаваме какво и как сме го снимали! :pleasantry: :pleasantry: :pleasantry:
В тази връзка поне от три години (от както форума е в битието ни) се надявам някой да направи една тема от рода на "съвети с апаратура и техника на снимане да представяме моделите тук", но до сега никой не се нае да я направи (от разбиращите материята).
...то това малко стана като една друга тема..."похвалете се". Всички мятат там и тук снимки (особено качествените стигат и в други сайтове), но когато се стигне до обмяна на опит..."ама аз не знам...нямам време ..." и т.н. :sarcastic:
Гроздане, четирите лампи ги ползвам (понякога) при работа на масата и тъй като съм "побил" и един спецефичен "станок",
в средата над масата и работното пространство, със съответната снимачна техника на него.
Така (но ако се сетя) правя снимки "от място" на различните етапи по работата на някой детайл.
Лампите ми светят както за работата, така и да няма сенки, които понякога прецакват визията на изработвания детайл
(пречат на видимостта). За това са четири... да няма видиме сенки, но са с рефлектори та наистина малко като стадион става!!!
не съм професионалист в снимането и техниката ми е по-скоро тип "сапунерка" та се оправям с ...наличното.
За това се учудих и на цените споменати по-горе за китайските триноги (мойта също е китайска)!
;D
widowmaker:
Пламене, най добре да си изтеглиш книжки и да прочетеш.
В нета се намират. Е, повечето са на английски, но това не мисля, че е проблем.
Иначе ако чакаш на някой да ти каже, ще си останеш с чакането...
Тук има доста книжки, но тегли файла и го отваряй от твоя комп, иначе дава грешки ако отваряш онлайн:
http://library.hobby-site.org/Nikon/Books/Photography%20-%20%D0%A4%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F/
П.П.
И не съм маниак, снимам с entry level DSLR камера и съм си купил няколко обектива допълнително (имам и професионална камера с филм).
За това пък снимам постоянно и експериментирам.
Best Ripper:
Днес минах през Технополиса в Люлин и взех това:
HAMA Star 700
За 27 лв. толкова... :pardon:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия