Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling

Релсов път HO?

<< < (6/6)

XRISTO:
Аз продължавам да си пиша в тази тема,пък белким някой се реши да отговори.Значи,сега дилемата ми е друга.Имам "Роко" геолайн и понеже съм чувал , че старите локомотиви тракат с колелата си по тях,тоест опират с долната част в траверсите и реших ,не знам защо,и аз да видя как опират.Каква голяма изненада!От всичките ми стари парни на "Пико" никой не опира!Нито 01,нито 64,нито 55, а и другите също не тракат!А релсите очевидно са от ниските,с баластовата призма,от нов сет. Имам стари високи на "Роко" за сравнение.Та искам да питам знаещите дали тези релси не са достатъчно ниски,тоест това с опирането се отнася за по-ниски,или опират само  някои локомотиви , от които аз нямам в колекцията си?(щом опира - не ми и трябва да го имам) ???

pach:
Опирането в "болтовете" на релсите се "извършва" само от най-старите Пиковски возила , да кажем произведени поне преди 10 години (ако бъркам , по запознатите да ме поправят) тъй като само на тях ребордите им са с по-голям диаметър (по дълбоки са).
Щом твойте не тракат , най-вероятно не са ти толкова стари моделите , колкото си мислиш.
Пак провери всичко.

Жоро:
От старите локомотиви на Пико, само тези на на бившия и сегашен Гютзолд, се разхождат по траверсите. Това са V100/BR110, V180/BR118, BR120, всички NOHAB-и и една чешка маневрена машинка серия BN. Останалите машини на старото Пико и новото производство имат по-ниски реборди и няма този проблем.
Това потропване съм забелязал само при Роковски релси. Същите машини върху Релси на Тилиг нямат проблем. Друго предимство на Тилиг е, че релсите не се нуждаят от боядсване, самият материал има цвета на истинските. Въпросът е, доколко това потропване те дразни, защото на движението на локомотива това не пречи.
Колкото за Роковския Geo-line, по-бездарна конструкция и изпълнение едва ли има. В Германия няма форум, който да не ги е оплюл. Преди три години, когато Роко беше докаран до фалит, бившия сотвеник държеше патента за Roco-line, дотогава най-добрата релса с призма. На новият собственик се наложи да пусне на пазара друга релса с призма в много кратък срок и тогава се появи системата Geo-line. Прилагането на тази геометрия на релсовото развитие (с тези големи градуси на отклонение на стрелките ) върна Роко поне 30г. назад. Във времето, когато всички бяха свикнали на геометрията на Мерклин и да се говори за стрелки с по-малът градус на отклонение от 22° си беше ерес. Мисля, че както изтече времето на патента на универсалния куплунг на Роко и той е отново в производство, така до няколко години ще се възобнови и това на Roco-line.

XRISTO:
Жоро,а някакво електронно каталогче на Тилиг с цени дали ще можеш да ми предложиш?И аз на тях съм се спрял,не без вещата намеса на Pach , естествено.

Иначе и дума не може да става за геолайн на роко,да не говорим пък какви са им скъпи стрелките - просто експериментирам,а и добивам знания,полезни според мен.Ето,научих нещо ново:
Само Гютзолд опират.
Не се сетих да си пробвам V100 , понеже не е парен,а всички казват,че само старите парни машини опират.Оказа се,че не е точно така.Довечера ще пробвам и с V100.  :)

Жоро:
Забравих парните машини, като BR64, BR75, BR52 и другите на стария Гютзолд.
Цените ти ги пращам на мейла. Там има стелки "Bausatz", сиреч за сглобяване, които са най-насметка.

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия