Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Основни похвати в макетирането | Basic steps in creating a layout
Озеленяване на макета
XRISTO:
Купих,значи,две цедки: едната като за чай такава, а другата от тези за брашно, по-ситна.Ръкавички-едни оранжеви, стягат, защото нямаше последния 9-ти номер и взех 8-ми. :blink:Пресявам,значи през по-едрото сито, едрото го изхвърлям.Едро ми се стори, но не му се вторачих много-много(това става в гаража).Пресявам през второто и си викам, ще взема и едрото пресято и ситното да ги събера в едни кутии, пък ще му мисля у дома като се прибера.Като се качих и ги погледнах - ами тези, по-едрите стават, ама като за листа на дървета или за храсти.Направих една дозичка със ситното и ми се стори супер-точно като за НО размер.Онова, едрото е като за по-голям мащаб тревата ми се струва. :no:Обаче си става супер тревицата, направо да и се ненагледаш!И най-важното е, че зеленият байц е с цвят на трева, ама 1:1 - не се налага никакви нюанси да вадя.Смятам тези дни да купя и един жълт и един червеникАкъв, че да правя пожълтяла трева и шума, а червеното за плодни дръвчета. :good:
pach:
Червеният байц е малко по специален - винаги се оказва че бие много наситен цвят !
Направи проби , за ориентация!
Успех!
;D
eurostar:
Сега за една друга част от озеленяването. Производителите на дървета не слагат върху етикета мащаба, а само сантиметри. Аз лично съм си купувал няколко пъти дървета, които впоследствие връщам в магазина поради това, че стоят неестествено големи до моите влакове.
Хора, някой в състояние ли е да направи списък на по-разпространените дървета в Европа с реалните им размери, за да могат моделистите да си смятат колко сантиметра трябва да са в техния мащаб? Разбираемо е, че с възрастта някои видове като чинара могат да добият гигантски размери, но да кажем най-разпространените: бор, ела, бук, дъб, ясен, бреза, липа, върба, топола, овошка...
pach:
Хм , вярно има такъв проблем - аз също съм стресиран :swoon:от разминаването в това което съм чел , и действително как изглеждат на място в макета.
Решението е простичко , поне при Жоро !
Обикновенно слагаме на щанда един вагон в мащаба (за мен в ТТ) върху релса и си меря дърветата на живо , докато избирам кой да си купя!Клякам до щанда и на височината на очите , гледам! :blink: :blink: :blink:Така до сега съм най-доволен! :good:
Инак скоро се заглеждах по таблица с имената на най-распространените дървета в европа , размири в сантиметри и схема на короната.Имаше и снимки на същите като модели...
Остава да намеря статията или сайта и ще ги метна тук ... ;)
pach:
Има и друг вариант !
Без вагони , релси и т.н.
Току що ми донесоха ламинирани две корици от каталозите на конрад за железопътен моделизъм (мисля че бяха от 2008 и 2003 години) които бях изрязал до нужните места.
Сега разполагам с два ламинирани листа , които стават за измерване и изчертаване , щото по крайщата си имат линийки , в размери дадени в метри , но мащабирано за НО , ТТ , N и Z.
При желание може листовете да се обрежат и до размерите на самите линийки , щото сега в средата имат епохите и означениета на иконките за съдържанието на даден модел според конрад.
Ако се сведат до самите линийки , стават още по преносими - вадиш от портфейла и мериш директно в метри за мащаба !
:yes: ;D ;D ;D
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия