Кольо, моля за извинение, ама тука бъркаш. Сигурно е имало реконструкция от кушети във второкласни през 80-те, но този на снимката не е такъв. Това е ГДР-ски вагон, не мога да кажа дали е Бауцен или Гьорлиц, от последната официална, по линия на СИВ, доставка за България от ГДР през 1990-та. Тези вагони бяха второкласни с 10 купета и смесени първа-втора класа, с девет. Заводски бяха боядисани в тъмночервено и кремаво при прозорците, както експрес "Тракия", но без "крилата". Има из нета снимки с първоначалното оцветяване, даже и тука във форума, но сега не ми се рови. Вероятно неслучайно са поръчани така, защото с идването им с тях "стягат" една нова, хубава "Тракия", защото старата, от 47-а серия, вече за нищо не е ставала, а 74-ките, поради липса на парно отопление, не са пускани където няма електрификация. След преобразуването на експрес Тракия в обикновен бърз влак в началото на 90-те, ги разхвърлят навсякъде и почти винаги такива бяха българските вагони по международните влакове за Белград, Будапеща, Букурещ, Истанбул, Солун и т.н. Аз самият многократно съм пътувал за Кулата с такъв, като бяха още с оригиналната боя, и на фирмената табелка ясно пишеше годината на производство - 1990. Отличават се с много приятния салон, но не особено удобните седалки, както и с, забележете, липсата на осветление в коридора - има по две луминисцентни лампи само на входно-изходните платформи и това е - в коридора няма, осветява се само чрез купетата. Изпонакупените по-късно ГДР-ски вагони настаро не ги броим - те са от друг чешит, с по-голяма дължина.
Сега се сетих, че съм пътувал и във второкласен ГДР-ски вагон, който е бил кушет - в купетата си седяха елементите за закрепване на горните легла, освен това бяха облицовани с по-светъл фурнир, не от този с имитация на дърво.