Позволявам си да открия отново тази тема , защото е споменавана на 2 пъти, но само толкова.А съм на мнение, че материала с страхотен за макетиране и не само. И самият аз съм ,,откърмен ,, ако мога така да кажа с този материал./ За справка имам имам опит и работя в посоката от 80 та година.Тогава нямаше този материал, разполагахме с полистирол и плексиглас. Тука е голямата разлика между материалит/не мога да ви цитирам химичните съединения на материалите- не съм се напрягал и не е нужно май))/. Полистирола , респективно плексигласа са по-твърди материали, лепят се най бързо и добре с хлороформ- което си е промоция:- макетирате и се друсате for free)))), без пристрастяване и преследване от закона за ползватели и дилъри/търговци/).Има и други разлики- тежина например, 1м2 с дебелина 1мм- е около 1, 150кг, докато oлекотеното pvc е около 890 грама.Тука ще отворя скоба- Симона е търговска марка на такова пвц, мисля италианско производство.На пазара има Унгарско, Израелско,Германско, аз предпочитам последното. Идва ред на начина на обработка-лесна , приятна и бърза, което е супер за хора моделисти и хобисти, защото всеки вярвам иска по-бързо да види резултата на своя труд.Рязането може да е с всички уреди познати на човечеството.

Голямото предимство е , че се реже с макетен нож, перфектно.Друг хубав момен е разнообразието- предлага се в дебели от 0,5 мм до 2 см.Предлага се в следните размери на листата1, 22- 2,44метра / 1,22- 3,05 метра,/ 2, 05 - 3,05метра. Пак ще отворя скоба, от фирмата от която купувам, не е нужно да се взима лист, може и парче с размер 10 сантиметра на 30 сантиметра примерно. Пак да отворя скоба, понеже непрекъснато работя с този материал имам всякакви парчета, ако някой иска мога да му дам, да се ,, запознае с материала,, и ако му хареса да се хвърля в дълбокот, с гол в ръката нож

. Такаа, да кажа нещо за лепенето, то става с няколко вида, но аз ще ви кажа доказаните първенци в дисциплината а именно:1 моментно лепило RODI- не е каноконлит, а е акрилно лепило, хваща за около 1, 2 секунди-използвам го за фиксиране, да не държа елементите с ръка или приспособления като щипки, тежести , стяги. 2 истинското лепене е с tangit ,с него лепят pvc улуците- перфектно е.Друго , материала се огъва, според дебелината и радиуса, било, чрез напрягане, или нагряване / използва се така нареченият сещоар за свекърви))))))))))))/ . Друго, може и да се ,,бигова,, тоест правите един срез с ножа, да кажаем на плоскост 2мм, сте направили разрез някъде до пловината , ефекта е, че можете да згънете материала като картон., било на права линия или дъга. / малко по късно ще кача снимки на лепилата, едното вече го има, и на това биговане.Няма никакъв проблем после да лепите каквото и да било отгоре, било с с-200, мувелит, хелметекс и тн.Някъде по предишните теми бях прочел, че е несериозно да се използва за подложка , ако не е с дебелина 1 сантиметър. Не мога да се съглася, не е така, защото: ако се сложи просто като подложка, на лист, да, ще се огъва на по голяма дължина, Нооооооооооооооо, не се прави така. Начинът е да се оребри, или сандвич, на принципа на автомобилните врати- ламарината не би била толкова здрава, ако не беше абкантвана, тука е същото. Друго може дори да си направите сандвич от плоскости от 3мм, с оребрения и подпори, а ако искате може да пуснете и пяна вътре- пезултата , леки и здрави, лесно преносими панели. Да не говорим, че кореции в този материал са елементарини- доизрязвате някоя дупКа или я запълвате и залепвате, после шкурка и няма следи.Боядисва се превъзхдно.Ааааа да се върна на ,,сандвича,,хем е здраво, леко, но и осигурено място за кабелите, и не на последно място, по тънък материал, по лесно се обработва и е логично по евтино)). Разликата на лист между дебел и тънък материала,, материализирате ,, в 1 вагонче))), за всичко съм помислил

.Със сигурност пропускам много неща, но ако някой има въпроси, да пита.