Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Едно интересно "метро" или как Архитектите дадоха живот на стара метро линия
XRISTO:
Мдаам, относно панелките имам преки наблюдения. :spiteful:
Преди казармата работих като текелажник, ще рече като човек, който закача панелите.Бях в една от най - добрите бригади в града (баща ми беше главен счетоводител на домостроителен комбинат и не би ме пратил в лоша бригада - няма да взимам добри пари).Та, в тази бригада съм виждал да заварят някои хора, които заварките им не приличат на нищо.Ама нали после се залива с бетон и кой ти гледа?!Аз пък с чукче очуквах заварките и ги мажех, понякога.Очукваш, ама при хубавите заварки шлаката и сама пада понякога, ама при лошите....мисията невъзможна.Та смятайте и как е мазано върху шлаката и как е защитена подобен род псевдозаварка.И това в моето малко градче, в най - добрата бригада.В София не ми се мисли как е строено кесим.... :yes:
BDZ:
За външната изолация е ясно. На мен ми е интересно дали може да се направи нещо за вътрешната шумоизолацията на панелките. Това да чуваш ясно говора на телевизора на съседите не е необичайно. Друго недостатък, за който се сещам е невъзможността за унищожаване на хлебарките. Вярно ли е, че се придвижват и живеят в пукнатини образували се м/у панелите при сглобяването?
spas_tf:
Здравейте! Първо да започна с една молба - за да не разводняваме темата , ако нещо ви интересува на лична моля да не ни набият модераторите! :bb2:
Иначе накратко - 15 вата на м2 значи - след 2020 всяка сграда независимо каква по вид и функция не може да консумира повече от 15 вата на м2 енергия за отопление,вентилация,електричество. Това е залегнало в Европейската директива "Европа 2020". Тази директива засяга не само сградите , а и транспорта промишлеността , индустрията. Това е може би преломната точка в живота на повечето от нас които ще станем свидетели на практически излизането на фосилните горива от масова употреба! И понеже хората не биха се отказали така лесно то тях , защото за момента са все още по-евтини ЕС смята да насърчава хората чрез данъчни облекчения , чрез въвеждане на нови стандарти за проектиране (които и ние в момента очакваме - аз поне с нетърпение), все по достъпни слънчеви технологии и т.н. Тези които не направят нищо за тези 10 години които остават след 01.01.2020 ще плащат в пъти повече преки и не преки данъци докато не приведат собственостите си във вид покриващ нормите. За сградите вече започна задължителното издаване на енергийни паспорти които най-просто казано са като етикетите върху електроуредите за Енергиен Клас : А,B,C,D,E. В него ще се вписва какво е изпълнено до момента , какво трябва да се доправи и енергийният клас който сградата покрива в момента. Това е и документа които се надявам ще промени отношението на хората към сградите , защото ще им бръкне много пряко в джоба.
pach:
:hi: :hi: :hi:
Best Ripper:
Спасе, дай малко вътрешна информация какво се замисля за панелките... Освен приказките за събарянето им. Както и обясни на всички що е то саниране по български и по европейски... :drinks:
Иначе тия европейци са ми много смешни и интересни с техните си изхвърляния за какви ли не икономии... Общо взето с 15 вата на квадрат скоро ще се върнем в каменната ера. Самите те ще се видят в приключение, защото огромен процент от сградите им, особено в старите градове, които не са пострадали особено от Втората световна война, са точно такива. Там е пълно със сгради, които няма как да се модернизират, особено пък такива, които са паметници на културата и символи на градовете. Става въпрос не за отделни къщурки, а за цели квартали и центрове на градове като Париж, Прага, Виена, Будапеща. Я да обясни някой евроумник как ще санира сграда на повече от век, която е с гредоред или ще напляска термоизолациите върху изографисаните им фасади? Или пак ще гледат най-вече в нашата градинка, а някой "услужлив" нашенски управник ще се престарава в изискванията, за да намести своята поставена фирма на чучурчето?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия