Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models
Проект 31серия БДЖ (ЕМВ)
mitko359:
е чакай сега че нищо не разбрах т.е. прозорците ми немогат да са с заоблени краища ? :mda:
niki:
МОГАТ, това , което се опитвам да ти кажа е следното- представи си един квадрат- фрезера минава от външната страна и се засича траекторията на рязане на 90 градуса. След това почваме да правим прозорец вътре във вече изрязания квадрат-фрезера се движи/ фрезера -представи си бургия 2мм, кръгла е./ и поради формата си като правиш квадратен или правоъгълен отвор/ в случая прозорец/ъглите на тази форма ще са с R-2мм, това е :drinks:
pach:
Фрезера (работния инструмен с който се "реже" материала) е с цилиндрична форма.
Следователно може да мине по външни ъгли и да ги изреже под прав ъгъл, като отминава края на контура, което съм показал със застъпващи се стрелки/посоки на движение на фрезера.
Случай №1 от снимката:
Но при вътрешните ъгли може да "влезне" в тях само до размера на диаметъра си, защото ако "отмине" вътрешния контур ще изреже и от прозореца, за това тук стрелките /посоки съм ги направил в последователност на рязането. Реже по едната дължина, стига до възможно най-близко, по другата дължина и сменя посоката на 90 градуса,
тоест от вътре не може да реже под прав ъгъл, заради (отново) цилиндричната си форма. Случай №2.
Най-малкия (в този случай) фрезер е с диаметър 2 мм (тоест радиуса на заобляне във вътрешния ъгъл ще е 1 мм).
Ники ти казва че дори и да ги направиш с прави ъгли, прозорците ще "слезнат" от машината със заоблени краища.
В случая теб това те облекчава (ако ти върши работа радиус от 1 мм), но ако ти трябва истински правоъгълни прозорци, ще трябва допълнително да ги обработиш (обикновенно с разпиляване) до вътрешен прав ъгъл.
В синьо е резултата от работата и оставащия материал.
Сега стана ли ясно!? :thank_you:
niki:
:good:, точно, така е да го наречем работния проект, видаях чертежите, и това е, каквото се направи на корела това се реже.САМО имай следното на ум- тъй като фрезера е 2 мм,ако има някъде да кажем 2 отвора на 2мм един от друг няма да може, защото физически няма да остане материал,.В този случай се прави разтояние 2, 5 мм, за да ти останат 0, 5 мм материал- или казано за конкретния случай, колонка между прозорзите. :drinks:
mitko359:
а ето и резултата от голямото чертане :yahoo: :)
та за да ми стане ясно за къде минава фрезата ето картинка а вие кажете по кой цвят ще мине фрезата
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия