...На времето тогава, се получаваше така.
Учих, знаех и вече можех (доказано по стажовете - аз си избирах къде да ги карам , щото ме канеха поне от три места),
но при назначаването ми на първата работа без "помощ от приятел" не стана,
щото се бяха уредили всичките синчета и тем подобни на партийни функционери,
които хал-хабер си нямаха на понятие нито защо са там, нито какво точно трябва да работят.
Самопредложих се в най-скандалният колектив, но от будни млади и знаещи хора, истински професионалисти,
"оперирани" от политиката тогава, които бяха трън в очите на всички и ...
първата ми заплата бе 720,00 лв - пари над ставката ми по професията.(1980г)
(Владо може да изчисли съотношението...
)
Ходех задължително да съм кръводарител (за да получа още три дни повече отпуск през годината който беше цели 14 дни!!!),
щото иначе се извървяваше цялото партийно и комсомолско ръководство да ме пита защо не съм "доброволец"
и дали смятам че ще си получа премиите в края на годината?.
(а от профсъюза ми намекваха, че може и да не съм вече член на фотоклуба в завода).
Ходих задължително два пъти в месеца патрул по софийските улици да събирам пияниците
(за три години лично аз съм "прибрал" над 120 скандалджии - хора не носещи на алкохол, но налитащи на бой...)
за изтрезвителното, в тъй наречения ДОТ (
Доброволни
Отряди на
Трудещите се) за да мога да получа още два дена
отпуска към годишния и евентуално карта за почивка на море в нормално време - през август, а не през септември.
Когато при един такъв патрул предотвратих пожар в ТОТО-пункт, мен ме похвалиха по комсомолска линия
(ама никой не се сети да ме пита дали още съм комсомолец
) а мойте преки началници по ДОТ
(те ми бяха и началници по цех) получиха по 50 лв + благодарствена грамота от Българския спортен тотализатор.
Още много може да изреждам.
Но ще дам един конкретен пример...
След (тоест по време на перестройката) дойдоха (вече в нова моя работа) от една известна американска фирма,
да ни обучават за работа с нейните продукти и апаратури.
Тъй като се наложи да минем през тест, за да знаят кой какво умее и с какво би се справил най-добре
(а партията ни "разрешаваше" да се образоваме, щом е за благото на социализЪма)
и защото при тях не вървяха посочванията с пръст на "нашето момче", че е най-кадърното
("Защото, ти баща му знаеш ли кои е?") та всичките 20-тина момичета и момчета преминахме през теста.
(друг е въпроса как и от къде черпехме знания по специалността - но повярвай,
не от системата у нас, ама това е тема за друг ...и то дълъг разговор...).
Накрая разбрахме, че това е освен всичко друго и тест от тяхната фирма, на основата на който,
там (в земята отвъд океана) ти правят предложение за годишната заплата.
Резултата, който американците доста неохотно споделиха неофициално с нас - щото самите те ...
изпитващите (!!!), имаха по-слаби резултати изразени в заплатите си, беше стряскащ за тях и направо шокиращ,
за нас "созиалистическата младеж".
Най-слабия резултат от българин бе в "скромните" 85 000 $ годишна база (без бонусите и другите екстри)!!!
А тук това момче работеше едва за 12 500 лв (със всички "екстри" на социализъма), или обърнато в
популярния "курс на долара в лева" (1/3) той излизаше, че работи за кирливите 4000 $!!!!
Къде мислиш, че отиваше разликата от "принадената стойност" на продукта, в резултат на неговия ум и професионална квалификация?+??????
Като стана въпроса за съвременното поколение - някой опитал ли се е да обясни на 18/20 годишен СМИСЛЕНО,
защо тогава за кола се чакаше 10/15 че и 20 години???? За боксониера се чакаше минимум 10/15 години!!!
Аз един път се опитах да го обясня, и коментара отсреща беше - "Бе той татко ни разказвал това онова, но мислехме че преувеличава и ни лъже!" ------- както се казва - "Без коментар"...
(и не защото нямахме пари, а защото няма предлагане - партията и така ни контролираше...)
А, сега се твърди - "Много хубаво си беше тогава!"
Да продължавам ли...
Има ли смисъл...
Впрочем свед 1990 година - веднага след първите "демократични" избори у нас,
всичките минали теста на американците напуснаха България и някой от тях и до ден днешен твърдят,
че няма да съ върнат. Някой се опитаха ...върнаха се ...направиха си нов, свой бизнес тук...обраха ги, взеха им фирмите,
заплашиха ги дори по семейному и...
Ами те пак са там ...и само идват на почивка тук в Родината си ,
но колкоте се може по-инкогнитно...отново заради (този път децата и слугите им) партиините функционери...
Не виждам смисъл да отваряме очите на слепите - който иска нека проглежда,
който не иска да си "пАзари" Пико и да си го търкаля със спомен за "хубавите времена" от едно време!!!