Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling
Изчисляване на моделно време в мащаб 1:87
pach:
Ето и директно за Уиндоус:
Download Modellzeit-Uhr V2.1
mit Stellprogramm fuer Tochteruhren (284k)
widowmaker:
Изписаха се много неща дотук, но не съм убеден, че на човека, започнал темата нещо му се е изяснило.
Времето е КОНСТАНТНА ВЕЛИЧИНА и е еднакво, независимо от мащаба, т.е. се движи
(при тази скорост на Земята около Слънцето, на Слънчевата система около центъра на Галактиката и т.н.)
със 60 минути в час.
В моделизма се приемат някакви компромиси, за да могат да се карат влакове с реално разписание и да не се налага да
се спи (и изобщо да се живее) при макета.
В случая този описан часовник (в 1-ви пост) може да се настрои да е до 10 пъти по бърз.
Т.е. ако имаш реално влаково разписание, можеш да го "отупаш" за има-няма 2:24ч.
pach:
Именно!
:hi: :hi: :hi:
На на горната снимка аз съм сложил 1 час на този часовник да се равнява на реални часа 3,5 часа.(плъзгача в ляво).
Ако исках да е 1/4 (каквото е масово ползваното моделно време) трябваше да сложа плъзгача на 4,0 и готово.
При Хорнби централата "плъзгача" може да се настройва до 1/10.
Въпрос на личен избор е как ще си го сложи колегата.
:yes: ;D ;D ;D
LOKY:
Според мен всичко си зависи от това колко е голям макета като площ, върти го сучи го пак не е реално, то за това е макет... въпреки че от макет до макет, има разлика и то не малка, всички знаеме от какво зависи това (площ пари време идеи сценарий реализация и т.н.) та ако имаме маса 5 на 3 м. на която 4 композиций, едва смогват как и да се програмира... хахаха ами няма как, влак през кажи-речи 1-2 минути да е на стартово положение... нереало е :) а ако се направи да е реално, към което почти всеки се цели, ще ни трябва маса 20 на 32 м. поне (само релсов път без да включвам сценировка детайли и т.н.) което е непосилно поне не и в България. :) И на Централна гара да застанеш, пак ще ти трябват поне 15 минути само и само да видиш някой дизелак да маневрира с 5-6 вагона. :) може и да греша но поне от опита и наблюдението,което имам това съм разбрал и видял :) иначе лошо няма даже и по-добре е всичко да е през РС ама за да е реално ... Рокфелер треа да ми е роднина :P :)
widowmaker:
--- Цитат на: LOKY link=topic=3361.msg66017#msg66017 date=1318412011 ---...И на Централна гара да застанеш, пак ще ти трябват поне 15 минути само и само да видиш някой дизелак да маневрира с 5-6 вагона...
--- Край на цитат ---
Преди повече от 30 години на плевенската гара "сновеше" малък парен маневрен локомотив и се случваха твърде много неща за съвсем кратко време...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия