Автор Тема: Цветови схеми на подвижен състав.  (Прочетена 18058 пъти)

widowmaker

• Гост
  • Trade Count: (0)
Re:Цветова схема на вагони
« Отговор #15 -: 21 Декември 2011, 13:20:03 »
Понеже в новата тема Пламен е в началото, да вземе да я преименува на "цветова схема на подвижен състав".

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12375
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
Re:Цветови схеми на подвижен състав.
« Отговор #16 -: 21 Декември 2011, 13:31:11 »
Цитат на: widowmaker link=topic=3469.msg69143#msg69143 date=1324466403
Понеже в новата тема Пламен е в началото, да вземе да я преименува на "цветова схема на подвижен състав".

:good:

"Цветови схеми на подвижен състав"

:ok: :download:

widowmaker

• Гост
« Отговор #17 -: 21 Декември 2011, 13:45:16 »
Анджак!
Ето малко пруско инфо:
http://www.lbforum.com/RAL_KPEV.pdf

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #18 -: 21 Декември 2011, 13:48:32 »
А ето и малко саксонско инфо (за цветовете):
http://www.hafenbahnhof.de/vorbild/farben/sachsen/farben_sachs_version.htm

ПП.Впрочем тук (горния линк) има освен това и цветовете на сигналите (семафори)
 и униформи от тази част (Саксония) на първа епоха. :yes:
« Последна редакция: 21 Декември 2011, 15:36:15 от pach »

BaHkaTa

• БАНКАТА
  • Administrator
  • Sr. Member
  • Публикации: 468
  • Рейтинг: 57
  • BDZ/UP/BN - София
    • Хоби Работилница
« Отговор #19 -: 21 Декември 2011, 17:03:40 »
Абе ние каква я мислехме а тя каква стана :) Мен не ми се дискутираше в първия ми пост редицата причини за коренно резличните снимки. Източник на светлина, температура на светлиния източник, светло-отражаемост на обектите, светло-поглъщане на обектите, измервателната система на апарата, типа на обектива с какви лежи и т.н. Най лесния начин за избягване на подобни проблеми е като се снима с професионална техника. Специални обективи с дифракторна оптика, която намалява хроматичните абераций и винетирането. Светлинни източници като прожектори или "чадъри". Синхронизиране на светкавиците по първо или второ перде на затвора на фотоапарата. Отлетяхме твърде високо вече. Цветова дисперсия при фотографията е нещо с което всеки фотограф се е борил. Всичко казано до момента засяга само заснемането, но не и визуализирането :) А там най лесно се прилага както каза
Цитат на: widowmaker link=topic=3469.msg69119#msg69119 date=1324401065
Ей за това се снима в RAW формат.
, баланса на белия цвят определя цветовата температура на останалите. Отделно в RAW ако се налага се обработва всеки канал отделно. Обаче шапка ви свалям много сте погълнати от хобито. Големи сте изтрещелки всичките без да се засягате, направо си ме кефите. Тръгнахме от позата на "Пенчо" дето държал апарата с лявата ръка вместо с дясната и снимал на криво щото смигнал в тоя момент и до къде стигнахме до бояджиския цех и номера на диоптъра на "Генчо" който е трето поколение железничар и за който не е потвърдено дали е далтонист или не :)

Айде спирам че то ще стане материал за дисертация направо  ::)

Поне знаем със сигурност че боята е зелена  :lol: айде наздраве от мен  :drinks:

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #20 -: 21 Декември 2011, 17:08:05 »
Цитат на: BaHkaTa link=topic=3469.msg69148#msg69148 date=1324479820
Абе ние каква я мислехме а тя каква стана :) Мен не ми се дискутираше в първия ми пост редицата причини за коренно резличните снимки. Източник на светлина, температура на светлиния източник, светло-отражаемост на обектите, светло-поглъщане на обектите, измервателната система на апарата, типа на обектива с какви лежи и т.н. Най лесния начин за избягване на подобни проблеми е като се снима с професионална техника. Специални обективи с дифракторна оптика, която намалява хроматичните абераций и винетирането. Светлинни източници като прожектори или "чадъри". Синхронизиране на светкавиците по първо или второ перде на затвора на фотоапарата. Отлетяхме твърде високо вече. Цветова дисперсия при фотографията е нещо с което всеки фотограф се е борил. Всичко казано до момента засяга само заснемането, но не и визуализирането :) А там най лесно се прилага както каза
Цитат на: widowmaker link=topic=3469.msg69119#msg69119 date=1324401065
Ей за това се снима в RAW формат.
, баланса на белия цвят определя цветовата температура на останалите. Отделно в RAW ако се налага се обработва всеки канал отделно. Обаче шапка ви свалям много сте погълнати от хобито. Големи сте изтрещелки всичките без да се засягате, направо си ме кефите. Тръгнахме от позата на "Пенчо" дето държал апарата с лявата ръка вместо с дясната и снимал на криво щото смигнал в тоя момент и до къде стигнахме до бояджиския цех и номера на диоптъра на "Генчо" който е трето поколение железничар и за който не е потвърдено дали е далтонист или не :)

Айде спирам че то ще стане материал за дисертация направо  ::)

Поне знаем със сигурност че боята е зелена  :lol: айде наздраве от мен  :drinks:

Няма лошо и аз за това чакам от доста време...ама тази тема е ето тук:
http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,2919.msg52326.html#msg52326

Дано като се включиш ти и я раздвижим отново!
 :drinks:

BaHkaTa

• БАНКАТА
  • Administrator
  • Sr. Member
  • Публикации: 468
  • Рейтинг: 57
  • BDZ/UP/BN - София
    • Хоби Работилница
« Отговор #21 -: 21 Декември 2011, 17:20:54 »
Нов съм във форума :) Не знам всички теми, макар че повечето ги прегледах. Ще поствам и там. Фотографията ми е второ хоби, макар че напоследък се е превърнало в първо. Поне изкарва някакви пари, докато влаковете само смучат кинти  :lol: :lol: :lol:

Ако админа прецени да измести постовете ми, за което се извинявам предварително.

mitko0888

• Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 2437
  • Рейтинг: 1036
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
« Отговор #22 -: 22 Декември 2011, 17:44:51 »
Хубаво давате линкове с цветове. Естествено повечето цветове са според RAL - немска система. С боичките на разни модели се боря от 15 години, и ще ви дам само един пример:

В ляво е увеличен 6003 и 6008 от KPEV, в дясно - същите цветове от някакъв сайт. Мога да ви покажа още доста сайтове, като в тях цветове с един и същи номер, име и т.н. изглеждат доста РАЗЛИЧНО. Също така доста различно изглеждат и RGB или CMYK дефинициите на цветовете.
Считам че единственото вярно възпроизвеждане на цвета става като се сравни с еталонните комплекти, които могат да се купят от официалния сайт на ral (http://ral-farben.de или само http://www.ral.de). И на официалния сайт, а и на много други места, вкл. http://www.ralcolor.com, въпросното маслено зелено си е доста кафяво - както в дясната снимка.
Затова - намираме еталонните цветове (май бяха около 10 евра), слагаме до вагончето и двете заедно - щрак.
Остава и друг въпрос - доколко а вярно аддена администрация и епоха в какъв цвят е боята. Немците имат навика да преписват от едно и също място, особено в жп моделизма! Така че спокойно може да се намери на няколко места едно и също неправилно оцветяване, просто защото е преписано от един и същи грешен източник.
От боите съм работил само с Revell, Humbrol и Model-Master. Намирал съм бои с различни имена, които визуално изглеждат еднакво, както и едно и също име на боята, която изглежда съвсем различно в зависимост от производителя, начинът на нанасяне, основата и т.н.

Adrian

• Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • Публикации: 6728
  • Рейтинг: 1096
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
« Отговор #23 -: 22 Декември 2011, 18:01:59 »
"същите цветове от някакъв сайт' си е направо sci-fi

mitko0888

• Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 2437
  • Рейтинг: 1036
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
« Отговор #24 -: 22 Декември 2011, 18:18:04 »
Цитат на: Adrian link=topic=3469.msg69221#msg69221 date=1324569719
"същите цветове от някакъв сайт' си е направо sci-fi
Не си спомням точно от къде ги взех, снимката си я имах свалена, но и в двата посочени линка - официалния на RAL и в ralcolor ще ги видиш абсолютно същите кафеникакви.

Въпросният sci-fi  сайт: http://www.indu-color.de/images/Big/RAL-Colors2%20Kopie.jpg

А това е официалната таблица на RAL: https://www.ral-farben.de/uebersicht-ral-classic-farben.html със същите кафяви маслини
« Последна редакция: 22 Декември 2011, 18:35:37 от mitko0888 »

widowmaker

• Гост
« Отговор #25 -: 22 Декември 2011, 19:15:28 »
Таблицата не е много вярна, а и не мисля, че са я турили за еталон примерно.
6003 от пдф-а който съм постнал по мяза да е истинско, все пак я имам боята,
6008 обаче не е тази.
В гугъла като се напише рал6003 примерно и на изображения излизат какви ли не нюанси на зеленото...
« Последна редакция: 22 Декември 2011, 19:24:39 от widowmaker »

niki

• Гост
« Отговор #26 -: 23 Декември 2011, 09:03:31 »
Многа са вярните неща написани в темата, и от Дани и от Красен,  аз само малко ще допълня, че има много фактори, поради , които  не всички ще  виждат един и същи цвят. Най прост пример, един  и същи цвят по рал и фирма производител, положена върху различна пластмаса/защото най вече говорим за подвижен  състав/ ще изглежда  различен, поради различната степен на попиване от материала. С други думи нама пълно щастие и абсолютна стойност. :hi: :drinks:

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #27 -: 23 Декември 2011, 09:42:09 »
И не само това. :hi:

1.Както каза и Красен - ако не ти е калиброван монитора, разбира се,
 че RAL6003 ще ти излиза по различен начин.
Това се отнася преди всичко за тези които публикуват цветоотделките.
Ако на тях не им е калибрирана публикацията, ти колкото и да си калибрираш монитора,
резултата от по-горе е налице.

2.Да разбира се, че ще има (и винаги ще има) разлика по RGB и CMYK.
Двете имат различно предназначение и различни числови стойности за всеки цвят.
Даже броя на определящите стойности е различен. За това се ползват и в различни
приложения. Да не забравяме и стойността на яркостта която също много променя това което виждаме.
Точно заради яркостта при заснемане на снимките  от началото на темата, стана тази дискусия.

Дори на примера който дава Митко, се вижда, че разликата не е чак толкова голяма
отново на RAL6003 например, защото в кръгчетата е на черен фон, ав квадратите е "обградена от посестримите си".
Веднага се варира с яркостта и резултата е, че ни се струва фрапантно различно.
Всъщност  фонът допринася за субективност във възприятието.
Или пък както казва и Ники - материалът на който е положен този цвят.

3. Като стана въпрос за субективност (предполакам че Ники има предвид това)
 практически и това да се виждат различните нюанси от даден цвят (в случая - зеленото)
 е и чисто човешки проблем. По-точно възраст, опит на мозъка
в преработката на информацията (не че той не може да бъде заблуден) и
не на последно място -  състоянието на зрението и работоспособността на очите.
Ако попитате един далтонист, за него всичките тези RAL6003-6008  са всъщност различни
нюанси на ...сивото (в 90% от случайте). Вярно че човешкото око различава над 2000 нюанса на сивото,
но животните които виждат и нощем различават 10 пъти повече нюанса на този "обикновен" цвят - сивото.

Ето "илюстрация" за очите... :on_the_quiet:

снимката е от началната страница на  http://www.indu-color.de/

Митко е прав в едно - трябва да се снабдиш със физически носители на RAL-палитрата
но това е почти невъзможно заразди количеството на цветовете стандартизирани и просто не е необходимо.
Но ако си комплектоваш една палитра по RAL с основните цветове които ти трябват
и четири техни близки нюанса (2+1+2) би се получило едно прилично "ветрило",
 което да е в джоба ти и при всеки удобен случай да го сравняваш с даден прототип на твоя модел.
Виждал съм го да го правят стендови моделисти, значи в една малка част и ние бихме могли така.
Но за съжаление това е валидно за наличния в днешно време подвижен състав,
 и то при условие, че имаме осигурен достъп до него.
 В останалите случай се надяваме на коректността на фирмите ни производителки, приятели ползвали
вече даден цвят по даден модел за което надявам се тази тема ще се развива и в бъдеще

...и разбира се основния но субективен фактор - кой цвят точно нас ни кефи най-много!!!

ПП. Впрочем някъде на домашната машина (РС) имам конвертор на цветове,
който много помага при такава дилема - RGB към СМYК или в една от останалите две-три системи за цветоотделки.
Днес ако ми остане време ще потърся линковете от където съм си го свалил,
 както и програмките за цветово и яркостно калиброване на монитори, за тези които искат.

Хайде че пак стана дълъг поста и някои ще се вбесят ...
 :hi: :hi: :hi:
« Последна редакция: 23 Декември 2011, 10:04:57 от pach »

niki

• Гост
« Отговор #28 -: 23 Декември 2011, 10:20:37 »
Ама  Пламене,  това, което казах преди малко , касае, проблема, повтарям проблема, калибровки и всичко останало е вторично.Цвета- това е дължината на вълната, и в този смисъл, различният по структора , плътност и строеж материал, макар и боядисан с еднаква боя изглежда различно. Демек, разлики е имало, има и ще има, важното е да има моделите на живо, да им се радват собствениците и околните,Това е :hi:/ иначе колкото  и калибровки да се правят, е от пусто в празно.

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #29 -: 23 Декември 2011, 11:13:11 »
Към Ники (че докато го пишех се включи Адри)!!! ;)

Добре с какво това помага на темата?
Все пак навсякъде ли трябва да се пише само общи лозунги и лафове от типа:
 "Напред към хобито!",
 "Хобито е с нас!",
 "Най-ме кефи това хоби!",
 "Мнооого готини модели имам!!!",
 " Страшен влак си купих за витринката!!!"
и т.н.

Нали уж форума е да споделяме и различни начини, съвети, технологии,
да представяме модели, макети и модули,
да показваме къде сме намерили нещо по даден въпрос, какво ние знаем или не знаем по него,
на какво ни е научил опита и на какво тепърва не смеем да се пробваме и т.н.

Аз смятам че достатъчно общи приказки се говорят в основни теми навсякъде от форума.
Къде явно, къде скрити, като обсъждането на шведските железни-ци /чарки/ и т.н.

Ако споделиш своя конкретен опит  на дизайнер (или там какво то си... :victory:) както си го правил тук/там,
 ще е нещо от което и ние ще се поучим.
Колкото до материалите  - ми споменал съм го в горния си пост, та не разбрах за какво точно говориш!?!!! :scratch_ones_head:

ПП. Адри, разбирам че коледния дух ти е влезнал в главата,
ама моля те тук не е стената или чата!!!
Иначе приветствам всяка такава снимка ....(уауууууууу ти да не си садист бре  :haha: :haha: :haha:)
ама стига да е на място и време пусната!!! :drinks: :hi: :music:
« Последна редакция: 23 Декември 2011, 11:16:04 от pach »