Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Основни похвати в макетирането | Basic steps in creating a layout
Контактна мрежа
МАШИНИСТ:
за прави участъци е лесно,но за кривите е проблем.10-15 години , не но 6-8 месеца може.зависи и от дължината.при мен ще се оформи около 30 метра и година време . но за 5-6 метра мисля месец стига.имам идея и ще пробвам.да видим.по отношение за ремонти и дерайлирали пжпс си е изкуство да не събориш постановката.но ако стълбовете са самодел от метал , шанса е много малък за дефект.проблем е стоманения проводник,щото меден / най-добре / с тази дебелина се къса като конец.стоманения с бяло покритие е вечен.и да само с шаблон.ще пробвам.но пък за красота и изящество да не говорим.макета с такава контакна мрежа,ще кърти.
МАШИНИСТ:
0.5 тел при мащаб 1/87 си е 42 милиметра сечение на проводника,което е тръба за вк на мръсна вода на сифон.там е 50,но 42 е супер грозно.мрежта е с профил 8 и е около 8-10 мм. до колкото помня.тоест не повече от 0.2 мм.струни 0.1.бижутерска работа,но много нервоуспокояваща.бродерия купон.
jopeto:
Ако все още не си забелязал хобито е един голям компромис и е мнооого далече от действителността. Не знам как ще постигнеш нужната здравина с тези дебелини, ама пробвай ще ми е интересно да видя.
МАШИНИСТ:
забелязъл съм отдавна.компромиса е голям особено в малките мащаби.мислех си за струни за китара или подобен материал.при наличие на метални стълбове,примерно месинг , здравината ще е добра.без синтетични детайли.имам идеята и ще опитам да бродирам мрежа.къде да видя темата и колегата конструирал и създал подобна мрежа?имам пред вид,кой раздел , тема,подтема
mitko0888:
Машинист,
Това че си се захванал да си правиш контактна мрежа е чудесно. Поне два макета има описани тук, във форума, ето ти единия линк (цъкни върху подчертания текст), ето и другия.
В общи линии истинско мащабно умалено копие на реалната контактна мрежа едва ли може да се направи. Първо - междустълбие от 50 - 65 метра в мащаб е поне 60 см. На такова разстояние проводникът да стои прав само от теглото си, опъването и от носещите въжета - може. Но пантографът трябва да натиска съвсем слабо - силата (натискът) в мащаб трябва да го намалиш (87 * 87 * 87) пъти (така както и теглото, което също е сила, се намалява с мащаба на трета степен). Трябва да осигуриш натиск от около 0.02 грама! Само тогава проводникът няма да се повдига с повече от 1 мм. Трябва и самата каретка да ти е "лека като перушинка" за да може да следва проводника при такъв нищожен натиск. Кривите трябва да ги направиш поне 2 - 4 метра радиус, за да може да прилича на истинско.
Струна от китара не знам дали ще ти свърши работа. Използвам струна 009, което е 9 хилядни от инча, около 0.22 мм. Доста е твърда и не знам дали може да се опъне с нужната сила, за да стои права. Затова хората използват някакви други телове с подобен диаметър.
Та в резултат на всичко това трябва да си решиш първо какъв компромис ще направиш - на твоя макет, или диорама (сцена), до колко ще се отклониш от умалената реалност. Разстоянията по дължина ще трябва да ги смалиш. Макетната контактна мрежа трябва да е с твърда жица, а не с медна 0.2, за да не се огъва от пантографа. Носещото въже не е носещо, а дава здравина в междустълбието - да не се повдига проводника. Опъване можеш да направиш, има много примери включително и да имитираш компенсатори, ставки и т.н. Но не забравяй че макетът е уамлен модел на реалността, а не умалена реалност.
Весели празници!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия