Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control

Детектор за заетост, движение и контрол на периметъра на секции и модули (фремо)

<< < (5/12) > >>

BaHkaTa:
Според мен най добре е комбинация от двете. :) Брояча регистрира присъствие в целия участък тоест от точка А "вход" до точка Б "изход" и дава информация колко вагона точно има, но ако има движение напред назад между входа и изхода то тогава не знаем къде се намира влака върху линията. Докато IR схемата ще показва точното им положение в участъка, така че ще се знае колко свободно място има отпред и отзад за извършване на маневри примерно. Брояча ще ми даде еднаква информация и за товарна къса гондолка и за пътнически вагон, но заетото пространство е различно. Това което на мен ми е нужно да знам колко е зает даден коловоз не колко бройки вагони има вътре, но си струва да се поработи и над тази идея.
Като стане IR модула, ще помисля и за други схеми в комбинация. Бавно но славно, не бързаме за никаде :)

Айде бегам от работа сега. До по-късно.

bdz43r:

--- Цитат на: emilchaushev link=topic=3515.msg70414#msg70414 date=1326117554 ---Идеята е следната...
--- Край на цитат ---
А как отчиташ дали вагоните влизат или излизат,

emilchaushev:
Няма значение посоката на движение защото тя ще разбалансира състоянието на другия брояч и ще се обележи че има заемане

Mixy:
Аз бих го направил по следния начин: в началото и края на контролирания участък се поставят по 2 брояча (общо четири) като по този начин ще се отчита посоката. Броячите могат да са оптични или електрически (с контакти на релсите). Системата може да се управлява от PIC, 8051 или някакъв друг микроконтролер. Може да се постигне и с дискретни 74xx схеми, но ще бъде по-сложно. Всяка двойка броячи се настройва да отчита посоката така, че когато регистрира влизаща колоос (или возило) в участътка, увеличава стойността на даден регистър с 1-ца, а когато има излизане на колоос от участъка, стойността се намалява с 1-ца. Участъкът се счита за зает, когато стойността на регистъра е > 0. Ако дадена композиция премине без спиране, първата двойка броячи ще пълни регистъра, а втората ще го изпразва. Ако композиция навлезе до някъде и после се върне, двойката през която преминава, първо ще пълни регистъра, а после (при смяната на посоката) ще го изпразва. Един байт би трябвало да е достатъчен за регистъра – препълване ще настъпи само при композиции с над 64 броя 4-осни возила. Това го мислех за моя бъдещ автоматизиран прелез, но засега все още е само идея :) За гарови коловози ще изисква доста повече броячи (4x), но ако гарата не е голяма, би могло да стане ;)

bdz43r:

--- Цитат на: emilchaushev link=topic=3515.msg70460#msg70460 date=1326139817 ---Няма значение посоката на движение защото тя ще разбалансира състоянието на другия брояч и ще се обележи че има заемане

--- Край на цитат ---
Ако влакът винаги влиза от единия край и излиза от другия - да, посоката е без значение. Но ако влезе от единия край и се върне обратно през същия край, трябва да знаеш посоката.
При мен системата работи успешно. За да стане универсална обаче, трябва само да се поработи върху начина на отчитане - сензор за колоосите, който обаче да не стърчи твърде много около релсите.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия