През 1961 година шкода произвежда по два опитни локомотива от двата вида - 39Е и 40Е, или S479.0 и S479.1. Това са първите им локомотиви за променлив ток, 25 кв 50 хц. Най-интересното е че 39Е е със силициеви изправители, а пък 40Е е с живачни. Локомотивите са правени само за тестване и демонстрации в СССР, България, Румъния и Чехословакия. Редукторите са 1:4.04, при което макс. скорост е 100 км/ч. Не знам дали поради резултатите от тестовете, или по нечие умно решение, за БДЖ са поръчани локомотиви с живачни изправители (игнитрони), електрическа спирачка и редукторите за 110 км/ч., което е моделът 42Е, след модернизацията 42Em, по нашему Е41, по-късно само серия 41. Нито румънците, нито руснаци или чехи не си поръчват такива локомотиви. След това ние, отново като най-умни, си поръчваме и серия 42 (заводско означение 46Е), май за пръв път с този ламинатен кош, без електрическа спирачка, и пък чак след това чехите си правят техните "ламинатки" серия 230 и 240 (47Е), с електродинамична спирачка, и си ги търкалят и до сега.
На снимката е локомотивът 479.002, както кракомобила писа. Нямам идея къде и кога е сниман, но аз не съм попадал на друга снимка на тези машини.