nilfe
Сделки:
( 67)
Hero Member

Публикации: 762
H0 Епоха 1, 2, K.P.E.V. DRG - ВАРНА
|
 |
« -: 09 Януари 2012, 23:23:20 » |
|
|
|
|
|
« Последна редакция: 10 Януари 2012, 10:36:59 от nilfe »
|
Активен
|
|
|
|
Mixy
Сделки:
( 3)
Hero Member

Публикации: 579
TT, DR & DB, IV+, София
|
 |
« Отговор #1 -: 09 Януари 2012, 23:36:38 » |
|
Мен пък правите релси на Тони тип "направи си сам" от криви PIKO ми харесаха. Ако някой реши да моделира в първа епоха, релсите му би следвало да изглеждат точно по този начин. След баластиране върху макета ще стане супер реалистично, както е било в онези времена преди сто и кусур години. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Сaprycorn
КЖМ - България
Сделки:
( 52)
Hero Member

Публикации: 1470
НО DRG II епоха София
|
 |
« Отговор #2 -: 09 Януари 2012, 23:46:13 » |
|
Супер е това видео! Но защо е в "локумената" тема?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
KRAKOMOBILA
Сделки:
( 8)
Hero Member

Публикации: 1936
46-та серия долу от графика - Шкода рулз!
|
 |
« Отговор #3 -: 09 Януари 2012, 23:49:55 » |
|
Да изглеждат страхотно, но един сет за стрелка е 220 долара.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
nilfe
Сделки:
( 67)
Hero Member

|
 |
« Отговор #4 -: 09 Януари 2012, 23:57:21 » |
|
Ако имаш желание и си сръчен с много малко средства можеш да си ги направиш тези стрелки. Още повече, че човека не крие ноу-хау. Има над 700 клипа в тубата за всякакви варианти на железен път пуснати от него. Ето ви сайта му, където продава и показва How it's made. http://www.handlaidtrack.com/Пък после кажете, че само от старо Пико става с малко пари. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
bdz43r
|
 |
« Отговор #5 -: 10 Януари 2012, 00:29:48 » |
|
Аз съм си правил стрелка в ТТ от "П"-релси и кибритени клечки. Получи се съвсем прилично, определено по-добра от купешката. Е играх си 2 дни де... Имам и една с улейни релси, уж като за трамвай.
Не мога да ги открия за съжаление.
|
|
|
|
« Последна редакция: 10 Януари 2012, 01:05:38 от bdz43r »
|
Активен
|
|
|
|
|
Adrian
|
 |
« Отговор #6 -: 10 Януари 2012, 10:54:35 » |
|
 , nilfe - страхотен сайт !
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
bategojko
Сделки:
( 16)
Hero Member

Публикации: 546
HO, София
|
 |
« Отговор #7 -: 10 Януари 2012, 11:42:14 » |
|
Да споделя и моя опит в майсторенето на стрелки: Имах една ръчна стрелка на която липсваха 2-те къси релсички в средата (май им казват сърцевина или нещо подобно). От други криви линии си ги направих и стрелката вече работи нормално. Вижте снимката в ляво - означено е с 2 зелени стрелки. Имах и други ръчни стрелки, които исках да направа електрически. С помощта на едно сиво реле и кламер успях да я задвижа. Вижте снимката в дясно - означено е с зелена линия. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
nilfe
Сделки:
( 67)
Hero Member

|
 |
« Отговор #8 -: 10 Януари 2012, 14:34:52 » |
|
Само да вметна, че 220 долара струва сет за пет стрелки с всички приспособления и необходими материали за направата им. Така че, като се замисли човек, един път копуваш сет и после само купуваш релси и траверси. Така че, въобще не излиза чак толкова скъпо. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
bdz43r
|
 |
« Отговор #9 -: 10 Януари 2012, 14:41:43 » |
|
Аз като гледам, траверсите са от фолиран текстолит, който се купува за няколко лв от пръвия магазин за електроника.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
nilfe
Сделки:
( 67)
Hero Member

|
 |
« Отговор #10 -: 10 Януари 2012, 15:18:19 » |
|
Не всичките. Само тези, които носят и на които съответно се запояват елементите на релсовия път. Останалите са от дърво прорязано с лазер. Разгледай всичките му уроци за направата на срелка, които са на сайта който съм дал, или в тубата. Мисля че, бяха 8 или 10 урока от подготовката та до самия завършек на стрелката.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
widowmaker
Сделки:
( 6)
Hero Member

Публикации: 1283
Ep. I - K.P.E.V. - София
|
 |
« Отговор #11 -: 10 Януари 2012, 16:31:51 » |
|
Джаджата, която служи за разпилване релсите на сърцето и езика струва 51,40$ с доставка 10,50$ до Бг. Нещо дебело излиза. И това е само за един тип стрелки. За други радиуси/типове - друга джаджа. При положение, че се ползва това, което има в продажба - траверсни скари за стрелки и профил 83 (2,01мм) на Тилиг Елит, ще трябва да се направят поне 6-7 стрелки, за да се избие инвестицията само за едно приспособление... Друг вариант е приспособлението да е хенд-мейд, което не е чак толкова трудно, просто трябва подходящ материал и задължително векторен чертеж на стрелката, за да се снемат точните градуси.
|
|
|
|
« Последна редакция: 10 Януари 2012, 16:48:20 от widowmaker »
|
Активен
|
|
|
|
nilfe
Сделки:
( 67)
Hero Member

|
 |
« Отговор #12 -: 10 Януари 2012, 22:29:08 » |
|
Още нещо много интересно ми прави впечатление. Фирмата предлага електроника, която следи поляритета на сърцето на стрелката. При обикновенните стрелки сърцето на стрелката е изолирано и от там идват многото проблеми при преминаване на локомотивите през стрелката, липса на захранване и съответно спиране или прекъсване на локомотива, особенно при тендерните локомотиви. Електрониката която се предлага в случая е съставена от 6 микропроцесора, които контролират 6 електронни ключа. Всеки от тях може да следи едно сърце на стрелка. Когато веригата отчете късо по-голямо от 1.7 А (+- 10% и горна граница 2 А), автоматично обръща поляритета на сърцето. Тъй като 2 А е под границата на почти всички късотокови предпазни вериги на DCC централи и Бустери, то електрониката реагира преди централата или Бустера. В допълнение на това електрониката реагира толкова бързо, че краткия късотоков импулс остава без реакция от DCC системата. При тази ситуация 2 А са напълно достатъчни да захранят локомотива, който е върху сурцето и той да продължи. В общи думи тази платка може да захрани поляритетно 6 сърца на 6 стрелки с до 2 А ток, успявайки да изпревари късотоковите вериги на DCC системата. Платката работи и в режим на DC, като също предотвратява късо в системата. Ако такъв вид електроника липсва в схемата, то сърцето на стрелката ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА Е ИЗОЛИРАНО, за да се избегне късото съединение. В 90% сърцата на стрелките на масовите производители са изолирани, което е проблем за локомотивите. Ето ви линк за по голяма яснота на по-горе написаното: http://www.handlaidtrack.com/kb_results.asp?ID=61
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
|