Това са впечатленията ми от пътуването през 2010 г
На 25 и 26.06 аз и брат ми посетихме музея за парни локомотиви в румънския град Резита. Невероятно сме възхитени от видяното там! В идеално поддържан парк между двете части на града са позиционирани 16 парни локомотива, произведени или аналог на произвеждани в завода за парни локомотиви в този град. Грижата за поддръжката и охраната на локомотивите е поета от общината. Музея е безплатен и парка с локомотивите е любимо място за разходка на млади и възрастни хора от града. Разбира се, мястото се посещава и от много любители на парната тяга от цяла Европа. Между експонатите са едни от най-известните локомотитви, работили по румънските и европейски железни пътища - пруските Р8 и G10 (CFR 230 и 50), бързоходния локомотив с колела диаметър над 2м серия 142, познатите ни серия 150 (DR50, БДЖ 14) и др. С производството на 10 броя локомотива от тази серия завода в Резита преустановява производството на парни локомотиви през 1964 г.
На постамент пред входа на музея е най-стария запазен локомотив в Румъния, произведен през 1872 в същия завод.
Музея е създаден през 1972 в чест на едновековния юбилей на завода за парни локомотиви. От тогава, вече 40 години, парните локомотиви се поддържат в чудесно състояние за радост на всички техни почитатели от цял свят. Всички хора в Резита, а и в другите градове в Румъния, които посетихме, бяха изключително любезни и дружелюбни. Не срещнахме никакви проблеми и за снимане по гарите.
Можете да разгледате снимки от музея на този линк
http://www.foto.bg/showgallery.php?cat=7453&page=1&ppuser=2350Няма как да не възникне печална аналогия със ситуацията в България, с полуразпадналите се парни локомотиви, намиращи се в абсолютно неудобните и изискващи специални разрешения за посещения бази Асеново и Калояновец............Даже и локомотивите от музея в Русе вече не са там,което е по-добре за тях, но не и за хората, които искат да покажат на децата си парен локомотив