Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling

За ж.п. моделизма по принцип

<< < (5/12) > >>

mitko0888:

--- Цитат на: Сaprycorn link=topic=3652.msg73363#msg73363 date=1329598485 ---Искаше ми се да чуя някаква дефиниция от повече хора на понятията модел, моделист, моделизъм.

--- Край на цитат ---

Мисля че въпросът на Ясен е повече от еднозначен. Ако желаеш - отговаряш. Ако не - мълчиш си.
Защо обаче трябва някои хора тук на всичко да придавате съвсем друг смисъл, използвайки главни букви: ТЕХНИЯ ТОЙ ВСИЧКИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НАСАЖДА ??? Едва ли някой може да ти даде разумен отговор.

С други думи: казваш си твоето разбиране / мнение за понятията модел, моделист, моделизъм, тъй като Ясен така си е поставил въпроса. Или както той е започнал темата СИ: къде според теб е разликата между spielzeug и modelleisenbahn.

Пък то така пише и в ПРАВИЛАТА: "1.8 Да се придържа възможно най-близо до поставените въпроси по време на дискусията в темите." Ако не искаш да си кажеш - кой ти пречи да си мълчиш? Ако искаш да кажеш нещо друго - отваряш си тема и си го казваш. И за това не виждам някой да ти пречи. Но така - във всяка тема след пет мнения да се пише за съвсем друго нещо - за мен означава да се смени името на форума.

Vlado:
Да си кажа и моето мнение:
В случая ще подкрепя Best Ripper - този форум е за всички и се надявам винаги да остане такъв. Така както ще се чуе мнението на баш спецовете, така и всеки лаик да може да си зададе своя въпрос. Иначе какво, ще се превръщаме в елитарно шоу ли, какво ли?!?! Имам чувството, че започнахме да се приемаме много насериозно. Дайте шанс на всеки да се наслаждава на това хоби, така както на него му е приятно, без да му се насаждат каквито и да било "окончателни решения". Всичко друго поне за мен е неприемливо!

Adrian:

Има една книга ' Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет ' (изследване на стойностите)  на  Робърт М. Пърсиг , в която един баща пътува със сина си из Америка ; използвайки нагледно неща от живота той обяснява адски просто сложни философски термини . Като например двата основни подхода ( формиращи и тип хора)  
- класически
- романтичен

Гребва шепа пясък и казва , че Класикът ще отдели бели черупки , черни черупки , кварц , парченца от водорасли , парченца от раковини ...на отделни купчинки ; ще кръсти едната ден , другата нощ , третата Черно , - друга пък Бяло и ще каже тази шепа е съставена от основни постулати , тя е един вид Светът ;

а Романтикът просто ще се усмихне ...това е просто пясък и аз обичам да се излежавам на него.

Ако погледнат едно колело , Класикът ще разцъфне , обяснявайки какво откритие е колелото , търкалящата се окръжност , предавателните колела , методът на спиране , напрежения във веригата , как е изчислен сегментът ...
а Романтикът ще се качи и ще подкара колелото , ще се кефи на насрещния вятър , на инерцията , която Класикът изчислява.

Аз съм си Романтик , Ясене . Класиката убива , приятелю . Някакси изопачава нещата , пречи на нормалното възприятие . Някакси е извратено, прелива в маниащина . А маниаците ме плашат , френде ;)

toniemi:

--- Цитат на: Vlado link=topic=3652.msg73397#msg73397 date=1329663767 ---Да си кажа и моето мнение:
В случая ще подкрепя Best Ripper - този форум е за всички и се надявам винаги да остане такъв. Така както ще се чуе мнението на баш спецовете, така и всеки лаик да може да си зададе своя въпрос. Иначе какво, ще се превръщаме в елитарно шоу ли, какво ли?!?! Имам чувството, че започнахме да се приемаме много насериозно. Дайте шанс на всеки да се наслаждава на това хоби, така както на него му е приятно, без да му се насаждат каквито и да било "окончателни решения". Всичко друго поне за мен е неприемливо!

--- Край на цитат ---
Много точно казано! :good:
Наш Васко е ДОнаправил,ДОизкусурил купени ,оригинални модели,или такива изработени с части от такива модели!
ЕВАЛА!УНИКАЛНИ са! :hi: :hi: :hi:

Малцина,вещи в парните машини,могат да изкоментират нещо конкретно по парната машина,освен...страхотна е!Ццццццццццццц.....красавец!
За повечето от форума ,(КАЗВАМ ГО БЕЗ ОПИТ ЗА ОБИДА) ,и без шатуни да е,пак няма да разберат!
Това е въпрос на лично израстване в тази област.И аз от скоро се позапалих към парните машини и знам малко за тях.

Нямат и прашинка от дефект,или петно!Пълни са с детайли!
Това е ,според мен,най-високото стъпало на хобито у нас!
Нооо..има какво да се желае ;D :pleasantry:
Такива стерилни неща са красиви...но неестествени!
Ясен е скромничЪк,но и той е на това ниво!
Купих си от него правен локомотив...има какво да се желае ;D :pleasantry:
...да си купя още ;D
Има хора-колекционери...купуват,кефят се и не пипат нищо по модела.(Някой само го оплюват,все са недоволни от нещо) ;D
Други работят по моделчетата...кои по-добре,кои по-недобре,но тренират! :hi:
Без тренировки ,не става!
Васята и Ясен в началото,предполагам и те са имали слаби изпълнения... ;D
Други изработваме модели саморъчно,с подръчни материали,още едно стъпало в моделизма!
Много хора си харесват и старото Пико.... :good:
В разнообразието е красотата!

Vlado:
Ще ви разкажа малко за себе си. Може би съм го писал и някъде другаде, знам ли.

Запалих се по хобито от съвсем малък. След първата цистерна в НО си беше цяла битка да измоля от баща ми да ми купи следващо и следващо, и следващо влакче (така им казвах тогава). Посъбрах доста неща. Доста неща ми подари и брат'чедът (turboto). Играех си много с моите влакчета. Те ми бяха страст, но си бяха игра, само една игра. След време оставих хобито и се захванах с музика. После хобито пак ме завладя. И влакчетата станаха модели. От един кръг Т-образни релси на Пико стигнах до доста сложен макет. После потърсих нови предизвикателства. Започнах да преправям модели. Да ги правя бг. Кой знае, някой ден може да направя и собствен уникален модел. И такива мисли ми минават през главата. Дори се доближих до това - с помощта на Спас правя уникални гарови сгради. И вървя все напред и все напред. Развивам се! Но нали затова е хобито - да прогресираме (дори и само като избор на покупки), нали затова е тръпката при моделирането - винаги да мислим, за да правим все по-добри и по-добри неща, да вървим напред, да се сблъскваме с трудности и да изпитваме задоволство като ги преодолеем и накрая да създадем шедьовър (дори само според нас си).
За какво ви написах горното? Ако го имаше форума, когато бях съвсем в началното си развитие като моделист, най-вероятно щях да бъда наречен от някои "лаик", "празнописец", "първо чети пък после пиши", "джуниър" и какво ли още не. И най-вероятно това щеше да ме обиди и да ме отблъсне от хобито и сега нямаше да съм това, което съм. Ако го имаше форума в следващия ми, по-зрял период, най-вероятно това щеше да ми помогне да не допусна грешките, които съм направил и от години се опитвам да поправя. Сега като го има форума и вече, смея да твърдя, зная, аз съм този, който не бива да обижда начинаещия, за да не го отблъсне за хобито, аз съм този, който трябва да помогне на друг, който има нужда от помощ и аз съм този, който ще каже на много можещия "Евалата, братле, справил си се супер, ти си страхотен!"
Хора, нека не си разваляме кефа и да се занимаваме с това, което истински ни отпуска и радва, като го правим без злоба, надменност и егоизъм, и да се уважаваме каквито и да сме!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия