Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

Видове спирачки?

<< < (2/7) > >>

lubomir:

--- Цитат на: KRAKOMOBILA link=topic=312.msg73529#msg73529 date=1329821554 ---По нашата Ж.П. мрежа само ДМВ 10 001/002 и 003/004 имаха магнитно-релсови спирачки - които бяха премахнати тъй като България нямала нужда от тях (сиреч, не сме дорасли за тях).

--- Край на цитат ---
;D Анджък де!

--- Цитат на: KRAKOMOBILA link=topic=312.msg73529#msg73529 date=1329821554 --- А иначе на 86-та серия и да работеше рекуперацията какво от това ? Нашата мрежа и подстанции не са пригодени за приемане на въпросната енергия.

--- Край на цитат ---
Това съм го слушал доста пъти, но се съмнявам че има дори и доза истина в него ::). Подстанциите са си обикновенни трансформатори, които тъй или иначе не се интересуват от къде на къде протича енергията. Няма никаква електроника или механика(всичко е с технологии от 50-те години), която да възпрепятства връщането на енергията от машината през мрежата - подстанцията към мрежата на НЕК. Просто работата им е да я трансформират от едно напрежение в друго и съответно от една сила на тока в друга. Който разбира от електротехника, ще ме разбере. Е, естествено има 3-4% загуби но то всяка трансформация го има, тъй че... неползването на рекуперацията е пълна идиотщина, на фона на непрекъснатото качване на цената на енергията, въвеждане на въглеродни квоти и прочие причини, за да се случи в края на краищата това, за което се говори от средата на 80-те години.
Само да напомня, че при всяко потегляне един електровоз лапа от 50-100 квтч за има няма 1-2 минути ускорение, и ако се не лъжа при спиране с рекуперация се връща около 60-70% от енергията изразходена при потегляне. Това си е един не малък ВЕЦ! Значи усреднено за едно пътуване 150-200км, ако една машина ползва рекуперация, ще икономиса поне 250-300 квтч. Обаче колко по-гот е тая енергия да отлети в атмосверата отделена от калодките във вид на топлина :haha:
За съжаление ние се държим сякаш сме най-богата енергийна нация в целия свят.   :angry:

Vlado:
Такива сме си, кво - изнасяме електроенергия и дори не искаме да изградиме втора АЕЦ, че няма какво да й правим тока. Перефразирано от "пари като шума" - "ток като океан"...  :spiteful:

bdz43r:
Всякакви твърдения, че подстанциите за променлив ток трябва да се приспособяват за рекуперация са несериозни.
Иначе ЕМВ 30/31 нямаше да имат електрическо спиране, нито таурусът щеше да върне половината изхарчена енергия обратно.

Приспособяване е необходимо само за правотоковите железници.

misan:
За съжаление,действително има проблеми с връщаната в мрежата електроенергия. Когато връщаме енергия,се влошава така наречения фактор на мощността на мрежата-косинус фи.Поради това дори се плаща глоба на НЕК. Доколкото си спомням,проблема има своето разрешение. монтират се мощни кондензаторни батерии в подстанциите ,а вече и на самите локомотиви. Когато  се установи влошаване на този фактор на мощността,тогава се включват тези кондензаторни батерии. Аз нищо не разбирам от тези работи,но ми го обясниха специалисти в тази област.

lubomir:

--- Цитат на: misan link=topic=312.msg73540#msg73540 date=1329835489 ---За съжаление,действително има проблеми с връщаната в мрежата електроенергия. Когато връщаме енергия,се влошава така наречения фактор на мощността на мрежата-косинус фи.Поради това дори се плаща глоба на НЕК. Доколкото си спомням,проблема има своето разрешение. монтират се мощни кондензаторни батерии в подстанциите ,а вече и на самите локомотиви. Когато  се установи влошаване на този фактор на мощността,тогава се включват тези кондензаторни батерии. Аз нищо не разбирам от тези работи,но ми го обясниха специалисти в тази област.

--- Край на цитат ---
Това също е абсолютно невярно! Инверторите в машините правят толкова чиста синусоида, че на практика няма разлика с обикновен синхронен генератор, каквито са всъщност всички генератори в електроцентралите.
Истината по-вероятно е, че поради изключителна технологична изостаналост на НКЖИ ,  както и липсата на регламент, водят до това, че няма как да измерват както консумираната така и върнатата енергия в машините. Всъщност бях изумен да прочета преди няколко години, че машините на БДЖ нямат електромери. Не знам как е сега, но се съмнявам да  е по-различно. Миро може да каже :).Въвеждането на рекуперацията е в пряк интерес на превозвачите и е в абсолютен ущърб на НКЖИ, тъй като ще получават по-малко кинти за доставен до машините ток, а върнатия от рекуперацията ще трябва да се приспада.
Затова и се измислят невероятни простотии за плашене на гаргите и оправдание на неизползването на рекуперацията. Дори и в момента няма никакъв проблем да се ползва рекуперацията, проблема е, че от нея няма никакъв смисъл,  а това от своя страна води до неизползването и, а от там и до неподдържане на съответните с-ми нещо което е абсурден факт!
Бюрокрацията навсякъде е вредна, но в България тя направо убива всяка инициатива още в зародиш.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия