Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts

"MARKLIN"- Работа на локомотивите?

(1/3) > >>

vania85:
Имам малка колекция на MARKLIN в която и няколко локомотива :D :D :D Тъйкато, нямам оригинално захранване, съм ги пробвал на PIKOво на ~16V и работят но ....... :o :o :o Знаели някой, как се обръща (по електрически път) посоката на движение? Вътре видях, че има електромагнит, който като се задейства и я обръща но как става това дистанционно ??? ??? ??? На един от моделите освен това има и по един електромагнит на всеки куплунг за автоматично откачане на вагоните ??? Как действат и те? Та ако има някой който е работил с тези неща или е чел нещо по въпроса ще му бъда благодарен ако ме светне и мене 8) 8)

vania85:
 ??? ??? ???

CaLLlo:
За куплунзите - не знам, но за обръщането на посоката става с по-голямо напрежение от трансформатора(като го дадеш вляво, щото скоростта с копчето при тая фирма се променя само на дясно), при подаването на което лампите му светват по-силно и релето превключва.
Най-добре питай Жоро!

vania85:
Да разбирам! Благодаря много :) Повсяка вероятност и с куплунзите е така! Значи, всичко зависи от трафа :o :o :o

CaLLlo:
Един акъл от мен:

Вече си разбрал, че лока върви от променливото на трафа но с постоянна висока скорост единствено, щото не можеш да я регулираш. Върви обаче и от постоянното на трафа, но все в една и съща посока накъдето и да завъртиш копчето, е, поне се регулира  ;D
Как се оправя тая бъркотия за да стане нормален хамо локомотив:

1. За токоснемането няма да обяснявам: маха се ската отдолу, изолират се едните колела от другите и токоснемането от ската се премества на тях.
2. Моторът изглежда съвсем обикновен със статор и ротор, но не: статорът има 2 отделни намотки, които се превключват именно от въпросния електромагнит - за напред се включва едната, за назад другата. За да можеш да караш това нещо с обикновенния пиковски трансформатор и в 2-те посоки се прави следното: Избираш едната намотка на статора за твоя единствена намотка и преди нея вклюваш схема грец, другата остава да виси. Има малки грецове, 4 диода в общ корпус и за ток до 1А ще е съвсем достатъчен. Не е препоръчително да лепиш грец от отделни диоди, че много място би заел. И това е всичко!!!
3. Ако така преправеният лок обаче върви наопаки на всички останали локомотиви и в двете посоки, просто трябва да включиш греца към другата намотка на статора!!!

Ти понеже не искаш да преправяш локомотивите на 2-релсова хамо система, а просто да ги караш както са си, но с пиковския траф, то за теб отпада точка 1, но ще трябва да изпълниш 2 и 3! По-лесният вариянт от това е да намериш мерклински трансформатор  ;D
Успех!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия