Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Основни похвати в макетирането | Basic steps in creating a layout
Направи си сам - Н0 - Дървен пешеходен мост
BaHkaTa:
Ето още едно произведение на дърводелството в миниатюри. Останаха ми дървени бъркалки от предишния проект та ето какво измислих.
Мостчето е с дължина 19 см колкото са най дългите бъркалки които имам. Широчината на констуркцията в основата му е 3 см. Върху носещите греди са налепени къси дъсчици с размер между 3 см и 4.5 см. Всъщност само крайните дъски са 3 см. и те оформят широчината на самия мост. Прецених че е по-добре така в крайщата да е по-тясно с цел по-лесно вкопаване в ландшафта на макета. Останлите 30 броя дъски се налепят безразборно по дължина на цялата констукция. Оставяме на страни да съхне лепилото докато подговяме следващите заготовки.
Издялкват се 22 броя малки гредички с дължина около 2 см. Тези клечици ще ни послужат за греди на парапетите от двете страни на моста. През това време сглобката съхне на спокойствие тъй като тази точка втора ми отне най много време около 30 мин миниатюрно дялкане, а пък не всички клечки ставаха както исках, доста се нацепиха на където им е кеф, но тях ще ги ползвам в друг проект :)
След като лепилото изсъхне се пристъпва към малко по пипкава работа. Пробиване на дупки с ръчна дрелка. На всеки 3 дъски пробивам отвор 1мм през който ще залепя гредите на парапета към основата на моста. Общо 9 отвора от всяка страна на моста. В крайщата няма нужда от пробиване тъй като там изрязъх дъските точно 3 см. и гредата на парапета се залепва директно за основата.
Залепваме всички греди в съответните отвори като долния ръб на гредите е на равно с основата на моста което ни дава 5мм площ за залепване и 1.4 см височина над пода на моста.
Следва направата и на самите перила, но тук се отказах да ги правя от дъски. Използвах черен памучен конец около 2 метра (на страна). Конеца се сгъва на две равни части и се оплитат заедно в едно ново 1 метрово да го наречем въже. Повтаряме същата процедура. Сгъваме на половина и усукваме двата края докато получим по-дебело въже с дължина 50 см. До тук имаме 4 ката конец, но за крайния ефект ни трябват 8 ката, затова потретваме процедурата и вече имаме хубаво въженце от 8 ката конец и дължина 25 см което е достатъчно да овържа всички греди с елементарна примка. В крайщата въжето се залепва към основата на моста. Горната стъпка се повтаря още един път за изработката на въженцето за другия парапет.
Крайния продукт изглежда ето така
Това е от мен. Мисля че за днес приключих с дърводелството :lol:
П.С. знам че може би не е много в мащаб, но пък кефа със сигурност е 1:87 :dance1:
mitko359:
браво то във хобито трябва да си дърводелец, жичкаджия ... :clapping: бе всичко трябва да можеш но най-вече - въображение и търпение
Gervasii:
Бравос Ванка! :hi: :hi: :hi:
anubis:
Евалата Ванка, мастърпиис! Сега един лек байц за състаряване и готово. Виждам че ти се отдава дървенията и затова ще си позволя да ти дам една идея. Защо не се опиташ да си направиш един трестъл, т.е. дървен железопътен мост. Тук веднага ще ме опонират че са използвани само в Северна Америка (и все ги още ползват :blink:). Но не е точно така. След и по време на световните войни масово са ползват и в Европа на мястото на разрушени такива и то дълги години. За теснолинейките да не говорим, там са строени и като дълговременни съоръжения...
JesusBlack14:
Респект :hi:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия