Емо!
По принцип си прав...
Първо НО: Световен и европейски шампион по корабомоделизъм, избрал да остане в България , за да направи нещо В РОДИНАТА СИ, със собствени УНИКАЛНИ разработки - лакови покрития и шпакловъчни смески, най-чистосърдечно си споделя опита и виж ти, излиза от печат или в електронен вид - някакъв сборник и там между другото неговите разработки и славата или парите или и двете СЪВСЕМ ЗАКОННО отиват при притежателят на правата - нали корабомоделистът е прочел условията на форума???

:diablo:Този корабомоделист не е изключение....
Второ НО: Опитът ми, и като наблюдател и не само моя го доказва - да не съм млад..., скоро даже почуствах голямата обич на мнозина от форума

, през седемдесетте и осемдесетте години идваха емисари, най -вече от София, водеха се хобисти - и вземаха за ден, два, седмица
БЕЗПЛАТНО снимки, чертежи и други материали от жп ентусиасти от Русе, Бургас, Варна - преснемаха тези материали - по това време доста трудна задача, кога ги връщаха, кога не, и изведнъж се обяваваха че притежават авторските права на тези неща и започваха да прибират хонорари от
наши и чужди издателства, да продават на частни лица зад желязната завеса, пак и сега още капе от тази стара дейност... бедните собственици даже и не подозираха... ПАРЕН КАША ДУХА ЕМО!!! Има доста хора които могат да споделят много неща и са по-стари и от мен, и то доста. Но просто не вярват вече лесно. Тях можем да спечелим само със СПАЗВАНЕ НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ПРАВИЛА

Така е, хобито не започва и не свършва с нас...- Аз лично не считатам, че в тази област съм създал нещо уникално, но ПРАВИЛОТО СИ Е ПРАВИЛО ....
Отдай признание на събирача, издирвача, автора...Знаеш ли колко шампиони познавам....През 90-те Направиха си снимка с тях, поканиха ги на обяд и

до там--- част от трудът им е разсипан, другите си стискат нещата и има защо....
И друго, Емо, това за правата е малка част от всичкото което ни пари...ХАЙДЕ ДА НЕ БЯГАМЕ САМО ПО МАЛКА ЧАСТ ОТ ТЕМАТА, А?
ДОВЕРИЕТО - ДОВЕРИЕТО ГО НЯМА а това е алфата и омегата на всичко
И от тук идваме пак към това с което ще се ПОВТОРЯ: ФОРУМЪТ/Тези които отговорят за него/ САМ ПОТЪПКА ПРАВИЛАТА СИ, затова и тези тежки
слова, изисквания ...
Когато има доверие, нещата вървят...
Ще си позволя да споделя и нещо друго- години наред мой познат, водеше списанието на нуладжиите, направо го вдигна от земята. Когато реши до го напусне, що критики отнесе и то от германците, които са къде по-ледени от нас... Владо!!! Голям кураж ще се изисква да поемеш всичко това, но съм сигурен, че като обичаш хобито ни, ще излезеш много по-силен, можещ и мъдър от положението...Никой не се е родил научен, никой не е безгрешен...
При спечелено доверие, и подкрепата ще е голяма..../поне от мен/...
Е ако залитнеш в общи приказки...сам/или с неколцина/ ще си сърбаш надробеното...
Директно към Иво:
Що не вземеш отношение към другите неща, които повдигаме???
Или ще се направиш на Батков и ще смениш целия команден състав и те да го отнесат, а грешките да останат и се повтарят???
И ще има нови лапнишарани, и те ще се откажат с времето, но нали форума остава...
Нали хобито било на първо място, ами хората, които ги боли, на които се казват едни неща а, се правят други???
Като всичко е в името на хобистите, защо не се откажеш от правото хората да си трият материалите, ако си заминат по един или друг начин?!?
И никой да няма право да им издава нещата без тяхно съгласие?!?
Или всичко е в името на хобиста, а хобиста е...познайте до три пъти...
Познавам лично господин Шнеленкамп- чудесен човек, пионер, в 0.Прави малкосерийни модели. Този човек направи и форум за 0.
Подържаше го, плащаше години наред всичко сам - оплюха го тези, на които бе правил най-много отстъпки и заради които беше загърбил по-големи
поръчки, за да направи техните, защото отдавна са му клиенти и са във форума....Тези му съсипаха форума. Вече не съществува.Без капчица съвест и благодарност...Слава Богу, другите много добре знаем какво е направил за цялата 0 общност - човекът Шнеленкамп... и той има цялата ни подкрепа - и финансова и морална... Продължаваме да поръчваме при него... и той пуска нови модели...
Това го пожелавам и на Иво - ако има очи да види, уши да чуе, сърце да усети...Ако може да стане българския Шнеленкамп...ОБАЧЕ СЪС ФОРУМ!!!
Другото е от Лукаваго...
Борис Д. Чакъров
п.п.Виждам, че Тони е писал, докато аз дращех тук - добре бе Тони-
аз ги написах тези три точки, които ме смущават - както си е по реда 1,2,3.Другото е само разяснения и показване ,че критикувам действия, а не човека в същността му., и търся изход а не забивка?!?, но не и бягъне по тъча!!!
Трябва ли да ги пиша в червено?!?Тези три точки не са в този пост, а в по-назад.
Или нищо не ми се разбира?!?
...