ВАЖНО !!! | IMPORTANT !!! > Правила, препоръки и указания за правилна експлоатация на форума | Rules, suggestions and leads for correct exploatation of the forum
За форума по принцип
pavel75:
Нека да ви кажа как виждах нещата, когато бях от другата страна на "барикадата", когато активно се занимавах с форума.
Най-вероятно си нямате идея колко МНОГО време и усилия ми костваше. Сега като обикновен потребител ако някой не ми е приятен с изказванията си, някое мнение ми се вижда несвързано, някоя тема не ме вълнува - направо го прескачам.
Когато си модератор не е така. Щетеш всичко. Даже между редовете. Първо гледаш да няма провокации, после гледаш темата да не се е отклонила. Защото ако се е отклонила - делиш темата, новата я местиш, ако има подобна събираш.
Всичко това се прави да има подреденост във форума, но за това трябва време. А ние ходим и на работа. Почнеш нещо, влезе шефа, даде ти задача, забравиш до къде си стигнал, почваш отначало. После като се върнеш в къщи пак проверяваш да не ти изостава работата. Тогава бяхме четирима и едвам смогвахме.
Преди време ако си спомняте стана подобен проблем и аз се оттеглих. Да ви кажа честно се чувствах страшно обиден за всичкото време, което бях дал на този форум да стигнат така нещата. После си казах - най-вероятно няма как да знаят какво ми е коствало. Както и да е това си е мой проблем.
Сега за направените предложения
1. Да не критикуват модераторите. Когато се създаваше форума взаимствахме пралива от други форуми. Нали се сещате, че тези не са писани специално за нас. Мога да ви кажа, че на други места са още по-строги правилата. Да не се критикуват модераторите е направено не да са "над закона", а да няма излишни полемики. Все едно на футболен мач съдията да обяснява на публиката защо е свирил засада. Винаги ще има поне един недоволен и вместо да се играе мач ще се води дискусия.
Въпреки всичко напривихме тема за критики и предложения. Аз мога да ви гарантирам, че всяко предложение е било обсъждано. Много често има технически проблеми или са свързани с пари. Форумът е софтуер и както при другите софтуери нещо е безплатно, друго платено. Няма кой да извади пари.
Други проблеми седят "отворени", но още не е намерено добро решение за тях - примерно за раздела Продажби
2.Предложението да се създаде тема за Рекламации от модераторите. Ще ме извинявате, ама модераторите не създават теми. В конкретният случай исках нещата да се изяснят докрай да видим кой е прав.
Аз лично ако имам такъв проблем бих се свързал с продавача да видя - пари ще се връщат, ще ме компенсира по друг начин ли, ще го оправи ли. Чак тогава ще отворя тема и ще кажа - Колеги, ето обявата, ето снимката, ето какво съм получил.
Сега какво стана - отделна тема без да се знае към коя сделка е. Нито продавача може да се защити, нито някой след време ще е наясно с нещата.
Ще се присъединя към мнението на Емо да се премисли преди да се пише, но ще добавя - преди да пишете си помислете какво бихте причинили с мнението си. Представете си, че след тежък ден отидете с приятели да пиете бира и да гледате мач. Двама от приятелите ви се сбият и развалят вечерта на всички. Как ще се почувствате? Аз, предполагам че и вие приемате форума като място за отдих. Нека не страда задари няколко човека и лични интереси.
Искренно ви моля за това!
Adrian:
Емко , тъй като сме временно на този свят , ще имаш ли нещо против да се нанеса в хола ти , че почвам ремонт у нас ;D може и да поостана и зимата ,че парното е скъпо , братле :pleasantry:
Айде , ти си готин пич , няма да ми откажеш - така и така днес ни има - утре ни няма . Само те моля добре да зареждаш хладилника , че непрекъснато съм гладен :blind:
Мдааа, не щеш...е що бе , Емко ? Аааа, твоя собственост било , а не моя , да си стоя у нас - иначе наем искаш ? И да плащам консумативите , нали ? :sorry:...ееее , ама нали сме за малко беееее тц тц ...
ми то е същото ...материална собственост - интелектуална собственост . Материалната я уважавате , а за интелектуалната без пари ако може ( така и така сме временно) . А тези , дето се изхранваме с ума си и създаваме интелектуални и художествени продукти трева ли да пасем , бе Емко ??? Защото 'сме за малко' ли сме длъжни да пишем Безплатно книги , програми , да снимаме филми , да правим музика , да рисуваме картини - само и само вие да ги ползвате БЕЗПЛАТНО ? Гот ви е да си дърпате от нета , а ?
Българинът никога няма да разбере понятието 'инелектуална собственост' , Боре...не се хаби !
Та кога , Емо , ще се изнесеш , да поживея малко у вас ?
emilchaushev:
Адри.. Ако юсте толкова ,креативни и напористи публикувайте трудовете си в интеернет пространството и давайте линкове.... Там интелектуалната собственост ще ви е защитена... Ама много се дразня как всички се тупат в гърдите колко са велики, само дето никой не го е виждал щото май е по евтино някой да поддържа сайт и да се плюе по него как ни накърнява правата, ама нашето си е наше па чуждото е общо- не за друго ами е по евтинко май. Не съм сложил вилата на врата на никой. Има патентно ведомство,.. Патентовайте бре и следете кой ще ви открадне труда и в съда. Ама да сме велики само на приказки... Хайде да го прескочим, щото най мразя някой да ми налива акъл след като не си е мръднал задника.
Vlado:
Колеги, ще позволя да дам и своето мнение по темата „мнения, авторство и защитата им във форума”, като ще разделя позицията си на две части - от човешка (потребителска) гледна точка и от правна, защото авторството се защитава от закона. А за да не бъда голословен, ще цитирам текста, който е толкова спорен и ще го коментирам основно:
От правилата на форума:
"1.17. Мненията в Railway Passion форумите се оставят доброволно, безвъзмездно и с цел взаимопомощ. Авторите им не могат да изискват компенсация за публикувани текстове под никаква форма. Мненията могат да бъдат редактирани от авторите им съгласно условията в т.1.12 и т.2.4 от настоящите Правила на форума. Автор на мнения не може да изисква отстраняването им от форума в случай на решение да не участва повече на Railway Passion форумите. Всички мнения на Railway Passion форумите могат свободно да се копират и възпроизвеждат без комерсиална цел.
railwaypassion.com не носи отговорност за достоверността на информацията която публикува всеки един потребител на форума."
Разковничето тук е в трите думички - "доброволно", "безвъзмездно" и "с цел взаимопомощ", които са в пряка връзка с въпроса: "Защо сме в този форум?" Според мен ще е твърде неморално ако някой, който напуска форума, пожелае да му бъдат изтрити всички мнения, тъй като той, в качеството си на потребител на същия този форум, се е съгласил доброволно, безвъзмездно и с цел взаимопомощ да сподели знанията си, опита си с останалите и своеобразното отстъпление от това ще означава само едно - егоизъм и криво разбрано разбиране за чест и достойнство и изкривено усещане за нужда от защита на права. Какъв ще е резултатът от това триене? Нарушена връзка между мненията, загубени ценни знания и опит, започване отначало, ако мога така да се изразя, при разрешаването на определени проблеми и пр. Че ако толкова е честолюбив авторът, по-добре да не пише! Форумът е за споделяне и ако се позволи триене на мнения, считам че целият му смисъл като място за общуване и своеобразна банка за знания ще се загуби.
Да разгледам въпроса от правна гледна точка. Искам дебело да подчертая, че пишейки се във форума, авторството не се губи, дори напротив, смея да твърдя, че това е една допълнителна защита на автора, че мнението му е неговото и би могло да бъде защитено при нужда. Ще се запитате защо? Много просто - тъй като мястото е публично и всички мнения се пазят, при един бъдещ спор лесно може да се установи кога и от кой е писано мнението и до колко същото е заимствано (откраднато), чрез сравняване на текстовете и други способи (експертизи). И това става със съдебно разпореждане, като сайтът ще предостави разпечатки от спорните текстове, които ще послужат като годно доказателство (поне според мен). Какво ще се случи ако мнението се изтрие? Ще се случи нещо лошо - няма да има следа, която да насочва към него и автора му, а самият автор трудно ще докаже, че е писал точно това и че някой му го е откраднал. В допълнение ще отбележа, че Законът за авторското право и сродните му права дава защита срещу такива посегателства, като ощетеният заведе иск срещу лицето, за което твърди, че го е изплагиатствало. Разбира се, това е последната стъпка, но и тя е решение.
На края бих искал да изследвам едно допълнително последствие от едно триене на мнения и отражението му върху защитата на авторството. Ми че тя я няма, защото в периода между постването и триенето, всеки може да си запише мненията и после спокойно недобросъвестно да ги ползва, като бъде спокоен, че авторът трудно ще докаже авторството си по причини изложени по-горе.
Adrian:
Емо , повярвай ми - мърдам си задника адски чевръсто и непрекъснато !Разправиите с хакерите и сайтовете са безкрайни !! Защото като продуцент съм патентовал всичко , което продуцирам , като автор (на музика и текстове) съм регистрирал всичко , където трябва ; НЕ искам да излиза в Интернет , а да се купува - за да ми връща вложеното като труд , пари и време , да ме храни аджеба ; изобщо не желая да се качва в Нета , но кой се съобразвява с това ?
По тона ти разбирам , че и ти като 99% от българите изобщо не схващаш понятията 'авторско право' и 'интелектуална собственост', защото си СВИКНАЛ да ползваш продуктите им като ДАДЕНОСТ.
Скоро говорихме за надписването на снимките . Напълно подкрепям авторите им и винаги ПИТАМ преди да публикувам собствеността им . Указвам кой ги е направил с изричното им разрешение . Защото човекът е вложил пари и време, и здраве , за да можем да се насладим на безценен кадър . Ако авторът прецени - ще даде безвъзмездно ползване , ако не - няма да ги видим , без да платим .
Напълно подкрепям Борис за правата му върху преводите , които е правил , материалите , които е събирал - това ,че ги е направил достъпни за нас е жест на добронамереност и съпричастност ; но да се ползват без една чиста човешка благодарност и да се подписват с друго име - е ужасна гавра и кражба.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия