ВАЖНО !!! | IMPORTANT !!! > Правила, препоръки и указания за правилна експлоатация на форума | Rules, suggestions and leads for correct exploatation of the forum

Интелектуална собственост

<< < (8/13) > >>

lubomir:

--- Цитат на: KRAKOMOBILA link=topic=3529.msg79661#msg79661 date=1340605342 ---Така написано изречението - не е вярно. Защото когато качиш снимка в интернет не се губят авторските и права - напротив те са си запазени.

В случая Иво е закупил снимката и авторските и права, което не го прави автор - но го освобождава от задължението да пише кой е автора - тъй като той самия държи правата.

--- Край на цитат ---
Аз нещата ги разбирам така: Като държиш на авторските си права или тези които си ги откупил - дръж си ги нейде заключени зад девет ключалки и изобщо не ги показвай, и не споменавай дори! Така те са си твои до гроб, макар че едва ли ще ни последват в отвъдното :lol:! Ако си решил да правиш добро и да ги споделиш с други хора, които по едни или други съображения ги нямат - ЕВАЛЛА, АДМИРАЦИИ - Правиш едно голямо добро и показваш, че и ти си Човек!
Затова: ЕВАЛЛА Иво, ЕВАЛЛА Миро :hi:, да сте ни живи и здрави и вие и и всички, които са като вас!!!!
Вие правите сбъркания ни печалбарски свят да изглежда малко по-хубав и приятен за живеене и неимоверно се радвам, че съм ви срещнал и опознал в тоя живот!
Кракомобиле,  не те познавам и не приемай написаното като обида или заяждане, просто такова ми е мисленето по въпроса и едва ли нещо и някой ще го промени някога :yes:.  Всичките ми правени снимки, включително тези във форума са без авторски права и никога няма да бъдат!!!! Радвам се ако на някой са му помогнали с нещо или са го впечатлили дори. Интернет е единственото все още свободно место, макар че все повече и повече натискат и него да го превърнат в същия затвор, в който са превърнали живота ни.

bdz43r:
Проблемът идва в момента, в който трето лице публикува снимките някъде от свое име и с комерсиална цел (в медия примерно).

KRAKOMOBILA:
lubomir  - някак си бъркаш нещата. Никой не може да ти забрани да покажеш някоя снимка някъде когато тя е качена в интернет - напротив тя е качена с тази цел (ако изрично не е упоменато друго). Явно бъркаш понятието "авторски права". Виж ако я представиш някъде и напишеш, че е твоя - нещата седят по друг начин. Просто погледни какво се има впредвид под "авторски права".  :)

Ще дам и пример - ето тук съм сканирал и качил снимки на трамваи и тролейбуси от няколко книги - след като изрично съм упоменал книгите - нищо не пречи да бъдат качени - авторските права са запазени на авторите на фотографийте/книгите.
http://transphoto.ru/search.php?aid=7051&auth=2

pach:
Любо те предупреди, че няма нищо против теб.
Също така не  бърка с мислите си - напълно го подкрепям, защото смятам,
че който иска - схваща за какво става въпрос.
А който не иска опира до ...авторските права.
Но няма спор - и двамата говорите за различни неща.
Единия си говори за авторски права,
а другия - за споделяне на придобитото.

За това подкрепям Любо - твърде малко сме българите които се интересуват,
от нашето хоби, за да си крием придобитите снимки.
Радвам се, че освен мен поне още двама - Иво и Миро, също са почнали да откупуват такива снимки.

А то преди 2,5 години, когато закъснях за четвъртъчната среща в Терасата,
някои хора ме гледаха като извънземно - показах им четири снимки, купени от български антиквар
за "лудите" пари - 70 лв. Единствено Дориян от масата тогава разбра и ме подкрепи за стореното.

За съжаление и тук става поредната българска ..тъпня. (под тук - разбирай София)
Антикварите (почти всички) вече знаят какво търся,
и надуват цените на подобни снимки. Аз ги взимам избирателно, най-малкото защото не всичките мога да си позволя,
но най-вече защото те не са техни - в най-добрия случай са ги взели от някоя баба за жълти стотинки или някой мангал
ги е изровил от кофите за боклук (пак за жълти стотинки). А антикваря не е положилникакъв труд да ги набави
(не всички са такива антиквари...но повечето...)

За съжаление имаше един известен антиквар на пъпа на София, който ми продаваше за 180 лв(!!!) албум с 35
снимки от строежа на мостовете и тунелите по Искърското дефиле някога. Голями снимки, черно бели и добре запазени,
но за жалост докато събера парите...той го продаде на някакъв немец, за 180 евро(!!!!!) и ...сега
ще го гледаме през "крив макарон".

Изгъзици по български - колкото щеш. На "пазарчето" при Александър Невски,
ми продадоха снимка (но не на влак, а на самолет) за 10 лв, и то при условие
че след като ми поиска 30,00 (ЛВ!!!) питах продавача лично ли я е свалил от агитационното табло на авиобаза Доброславци.
Не че се сконфузи много, но прецени че друг няма да му я купи и ми направи "намаление".

Колкото до авторските права - мнозина знаят моя принцип...
Покажи ми негативи и снимки (явно откупени както е направил Иво)
или ми докажи че ти (или баща ти) са снимали събитието (например през 1908г) и тогава ви признавам
"авторски права".

Но хора които по някакъв начин (това е българския манталитет) са се добрали до някакви
архивни снимки (дори откраднати понякога) или са ги "купили" от някоя вдовица,
 да ми претендират за "авторски права"?????????

Любомир абсолютно прав - единственото свободно място на света е мрежата...и въпреки че се опитват
да го "затворят", то вече е късно - изпуснат е духа от бутилката... пък нека да твърдят, че сме отворили "кутията на Пандора".
Последен пример ----> "арабската проле$... коментара е излишен.

Така че момчета, кой-както е успял да се сдобие с наши отрязъци от историята - само можем да го хвалим и
благодарим с тайната надежда  ;) да е истински родолюбец (а не търговец на история) и да сподели с нас намереното!!!!
 :hi: :hi: :hi:

KRAKOMOBILA:
Определено се говори за различни неща..... Аз визирах точно определено изречение... вие ми говорите за закупуване на снимки.
 И за да не помислите, че се заяждам ще цитирам някои неща:
Чл. 5. Автор е физическото лице, в резултат на чиято творческа дейност е създадено произведение. Други физически или юридически лица могат да бъдат носители на авторско право само в случаите, предвидени в този закон.

Чл. 32. (1) След смъртта на автора авторското право преминава върху неговите наследници по завещание и по закон съгласно Закона за наследството.

(2) Авторското право се наследява до изтичане на срока на времетраенето му.
 Хубаво е да правите разлика между АВТОР и АВТОРСКО ПРАВО.
 И като цяло - четете тука: http://lex.bg/laws/ldoc/2133094401
 Заб. Законите не се тълкуват.

Аз приключвам спора тъй като съм стигнал до някой изводи и нямам желание да продължавам.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия