Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Новини от жп транспорта в България
dred77:
--- Цитат на: pach link=topic=3806.msg120729#msg120729 date=1611358796 ---Хаха, супер актуален си Грег! :hi:
Да не би да са я пуснали за пробите, като "пътнически"
през Побит камък?
Джопето, само мнозина обаче разбраха как се гъбаркаш! ;D
Това което показваш като снимките и аз го признавам за
стойностно! Но това което става по влаковете в депата си е просто вандалщина!!! :angry:
В квартала ни коли боядисват само в сервиза (с аерографи ги изрисуват). На стените също имаме красота!!!
Но трябва да правим и разлика между изкуството и вандализма!!!
Аз ценя първото - дори съм купил картина правена със спрейове на бул.Витоша! Фантастична е като изпълнение (в клип) и краен резултат.
--- Край на цитат ---
Защо да не е минавала през Побит камък? Онзи ден мина покрай мен в Ст.Загора /идваше от Тулово/.
...................................
Разликата м/у изкуство и вандализъм е най-вече в това, дали собственикът е съгласен и иска да има на собственноста си изкуство.
Ако Джопето види сутрин колата си цялата в "изкуство", може и да се зарадва, Аз лично не бих се радвал. :drinks:
ПП.Стига ми "изкуството" от птиците :) :) :).
LDimitrov:
Интересна дискусия се е заформила тук. Но ми се струва, че се говори за различни неща. Нека да направим кратко сравнение на наличния материал: снимките от jopeto (1) и сътвореното по мотрисата (2). Ще потърся разлика между изкуство и вандализъм, по няколкото хрумнали ми параметъра.
I. Време на/за изпълнение:
1 – вероятно в светлата част на деня, ползване на някакви съоръжения (поне стълба). Изпълнено за ден или повече (не съм много наясно, поправете ме ако трябва);
2 – през нощта, бързо, крадешком за няколко минути и изчезват на сигурно в тъмното. Мисля че се притесняват от мнението на критиците и затова така... срамежливо. А може и да загатва за ясното осъзнаване, че правят нещо нередно.
II. Съгласие на собственик – нещо нормално, ако не е твое:
1 – предполагам, при рисуване по обитавани сгради, инициативата се осъществява след съгласуване с някого – собственик, община...
2 – никой никого нищо не пита. Отново мушмурощина. Чудя се как няма опити за разкрасяване на някои сгради в Бояна, Драгалевци и др. Или там разкрасяването ще е истинско...
III. Авторство във връзка с горните точки:
1 – би трябвало да е известен – при такова сравнително мащабно начинание, действията и изпълнителите едва ли биха останали незабелязани;
2 – автор анонимен. Което е учудващо, ако са убедени че творят и се гордеят със създаденото. Там им е силата, когато са неизвестни. Бих искал този художник, опровергавайки ме, да се покаже и признае бащинството над шедьовъра си. Допускам, че собственика споделя същото силно желание, но по други причини. Все пак, след като героя си плати за почистването, ще му остане едно достойнство. Към момента, май е регистриран като неизвестен извършител.
IV. Художествена стойност:
1 – опит за разкрасяване, повече или по-малко успешен (основно зависещо от личния вкус) но все пак, можеш да опишеш какво е нарисувано, как го разбираш и как ти въздейства;
2 – вероятно само твореца си знае какво е създал. Не виждам как може да се класифицира като произведение на изобразителното изкуство.
V. Нормално ползване след арт намесата:
1 – не пречи на експлоатацията на изрисувания обект;
2 – омазването на бутоните за отваряне на вратите, индикатора за състоянието на спирачката и заличаването на служебни надписи, са нарушение на условията за експлоатация.
Примера с личния автомобил е съвсем на място, само да конкретизирам: регистрационен номер, челно и задно стъкло, фарове и всякакви сигнални светлини – дали ще може да се ползва нормално техниката след боядисването им?
Споделих си мъката, като II и V ми се виждат най-неоспорими. Останалото засяга човешки качества и мненията стават субективни, затова спирам.
Вероятно вече е ясно, че поставям мацането по подвижния състав в категорията вандализъм. Лично мое мнение, но явно някой бърка понятията ред и свобода, действа си, пък ние после си пишем тук, сравнявайки ябълки с круши.
По обсъжданата тема, позицията на собственика можем да разберем според последващите му действия – отстранят ли боята, значи и те не са почитатели на този вид изкуството. Защо ли?
P.S. Писах го сутринта, успях да го пусна сега. Извинявам се за повторенията, но и се радвам за съвпадението на гледните точки.
pavlinbg:
--- Цитат на: jopeto link=topic=3806.msg120697#msg120697 date=1611216873 ---Не трябва да изчезва! Така се поощрява кашонерството в хобито! Колкото, повече състаряване, замърсяване и "драскане", демек "графити" има, толкова повече се вдига летвата за моделиста. Най-лесно е човек да си гледа стерилното моделче в кутийката и да се самозалъгва, че има хоби. Така, това не е хоби, а си е чист фетишизъм, без да го доближиш до реалното. Графитите съществуват и никога нямат да изчезнат. Следователно и графитите са предмет на моделирането и имат своето място по моделите. Както е казал революционерът: "- Кашонерът си мечтае да бъде творец, а творецът се стреми към съвършенство!" Разкъсайте рамките на собственият си кашон, който сами сте си го нахлупили на главата! Никой в хобито не вижда, по далече от собственият си кашона! ;D ;D ;D :drinks:
--- Край на цитат ---
Жопе, Жопее, явно нищо не разбираш от кашонерство. :) Всъщност кашонерът си мечтае именно за модели с графити, а не за "стерилно моделче в кутийка". Освен че е по-скъп, моделът с графити е и доста по-ценен за всеки уважаващ себе си кашонер, колекционер или просто потребител.
Иначе, снимките с графитите, които си публикувал са страхотни (това си е цяло изкуство), но какво ги сравняваш с тази нашенска простотия, която се появи на мотрисата на ОВВ? Нашите драскачи има много хляб да ядат, докато стигнат това ниво.
KRAKOMOBILA:
Моето мнение неангажиращо никого. Това на мотрисата на ОББ си е чисто из"иране, изкуство е това което се направи на 46 234.
LDimitrov - за нещастие не успях да се добера до тестовете на това бижу, ще минеш ли на лично да разкажеш как е минало ?
Krasi Tankista:
Да всеки от вас, вероятно е прав за себе си като осъжда сътвореното с тази мотриса. Виждам обаче, че дълбоко не познавате същността на тези действия. Поради това вие смесвате няколко различни неща. Това, за което става въпрос е много по - сложно и дълбоко. То е неразделна част от цялостна културна система и то такава отричаща статуквото.
Графитите, музиката, облеклото, държанието в обществото и т.н. са елементи на един начин на живот, отричащ консуматорството и заклеймяващ богатите. Бунтарската същност на тези действия, е дълбоко свързана с отрицанието на младите хора от гетото, на начина на живот на обществото издигнало в култ имането и парите. Това те се опитват да изразят използвайки най - достъпните и бързи средства за реализация на посланието и ВИНАГИ, без съгласието на собственика на изрисувания обект. Това последното е фундаментален принцип.
Именно затова, действията на истинските графити майстори са обвити в тайнственост, случват се по късна доба и в пълна анонимност. Това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!
Сега малко за тези - красивите картини по коли , локомотиви сгради и т.н. сътворени със съгласието на собственика. Това не са графити, а друг тип изкуство, което макар и с подобни изразни средства се поставя именно в услуга на консуматорите. То се изпълнява от не по - малко талантливи творци, но по класическата схема БОГАТИЯТ ПЛАЩА, за нещо което иска...
В България имаме и друг тип, подобен на тези "арт изяви". Той е абсолютно уродлив и се поставя в услуга на политически, конюнктурни разбирания. Това е оскверняването на паметници в късна доба с цел да получиш някой лев от политическа организация или още по - лошо, от някое чуждо посолство. Апотеоз на пълното падение на нравствеността. При това винаги се поврежда творчески продукт с неизмеримо по - висока културна ценност от посланието на авторите на този вече НАИСТИНА вандалски акт!!!
За естетическата стойност на графита върху Дезирото не е тук мястото на което ми се обсъжда тази тема. И без това твърде много писах...
В заключение само искам да отбележа, че като са толкова важни копчетата, техническите надписи и прочее, да е била подсигурена адекватна охрана на обекта - покритото мляко котките не го лочат!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия