Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

безогневи парни локомотиви

<< < (3/4) > >>

misan:
Остатъците от сградата на първата електроцентрала на Перник,все още може да се видят отляво наа линията в междугарието Перник разпределителна-Перник.Това   е една малка сграда  с закръглен покрив. След това , в края на 20 те години ,нашия с Петко Иванов  дядо ,които е бил началниск на машино електротехническата служба на мини Перник,заедно с баба ни,отиват в заводите Шкода и от там поръчват  много по мощна електроцентрала,сградата на която  беше от  дясно на линията ,посока Перник,малко преди входния сигнал. Но скоро там сринаха много бивши индустриални сгради и трябва да погледна дали и централата не е унищожена. 

Парните котли на централата са водотръбни ,най вероятно с  верижни скари. Верижната скара представлява буквално верига съставена от скарници,която се движи върху ролки и се задвижва от електрически двигател и редуктор.  По принцип горенето е напълно механизирано,защото въглищата се изсипват от бункер в единия край на скарата,самозапалват се от високата температура в пещта ,изгарят и във вид на сгурия се изсипват от другия край на скарата в сгурен бункер. Тези скари са изключително разпространени от края на 19 век,чак до 50-те години,но имат много недостатъци. Въпреки,че стените на пещта са тухлени,а има и тухлен свод над скарата,а те излъчват много топлина,въглищата  се запалват трудно и не изгарят напълно пълноценно,защото не  попадат върху вече разгоряли се въглища,а върху голата скара. Могат да работят сравнително добре само със добре пресети въглища. Така,че електроцентралата в никакъв случай не е могла да оползотворява  ситните фракции на вълищата . Това е могло да стане само с парни котли ,работещи с въглищен прах.

С баща ми направихме някой изчисления и се получи нещо много интересно.  С пароакумулиращи локомотиви за високо налягане система Гили,е могло да се извършва не само маневрената и изтеглителната работа в района  на Перник,но и цялата влакова работа в участъка София-Перник.
Два  такива локомотива с колоосна формула 1-6-1  спокойно са могли да обслужват влакове с въглища с тегло 1000 тона в участъка Перник- София,като и в най тежкия участък Драгичево-Владая,скоростта е 45 км за час.  А там влаковете са се движили с 10 -15 км за час,и често са спирали ,поради проблеми с парообразуването. Но за целта и в София и Перник е трябвало да се направят  котелни инсталации за високо налягане ,работещи на въглищен прах. Така пароакумулиращите локомотиви биха могли да обслужват всички  пълни и празни влакове за въглища,както и да помагат на всички пътнически влакове.  С пароакумулиращи локомотиви е можело да се извършва и цялата маневрена работа в софийските гари,както и пътническите влакове до Банкя и Елин Пелин. При това при пълна липса на котлярски ремонт,липса на промивки, не изразходване на гориво по време на престоите и перфектни условия на труд за локомотивния персонал.  Високата скорост в нагорнищата се постига от факта,че пароакумулиращите локомотиви могат да отделят  от техните парни акумулатори  огромно количество пара,но разбира се за ограничено време.

urko:
много интересно!
Винаги съм смятал че горна Баня-Владая е най-трудното изкачване...
Всъщност у нас ползвалили са такива локомотиви без огън?
 :mda:

misan:
Много се радвам,че е интересно.  Безогневи локомотиви са работили например в целулозната фабрика в Стамболийски,в азотноторовия завод в Стара Загора,в брикетната фабрика в Гълъбово ,вероятно и на други места.  Но те всички са работят с ниско налягане-до 18 атмосфери.А тези локомотиви работят с много голям разход на пара и не било възможно да се използват за влакова работа. Малко по горе в темата подробно са описани разликите между пароакумулиращите локомотиви за високо и ниско налягане.  За съжаление, възможностите на тези с високо налягане не са достатъчно оценени и не получават нужното разпространение. Но специално за участъка София-Перник ,те биха били много успешно  решение. Биха могли да работят без проблеми,чак до електрификацията през 80-години, а за маневрена работа в пернишкия възел и до днес.

Дори и днес пароакумулаторните локомотиви са възможно най евтините ,както за производство,така и за  ремонт локомотиви. Много интересен е факта,че те преживяха един бурен ренесанс в ГДР,където между 1983 и 1989 година в Майнинген са произведени 202 триосни  такива локомотиви.

pach:
Не съм сигурен за коя от двете електростанции описани по-горе "се боря"...
Тази която ме интересува, не ми се вижда заоблена - ето снимката на нея:

На нея правя чертежите и модел, та за това се интересувам.
Сградата не е голяма, от другата страна има и малка река от към охладителната кула (друга снимка),
 а с товарния кран/багер пред нея и два (или са три) коловоза под него е перфектен обект
 за моделиране на българска реалност от онова време...коловозите са най-малко два - за постъпващи въглища
и за откарване на сгурията. Може да има трети като гаражен или резервен, но от оградата не се виждат добре.
То и времето не е многто ясно, но предполагам че влиза във втора и трета епоха на моделизма ни.
За това се интересувах в подробности от нея.
Благодаря за допълнителната информация по въпроса.

А за безогневите локомотиви в България, също е много интересно. Дали се знаят повече факти по тях?
Като снимки, ТТ-данни или поне производителите им. Това ми е доста интересно за нашата страна!
Благодаря за интересната тема!

misan:
Още веднъж много се радвам,че темата ви е интересна. Снимката със сигурност е на новата централа,която са "докарали" дядо ми и баба ми. Според баща ми,времето на доставка е някъде около 28-29 година.

Доколкото за безогневите локомотиви-поне тези които лично съм виждал на гара Стамболийски,почти на 100 процента съм сигурен,че са производство на  завода в Бабелсберг в ГДР.Произвеждани са през 60-те години на 20 век.Това са триосни пароакумулиращи локомотиви за ниско налягане. Абсолютно същите са и произвежданите в Майнинген между 82 и 89 година 202  локомотива. Разликата е само,че майнингенските локомотиви са с търкалящи лагери на буксовите лагери,което си е голямо предимство, както и ,че те нямат предпазителни вентили на  парния акумулатор.  Причината за това е,че паропровода ,с които те се зареждат с пара има предпазителен вентил.  Така,че се спестява едно излишно усложняване.  Характерно за  пароакумулаторните локомотиви от Майнинген и Бабелсберг е,че те имат  привод за регулатора, ръчага ,продухвателните кранове на парните машини и директния кран-машинист и от двете страни на локомотива. Това ги прави много удобни за маневра.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия