Скромно продължение (и малко отклонение) на темата започната преди две години.
Тази година реших по време на почивката на море да се повозим с децата на "Влакчето на солта". За наше голямо съжаление "поради административни проблеми" това лято влакчето за туристи не се движи. Затова пък денят в който отидохме на солниците този път беше работен и най-сетне и аз видях локомотивите, които преди две години така старателно се криеха

. Ето един от тях начело на влакче с два вагона:

Оказа се, че противно на очакванията ми, в работен ден теснолинейката се използва доста интензивно - влакчета с по 3-4 вагончета сноват насам-натам.
Не остана назад и по-големият им събрат. Докато бяхме там премина товарният влак за мина Черно море с внушителна дължина - 20 празни хопера, начело на които имаше два локомотива 55:

И малко отклонение от Бургаските солници.
Бях чувал, че и на Поморийските солници някога е имало теснолинейка. В музея на солта и в историческия музей в Поморие има няколко интересни снимки на тази теснолинейка.

На локомотивчето се чете номер 7916 (което не ми говори нищо

)
На следващата снимка се вижда, че релси е имало и на един пристанищен кей, но така и не разбрах дали теснолинейката от солниците е стигала и до там (на пристанището релсови звена от теснолинейка са се ползвали за по лесно търкаляне на бурета с вино към крана, товарещ ги на корабите).

От една стара карта се вижда, че след прекарването на жп линията Бургас-Поморие с нормално междурелсие (1939г.), теснолинейката от солниците е достигала и до жп гарата, където солта е претоварвана от вагонетките на големите вагони.
ЖП моделизъм

:

Със западането на солодобива в Поморие постепенно си отива и солничната теснолинейка. На топографската карта е отбелязано, че през 1980г. все още има останали няколко километра теснолинейна жп линия.

Днес в Поморие солници вече няма (с изключение на тези в двора на музея). В северния край на Поморийското езеро все още се добива сол, но теснолинейката, достигала и до там отдавна е в небитието. Дори вагонетките в експозицията на музея били внесени от Гърция, защото от нашите не е останала нито една...