Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts
Започване на малък макет в N размер
bazitov:
Добро утро :)
--- Цитат на: emilchaushev link=topic=3948.msg83024#msg83024 date=1351054888 ---Здравей,
Съмнява ме че макета ще ти достави удоволствие в този вид.
На 50 см шорина можеш да направаиш елипса, но само с R1. Помисли дали нямаш тази възможност, за да можеш поне да пуснеш влак да обикаля, защото движението напред-назад е леко скучно. Верно радиуса е най-малкия, но запазв движението.
--- Край на цитат ---
Това на снимката ще бъде единия край - едната гара и може би след още 1 метър и половина в завоя на стената ще стига до другата гара. С елипса в 50см. започнах и по-скоро за мен е неприемлив вариант (да обикаля в малък и лесно обозрим кръг), както съм писал, по-интерсно ми е да маневрирам и съставям композициите. После да ги разхождам до другата гара, където се обръща локомотива (отново маневриране) и влакът се връща.
G_GROZ, благодаря за коментара, напълно наясно съм с неуспоредността , напънатостта и т.н., но тези неща ги знам и няма да останат така. За проектирането в Software също бих се съгласил, ако една от основните причини да се захвана с макета е фактът, че по цял ден гледам монитор и искам да не го гледам след 10 часа работен ден :) Софтуерът съм го оставил за финалния етап, след като вече съм решил коловозното развитие и усетил как седи физически в стаята, тогава само ще изчистя радиусите.
bazitov:
Та най-вече въпросът ми е фибранът дали ще е достатъчно здрав или под него ще трябва да слагам допълнителна подложка, ако някой има опит с толкова малки "модули" да сподели.
Като цяло си представям няколко такива модула, от които да ми е съставено цялото трасе:
mitko0888:
50 см. в размер N трябва да ти е напълно достатъчен да завъртиш двойно трасе, R1 и R2. Ако ти е кеф да си правиш маневри, не е зле след като композираш влака тоя да може да замине някъде, а на негово място евентуално да пристигне друг ... Не разбрах това "още 1.5 метра" колко прави като цяло, но приравнено в Н0 това си е цяла панелна стая - т.е. размерът ти е напълно достатъчен за домашно каране. Според мен две гари, да си правиш маневри в тях, в двата края на Г-то, а между тях освен свързването им да има и слизане на долно ниво, това повторено и от другата страна. На долното ниво си имаш и овалче, макар и със скрити части за да не се виждат наденички. Може и допълнителна връзка на долното ниво, между кривите, за по-дълга проходна гара.
emilchaushev:
За фибрана няма да имаш проблем, ако сложиш корк и баластрираш отгоре... Нема да мръдне трасето. А и с С200 ще можеш много лесно да му направиш ландшафта. Част от модулите в клуба са направени само с фибранова подложка около трасето и са си ОК.
bazitov:
Благодаря, ще се спра на фибрана, пък ще видим как ще се закрепят разни моторчета за смяна на стрелките отдолу.
mitko0888 може би долната схема ще внесе малко повече яснота, направена е набързо и радиусите и коловзното развитие нямат много общо, но насоката се вижда ясно, оцветил съм бъдещите модули, като досега си говорим и гледаме само най-десния:
Може би хич няма да е лошо да се опитам да се явя на ден на отворените врати в клуба, модулите изгелждат супер :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия