Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts

Започване на малък макет в N размер

<< < (2/9) > >>

Ivo Nedkov:
Здравей. Точно така се започва макета - с реденето на линиите....
Ето какво ми направи впечатление - събрал си всичко в ляво и става претупано,
а в дясно пък е празно. Затова ти предлагам да разместиш малко нещата:

Долу в ляво да ти е централната гара (в червен цвят);
Коловозите да са успоредни и да не са глухи - да има 2 стрелки и да са свързани с основния овал.
Индустриалната зоне е добре така в средата;
Да обърнеш изкачването към втората планинска гара - да стане от ляво на дясно.
Да разклониш трасето за да имаш 2 по-дълги коловоза. (в зелен цвят)
Така в дясно може да стане една голяма планина с тунел (в жълт цвят)
Можеш да потърсиш "gleisplan spur n" в GOOGLE изображения и ще намериш най-различни планове.

bazitov:

--- Цитат на: bategojko link=topic=3948.msg81127#msg81127 date=1345615235 ---Здравей. Точно така се започва макета - с реденето на линиите....
Ето какво ми направи впечатление - събрал си всичко в ляво и става претупано,
а в дясно пък е празно. Затова ти предлагам да разместиш малко нещата:

Долу в ляво да ти е централната гара (в червен цвят);
Коловозите да са успоредни и да не са глухи - да има 2 стрелки и да са свързани с основния овал.
Индустриалната зоне е добре така в средата;
Да обърнеш изкачването към втората планинска гара - да стане от ляво на дясно.
Да разклониш трасето за да имаш 2 по-дълги коловоза. (в зелен цвят)
Така в дясно може да стане една голяма планина с тунел (в жълт цвят)
Можеш да потърсиш "gleisplan spur n" в GOOGLE изображения и ще намериш най-различни планове.

--- Край на цитат ---

Това ми изглежда доста добре, ако трябва да си призная :)
След кратко пътуване се върнах с "такова", което малко се запъва по сегашните криви, та ще трябва да се дотества.

Тези дни ще се опитам да подредя горната схема и да допълня каквито стрелки са нужни,
пък после ще прегледам ако се ориентирам добре какви материали ми трябват, че дебело ПДЧ за N ми се струва.. прекалено, ако не се ориентирам - ще питам.

bazitov:
Ето и как се продължи концепцията, поради липса на място....

"Финално" се спирам на Г образен макет с две гари в двата края на Г-то, като м/у тях ще има двойно трасе с пренебрежимо малка ширина и променлива дължина (по продължение на стената).

Това би ми решило проблемът и с евентуално пренасяне.

Та на въпросите, има ли смисъл да правя основа от МДФ 6мм (който вече имам в изобилие), или за такъв размер мога да мина с пенопропилен? Ще бъде ли странно, ако тази гара от снимката (която в момента е с размери 120х50см.) подложката бъде изрязана не в правоъгълник, а скосена, отново с цел пестене на място?

Отделно пенопропилена ще бъде ли подходящ да прокарам жиците през него? Ако се спра на този материал, ще трябва ли да правя рамка от летви под него?

Отворен съм и за други предложения/насоки :)

emilchaushev:
Здравей,

Съмнява ме че макета ще ти достави удоволствие в този вид.
На 50 см шорина можеш да направаиш елипса, но само с R1. Помисли дали нямаш тази възможност, за да можеш поне да пуснеш влак да обикаля, защото движението напред-назад е леко скучно. Верно радиуса е най-малкия, но запазв движението.

G_GROZ:
Нещо ми се струва, че геометрията на трасето хич я няма. Май си редил релсите както ти дойдат. Всяка релса има своя геометрия. Ако не съобразиш "сбора" от различните радиуси на кривите, градусите и дължините, няма да се затворят контурите геометрично. На практика  насилствено ги изкривяваш за да ги затвориш, което е абсолютно недопустимо. Тази грешка си направил, при първото подреждане - левият полукръг е очевидно с по малък диаметър от десния и няма как двата прави коловоза, които ги свързват, да ги затворят. При тая ситуация ти си изчекнал горната права и тя се е начупила на снадките за да влезе в по големия диаметър. На втората снимка, където си дал само коловозно развитие си допуснал друга "характерна" грешка. Двата горни коловоза не са успоредни в частта между двете стрелки. Кривата релса на дясната стрелка, не е с подходящ радиус. Силно ти препоръчвам идеята ти за макет, преди да я наредиш, да я конструираш с някоя програма, напр. SCARM, която ще намериш тук във форума. Тя няма да ти позволи да правиш свободни съчинения, и ще си принуден да я наредиш с правилните компоненти. Първо направи това и след това всичко останало! Ще ти дадем съвет за всичко. Успех!  

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия