Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models

Проект "Стрелочен пост за гара Плевен Запад"

<< < (5/8) > >>

emilchaushev:
Започвам старата тема на нов глас тъй като самата тема е била доста мешана... Та иде реч за стрелочни постове.

Моделът, който ви показвам е разработен от Daddy_g. Хубаво моделче, лесно за сглобяване, лазерно изрязан. Това са само началните фази преди да е "фугиран" и боядисан.

За поста използвам лепило Locktide- зелено, универсално, течно
Простете за резолюцията на снимките, но вечер с таблет това е резултата.

Понеже не ми се искаше поста да е гол като пушка, снощи с идея на ВаНКаТа набързо спретнах, два стола, маса и пулт за вътрешността на поста, като използвах телбодчета. Столовете предстои да се тапицират, а ще вкарам и едно кюмбе, което днес ще работя.
Използвам лепило Tamya-gel

Разбира се интериорния дизайн не е окончателен, като също ще се изисква боядисване

mitko0888:
Много ми харесват такива изпълнения. Мисля че това лазерно рязане на Слави е добро попадение за такива неща.

Предполагам че ще се погрижиш за кит, боя, (лефски), осветление и всякакви други детайли.

ЗАБЕЛЕЖКА: Стълбището (според мен) го събори и го направи на ново. Височината на площадката пред вратата е някъде към 1.20 - 1.50 метра (на око, от снимката сравнено с височината на вратата). На тази височина не може да имаш повече от 10 стъпала. Едно стъпало сега трябва да е 12 - 18 см. На жп пост може и 20 - 25 да го направиш, но не и по-малко от 15. При теб са 15 - 16 стъпала, което отговаря на 2 - 3 метра. Не че не може да е толкова висок подът на поста, но тогава вратата трябва да е 3 - 5 метра.
Не е въпрос да мерим милиметрите, но визуално стълбата ми стои доста несъразмерно с цялата къщичка, врата и прозорци. Поне на мен такива инженерни несъответствия ми се набиват веднага, а и мисля че корекцията е лесна и безболезнена. А и сега стълбата си е крива, както и да я гледам ...

Обмисли добре и покрива. От земята като гледаш един пост покрива не се вижда, но на макетите се виждат повече покривите отколкото другите неща.

gzo:
Спонедлям мнението на Митака, стъпалата са прекалено ниски, а ot там и много. Моя пост е същия и с 10 стъпала.
http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,2593.75.html

stefanoff:
Колегите са прави за височината на стъпалата, но това според мен е просто несъобразяване при лепенето, модела е изрязан от картон 1мм и началната идея е едно стъпало да е от два детайла по 1 мм  умножено по мащаба 1:87 точно 174 мм , което е вече около нормално стъпало.

pach:
Тук явно е станала грешка при сглобяването. Но това е поправимо и смятам че Емчо ще го поправи.

И малко теория за стълбите и стъпалата в тях - смятам че на всички ще е полезно при самостоятелната изработка
на сгради в макетите си, проверка на фирмени "произведения на изскуството" или дори при проектиране и чертане на сгради в мащаб,
било то от снимки или саморъчни скици, в които често пропускаме важни подробности да отбележим докато сме на мястото.

При изработка и последващо евентуално облицоване на стълби (с мрамор например)
 е важно да се спазва известно съотношение в размерите.

1. Широчината на стълбата се определя от съществуващото помещение.
2. Височината.
    а. Височината на стъпалото се нарича "чело", а горната част или широчината " стъпка" .
    б. Височината и широчината на едно стъпало са във определена зависимост.
    в. За да бъде удобна една стълба за изкачване, трябва да се спази
   основното правило - сумата от две" чела" и една "стъпка" да е равна по възможност на 63 см .
    Тези 63 см съответстват на една средно голяма крачка.
    г. Челата на официални стълби не трябва да са по-високи от 18 см.(stefanoff е спазил пропорцията)
    д.За черни второстепенни стълби, челата са не по-високи от 20 см (такива за мазе или таван).

Например сме избрали 18 см за" чело" ,следва че" стъпката" трябва да е 27 см ,тъй като 2 х 18 +27 см = 63 см .

3. Оразмеряването на стълбите често пъти се диктува от височините които трябва да преодолеем.

Пример 1:
Ако от входа на къщата до нивото на партера имате 1.22 м ще се пресметне по следният начин:
122см : 18 см = 6.78 закръгляме нагоре и стават 7 стъпала
122 см: 7 стъпала = 17.4 см за челото
63 см - 2 х 17.4 см = 28.1 см за стъпката

При изчисляване броя на стъпалата винаги трябва да закръгляте нагоре ,
в противен случай стъпалата ще станат по-високи от избраната максимална височина.

Пример 2:
 Общата височина на една стълба за мазе е 2.65 м.
265см : 20 см = 13.25 = 14 стъпала
265см:14 стъпала = 18.9 см за " чело"
63 см - 2 х 18.9 см = 25.2 см за" стъпката"

Ако във този случай закръглите не нагоре , а надолу ще се получи следното :

265 см : 20см = 13.25 см 13 стъпала
265 см : 13 > 20 Тази стълба няма да е удобна за изкачване.

Обикновенно във практиката тези правила много често не се спазват,  при отливането и облицоването на стълби.
В моделизма може би сме по-добрите в пресъздаването на големия свят в миниатюра!!!
 :hi:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия