Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models

Проект "Стрелочен пост за гара Плевен Запад"

<< < (6/8) > >>

mitko0888:
Малко offtopic:

Пламене, интересно е в България, като пише в един учебник нещо, как после с десетилетия всички го повтарят само него, вкл. и "майсторът на камини" (предполагам се сещаш какво имам в предвид). По същия начин и в Германия жп моделистите повтарят едно и също, нищо че то може да е грешно, или абсолютно нелогично.

Та тук нелогичното (за мен де) е: защо трябва да прескачам по две стъпала? За да ми отговаря това на нормалната крача? Нищо че крачката ми е различна при различен наклон на терена / стълбата - при по-стръмно крачката е по-къса. Дай да направим и една стълба за слизане, че да ми е по-удобна.

Тъй като аз съм си тъп и невярващ, реших да потърся какво пише по книгите (разбирай нормативните документи), ама не само по онзи учебник, който е преписван от всички след това. И това, което намерих е:

"стъпалата са с височина от 12 до 18 cm, а широчината на стъпалото е от 28 до 35 cm"

Има разбира се разни "членове" в наредбата от която съм копирал, но мисля че тук не е унжно да влизам в детайли. Всеки на когото му трябва, ще си я намери лесно.

Все пак тези 63 см. попадат в посочените размери!

pach:
Според специалистите от професионалния строителен форум, 63 сантиметра са
 точно дължината на крачката при изкачване на човек, по нормален склон при крачка напред+нагоре!! :scratch_ones_head:

При средна крачка от 70см, а според други цели 80 см (което според мен е на тичащ със средно темпо човек по равно)
е "нормалната" дължина на човешката крачка. Няма да говорим за тези дължини, тъй като те са под влияние и на ръста на всеки човек, а това май не се взема под внимание. За учебниците не знам как е ...не съм строител (освен на модели).
Но съм си правил експерименти за приятно и натоварващо изкачване по стълби. Взех си "записки" от няколко стълбища.
(подобно на Грег със снимките на софийските фасади - практиката е най-добрия съветник)
 Оказа се че наистина, горе описаното отношение е най-оптималното ... поне за мен.
Качих пет етажа без затруднение и задъхване, с нормално темпо обаче.
Не знам споменатата бременна жена (в професионалния форум) дали не би искала
да качва по-леки стълби, тоест такива с височина доста под 18-те см.
Мен това ми върши достатъчна работа и го споделих тук.
Който решава и иска , ще го ползва, а който не иска, може би ще намери по-добър начин за бързо пресмятане и
съответно по-оптимално решение за стълбите. А от там и за стълбите в моделизма.
Обаче всяко правило си има и изключения, нали!?
 :hi:

ПП. Сега видях, че това горе е от "майстора на камини" (MASTERCAM ) тук - http://www.bgremonti.com/forum/viewforum.php?f=37
както и това, където става въпрос вече и за ъгъл на изкачване при стълбите, от тук  -  http://www.ideizaremont.com/modx-1.0.1/index.php?id=214

ПП. Моля админите да отделят постовете за стълбите в нова отделна тема например в раздел "Имам нужда от помощ при макетирането", защото тук пак се разводни темата ... вижте поста на Емчо от днес

--- Цитат на: emilchaushev link=topic=3993.msg90243#msg90243 date=1374732775 ---Започвам старата тема на нов глас тъй като самата тема е била доста мешана...

--- Край на цитат ---
, който моля да ме извини за офтопа!

ПП. Впрочем този сет от нашите производители ( daddy_g & stefanoff ) продава ли се някъде?! А в ТТ-размер?
 :hi:

emilchaushev:
Ееее пичове благодаря за забележките, орловите погледи и съветите... Е за това уважавам форума... Винаги можеш да намериш коректор към по- добро...

Опитах да преправя. Резултата не ми харесва поради това, че скалпела се плъзга мазно покрай зоната с лепилото и винаги плочицата се закривява на някъде и не може да се среще самия шев. Но това е.

Ето резултата. Моля ви за коментари. Това, което аз не харесвам са тесните стълби, които се получиха и кривините на цялостната конструкция. Освен това си мисля, че на реалния модел стълбите трябва да стигат след края на стената, а не както се получи при мен да свършват преди ръба...

Наистина очаквам коментари за да знам дали от малкото парченца картон, които имам да започвам да режа наново плочки и да лепя.

daddy_g:
Емо добре е. Удари една пила само на стълбите отстрани.
Ако ти трябва помощ съм насреща

mitko0888:
Щом ти се занимава с тези два сантиметра: Изрежи си наново стъпалата. Направи си и още две - за още едно стъпало. Сглобяваш стълбите отделно от къщичката, пробвай на някаква равна повърхност. След това с пилата - отдолу да стане равно, а не на стъпала (гледам снимката на Миро от първата страница). Също и отстрани. С тези размери мисля че можеш с пиличката да коригираш и ако някое стъпало е накриво, но докато стълбата не е залепена към сградата. А това стъпало в повече - пробвай цялата стълба да започне наравно с площадката, а не под нея, така ще се удължи площадката, като излизаш от вратата ще може да се завъртиш на равно към стълбите, и долното стъпало ще се покаже на ръба на поста. Освен това мисля че стъпалата може да ги застъпваш една идея по-малко, т.е. да останат по-широки.  Премери му размера - при 2мм височина и 2мм ширина на стъпалото, колкото е висока площадката - толкова ще излезе напред стълбата.

Сложи една снимка на оригинала. За да сравняваме с него. На поста на Миро стълбата е подпряна и се крепи на една греда (трегер, конзола, ... не знам ак се нарича), а не е подпряна на площадката. Не занм вратата дали се отваря навън или навътре. Ако е навътре - в стаичката няма да има място за нищо. Ако е навън - в момента няма да можеш да я отваряш и затваряш - трябва да се пресягаш от стъпалат. (Затова писах площадката да я удължиш с някой милиметър и стълбата ще се дръпне напред при същия наклон ще излезе пред ръба на поста).

Стана за световно ...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия