По темата: поемам личен ангажимент да се чуя по телефона с господин Бомер през следващата седмица, след което ще ви информирам за мотивите на Роко да отложи във времето или откаже напълно производството на въпросния вагон. Поне ще отпаднат съмненията, дали не ни харесват БДЖ-то по принцип, дали спалния се е продавал под очакванията..... или нещо друго.
mite, първо и аз съм от хората които искат метални решетки, тръби, интериор и други подробности, особено когато плащат над 80 евро за вагон. Точно за това се оплаквам от Бемо, една от т.нар от теб "бутични" фирми, на чийто модели не само липсва желаната детайлност, дерайлират през стрелките по различни причини, но и около половината от тях ми пристигат с най-разнообразни "вродени дефекти". Релсите са им пълен боклук, сравними са с П-профила на Пико

. Лично мнение, никого не ангажирам, нека обаче всеки прочете преди да реши дали да купи, нали за това е форум - да споделим своя опит, пък всеки си решава сам, може да съм бил полезен за някой

За LS, казах - само два вагона имам, не обобщавам за цялото им производство, красиви са, харесват ми, по- важно ми е обаче, да стоят коректно на релсите и в съставите, които ги включвам....въпрос на приоритети и експлоатация.
Второ, сигурен съм знаеш, че не съм колекционер от вчера, така че не ми преписвай джуниорски изпълнения. Отварям обаче една скоба за Пико - някой от товарните им вагони и мотрисните влакове, по нищо не отстъпват на далеч по-реномирани фирми. Мога да сравня, отличават се и с висока надеждност на движение. За старото им производство, локомотивите и пътническите вагони, не мога да кажа почти нищо - нямам или, ако нещо е останало е в скрап депото.
Трето - "аналогии" за тази индустрия, нямам намерения да правя с никоя друга такава, не виждам основа, на която това да стане, общоприетия смисъл на тази дума ми се струва различен. Колкото до ИЗВОДИ, относно нейното бъдеще, правя не само от опашките в липето разбира се( дано не изглеждам, чак толкова елементарен човек

)! През последните години, посетих доста подобни магазини в различни страни и градове, и въпреки изключително добре развитата онлайн търговия, съм на мнение, че не страдат от липса на клиенти. Даже напротив - оживление общо взето има навсякъде, освен всичко имам чувството, че всеки такъв магазин се е превърнал в нещо като средище за хора с подобни интереси, отделно от което - продавачите задължително поддържат широк асортимент материали за макети, както и специфични модели от различни мащаби, които не можеш да намериш никъде. Досега само един-два пъти ми се е случвало, да не намеря на някой обявен адрес магазин и само веднъж видях надпис на витрина: Moved to ebay...Отделно от това съм посещавал клубове, т.нар. "Моделбан мессе-та" и други мероприятия свързани с нашето хоби, наистина нямам впечатление, че всичко е на умирачка. И последен щрих- особено в немско говорящите държави - ако в неформален разговор споменеш, че жп моделизъм ти е занимание в свободното време, не само че не се налага да обясняваш какво е това чудо по принцип и, че психичното ти здраве си е ОК, ами просто усещаш как на събеседника ти мнението за теб се повишава. Приятно е, все пак човек не е само сбор от професионални качества, ами и личните интереси са показател за нещо, хората ценят по достойнство нашето хоби, дори и да не го практикуват, не те питат защо не си купиш старо БМВ с парите за влакчета...
Не искам обаче, темата за новостите да се превръща в реплика-дуплика, между двама участници, модератора е последния човек на когото бих искал да създам работа и пак повтарям ако имам повече информация от г-н Бомер, ще я споделя тук, все пак доколкото знам е и продуктов мениджър на Роко.