Задачата хич, ама хич не е лека. Понеже, на първо място, звукът на нито един от масово произвежданите под формата на модел европейски дизелови локомотиви от този калибър няма абсолютно нищо общо с този на нашата серия 04. Дори преди да почна да купувам за себе си, съм ги прослушал в ютуб всичките - и най-масовите немски BR215-16-18, и седмаците BR132/232 и т.н., чийто звук също съвсем не мяза на нашите седмици, и френските дизелови локомотиви, и датските от серията MZ, и испанските...Дори звукът на австрийските 2043/2143 също няма нищо общо, независимо, че вторият вариант е с двигател, близък до нашия. В добавка, гледал съм и почти всички български филми с участието на тези локомотиви - "Най-добрият човек, когото познавам", "Баш-майсторът на екскурзия", "Комбина", "От нищо-нещо", още един, чието заглавие не мога да се сетя, но си беше леко криминален - някакви тарикати от Луковит правеха финансови шменти-капели, та накрая "мозъкът" го хванаха и опандизиха - в него може би най-често се срещат влакове с 04 и по четири зелени вагона.....Ако пропускам някой, добавете го. Но...в нито един от тях не се чува истинският звук. Казвам това, понеже близо 10 години си им чувах гюрултията по влаковете за Кулата, до разкарването им оттам в началото на 1989-та, а освен това през 1986-87-а учебна година учех в даскалото непосредствено до гара Обеля, та всяко междучасие спираха и тръгваха пред очите ми, плюс това и международните влакове в посока Белград с многото вагони профучаваха покрай мен с пълна скорост. По-късно специално ходех с колелото до гарата, за да ги гледам, също и по централна гара, когато си ходех на село или пътувах на някъде, просто нямаше начин да не се срещнат. Звукът им наистина беше неописуем, така ревяха, че като че ли всеки момент двигателите щяха да се разхвърчат на части. Освен това много често при спрял локомотив машинистът натискаше някакво копче - вероятно задействаше някаква маслена помпа, и почваше едно отвратително бълбукане. А съм чувал от възрастни железничари, че при доставката им, когато са били съвсем нови, са били изключително тихи локомотиви и почти нищо не се е чувало. Но нашите "герои на труда" за нула време са им разказали играта с използване на части и консумативи не по предписанията на производителя и с експлоатирането им, при оредяването на парните локомотиви и все още недостатъчният брой 06, 07 пък съвсем е нямало и при все още не напредналата електрификация, за тежки товарни влакове.....Така че трябва да се зададе въпроса и кой звук търсим - от трета епоха, при доставката, и ли от четвърта и пета, когато вече са били в незавидно състояние, в следствие на масова мърлявщина.....Много е сложно....