Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts

Съвети за начинаещ в създаването на макет

<< < (6/10) > >>

zazo:
Павка ТТ е мащаба.

А сега пак по чертежа. Ако схемата е ориентировъчно вярна, планираш да направиш 5 модула по 1 метър, което прави обща дължина от 5 метра, което за ТТ е много прилично. А сега малко бакалски сметки. Ако приемем че крайната цел е пътнически влак с 5 вагона и локомотив то дължината на такъв съставен от 4-осни вагони е 5х204мм + 165мм дизелов локомотив = 1185мм, като сложим и по 100-150 мм (аз бих сложил повече) габаритно разстояние от стрелките, за да може да влиза влак и на съседните коловози без да се зака за края/челото на вече спрелия влак мисля че можем да си стиснем ръцете за 1,5 метра дължина. Неизбежно е гарата да е на повече от един модул. Ако само сградата те притеснява съвсем спокойно можеш да я сложиш до ръба на единия от двата модула. Дори и в действителност рядко има гара, на която приемното сдание да е точно в центъра. Лично аз бих разположил гарата на 3 модула.

bdz43r:
В ТТ 6 вагона с локомотив са близо 1.5 метра, 4 вагона с локомотив - точно 1 м, пак не става.

Best Ripper:

--- Цитат на: zazo link=topic=4104.msg85463#msg85463 date=1357719370 ---Павка ТТ е мащаба.

А сега пак по чертежа. Ако схемата е ориентировъчно вярна, планираш да направиш 5 модула по 1 метър, което прави обща дължина от 5 метра, което за ТТ е много прилично. А сега малко бакалски сметки. Ако приемем че крайната цел е пътнически влак с 5 вагона и локомотив то дължината на такъв съставен от 4-осни вагони е 5х204мм + 165мм дизелов локомотив = 1185мм, като сложим и по 100-150 мм (аз бих сложил повече) габаритно разстояние от стрелките, за да може да влиза влак и на съседните коловози без да се зака за края/челото на вече спрелия влак мисля че можем да си стиснем ръцете за 1,5 метра дължина. Неизбежно е гарата да е на повече от един модул. Ако само сградата те притеснява съвсем спокойно можеш да я сложиш до ръба на единия от двата модула. Дори и в действителност рядко има гара, на която приемното сдание да е точно в центъра. Лично аз бих разположил гарата на 3 модула.

--- Край на цитат ---
Съгласен съм напълно, освен че три модула по би подхождало, ако се сложат към гарата и двете депа...  :drinks: Иначе самата гара напълно би се побрала и на два...

Adrian:
гарата трябва да е на 5 модула - всичко останало е компромис  :drinks:

bouzanis:
Ок мерси на всички за инфото и съветите!
Значи ще действам така - гарата ще е около 120-130 см, като частта със сградата ще е на първи модул, а на втори ще е просто продължение на пероните още 20-30 см. Идеята е на първи коловоз да се събира точно един влак от пет вагона , който е 120 см. Първи и втори коловози ще завършват глухи (един ден ако добавя нов модул ще ги продължа), а останалите 4 ще са свързани със стрелки преди края защото те не ми трябват чак толкова дълги. Ще имам дизелов маневрен локомотив, който да оперира из гарата и това, че локомотивът на първи и втори коловоз ще бъде "запушен" от вагоните при пристигане не ми е проблем :)

Да уточня, че под "гара" имам предвид дължината на пероните, а разбира се, че със стрелки и тн преди това ще стане доста над 120см. Всъщност "градскката част" от макета ще е около половината място , тоест около 250 см. С тези цифри наистина излиза по-логично да направя 4 модула по 125 см, вмето 5 по 100, но пък исках да са възможно най-малки за по-лесна работа, пренасяне и съхранение... Ще го помисля още няколко дни! След това почвам да чертая на компютъра вече :)

Няколко бързи въпроса
- стандартното разстояние между два пътя е 44мм, така ли?
- каква е нормална широчина на пероните на гара?
- от старите релси с П профил, които бих желал да употребя на част от макета (извънградската) , имам  десни стрелки с ел управление, но левите ми са от тези с ръчното. На тях може ли да се свали ръчния механизъм и да се монтира някакъв електрически?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия