Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts

Съвети за начинаещ в създаването на макет

<< < (8/10) > >>

bouzanis:
Днес отидох до конрад, че ми е наблизо, и поисках машинно масло , като обясних за какви цели. Дадоха ми едно малко бяло шишенце силиконово масло щейнебергер (или нещо подобно) за около 5 лв - пише че е за пластмаса и метал и че издържа до 250 градуса. Това става за локомотивите нали?

Разглобих локомотива (Е42) , почистих каквото можах, успях да го сглобя обратно, капнах по една капка от маслото на местата обозначени в книжката му и го затворих. Извадих трафа , сложих малко релси и го пуснах. Тръгна, но не ускоряваше равномерно с въртенето на трафа. Според мен това е от релсите, защото в някои участъци тръгваше с по-малко ток, а в други чак почти на максимум зацепваше. След 4-5 обиколки почна да се движи малко по-добре!

Утре ще повторя упражнението с другия локомотив. Междувременно ако някой може да помогне с въпросите от горния ми пост ще съм благодарен! :)

bouzanis:
Ще помоля за съвет относно китовете релси на Тилиг - трудно ли се сглобяват и в крайна сметка получава ли се сериозно спестяване спрямо това да купиш готови релси? Някой тук ползвал ли ги е?
Защо бетонните траверси ги има само в един вариант? Ако искам изцяло релсов път с бетонни траверси какво правя със стрелки и т.н.?

zazo:
Сам трябва да прецениш. Разликата в цената на стрелка EW1 15o в сайта на тилиг е 3 евро. Според мен много зависи от бройката и вида стрелки, които ти трябват. Аз съм се пробвал със стрелка в H0 и честно казано ми се видя пипкава работа. Лично аз ако става въпрос за около 10-ина стрелки, бих предпочел да дам +60-те лева за готовите стрелки и да си спестя гловоболия и недобре сглобени стрелки, въпреки това те съветвам да си вемеш една стрелка баузатц, за тест и да решиш в крайна сметка по кой път ще тръгнеш.

Няма никакъв проблем на път с бетонни траверси да сложиш стрелки с дървени, среща се често и в действителността.

bouzanis:
стрелките наистина вероятно са трудни са сглобяване - в този форум има гайд със снимки от някой потребител.
Но ми е интересно за другите релси - освен рязане на траверси и релса и пъхане на релсата в жлебчетата има ли друго, което трябва да се прави? Трябва ли да се лепи примерно? За какво режете метала за да стане добре и равномерно отрязано?

Иначе не ми е само до спестяването - а и бетонните ме заинтригуваха. Жалко, че няма готови релси с бетонни траверси - някъде от 4 епоха нататък е нормално да работиш само с бетонни...

TANO:

--- Цитат на: bouzanis link=topic=4104.msg86563#msg86563 date=1360314678 --- някъде от 4 епоха нататък е нормално да работиш само с бетонни...

--- Край на цитат ---
Тук си далече от истината

--- Цитат на: bouzanis link=topic=4104.msg86563#msg86563 date=1360314678 ---стрелките наистина вероятно са трудни са сглобяване

--- Край на цитат ---
Не са. На моя макет няма нито една готова релса. Вярно, че е малко играчка докато ги сглобиш, но пък е кеф. За цената пък да не говорим - има разлика и то чувствителна и смятам, че си заслужава труда. Както беше казал един наш сънародник "Защо ще си даваме паричките на немците". Е трябва да имаш и малко "ръце" за тая работа, затова първо се пробвай с една, но невъзможни неща няма (освен едно). :good:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия