Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts
Съвети за начинаещ в създаването на макет
emilchaushev:
--- Цитат на: bouzanis link=topic=4104.msg85729#msg85729 date=1358284689 ---
- дигитални влакове по аналогово трасе е възможно доколкото разбирам. На практика всеки дигитален влак може спокойно да се ползва на аналогово.
- аналогови влакове по дигитално трасе било възможно само с някои централи? Някои има ли опит с БТТБ дигитализирани локомотиви и някоя централа? Идеята ми е да знам в каква последователност да дигитализирам
- някъде прочетох, че дигитално управление със старите профили на БТТБ не можело, защо? Заради това, че прекъсват често , а пък при дигиталното има само една точка на захранване?
--- Край на цитат ---
Дигитални по аналогово трасе е възможно наистина. Повечето декодери имат тази функция с единствен недостатък на някои от тях, че при аналогово не работи осветлението на фаровете.
Аналогови по цифрово трасе не знам как става и наистина е интересно някой да ни светне крушката
Абсолютна заблуда, че цифровото има само една точка на захранване. Ако видиш дори фремо стандартите се препоръчва на един метър дължина на релсите да се захранва на две места... Колкото по начесто, толкова по добре за локомотива и осветените вагони. Хора захранвайте през метър релсите, независимо от мащаба.
Аз лично на стария БТТБ профил никога не съм виждал да се кара на цифрово, но опита ми и с аналогово е достатъчен за да го канселирам изобщо за каквото и да е захранване, заради кофти характристики на движение на подвижния състав. За пробно трасе може би, но за макет никога.
Best Ripper:
Има огромна разлика между дублиране на захранването и включване на цифрова централа... :hi:
Rizar:
--- Цитат ---Аналогови по цифрово трасе не знам как става и наистина е интересно някой да ни светне крушката
--- Край на цитат ---
Пиковската централа позволява на аналогови локове да се движат по дигитално трасе. Натискаш копчето с изобразен локомотив на него след това 0- та, после му задаваш скорост и си готов. Но ако сложиш например 2 или повече аналогови локомотива те тръгват едновременно.
Надявам се да съм ви помогнал. :hi:
bouzanis:
За аналоговите на дигитално трасе четох на различни места, че е възможно, но е рисково за локомотивите и може да ги повреди. За това вече реших, че ще дигитализирам локомотивите , които имам (като му дойде времето ще пиша за това), а пък дигитална централа може и да купя по-късно (като макетът ми напредне).
До няколко дни ще съм уточнил финалния размер за макета си (което зависи от това, къде ще го съхранявам - имам различни варианти и трябва да тествам) и живот и здраве ще стартирам съответната тема в раздела за макети
bouzanis:
--- Цитат на: TANO link=topic=4104.msg86564#msg86564 date=1360316746 ---
--- Цитат на: bouzanis link=topic=4104.msg86563#msg86563 date=1360314678 --- някъде от 4 епоха нататък е нормално да работиш само с бетонни...
--- Край на цитат ---
Тук си далече от истината
--- Цитат на: bouzanis link=topic=4104.msg86563#msg86563 date=1360314678 ---стрелките наистина вероятно са трудни са сглобяване
--- Край на цитат ---
Не са. На моя макет няма нито една готова релса. Вярно, че е малко играчка докато ги сглобиш, но пък е кеф. За цената пък да не говорим - има разлика и то чувствителна и смятам, че си заслужава труда. Както беше казал един наш сънародник "Защо ще си даваме паричките на немците". Е трябва да имаш и малко "ръце" за тая работа, затова първо се пробвай с една, но невъзможни неща няма (освен едно). :good:
--- Край на цитат ---
Ще съм благодарен ако ми дадеш по-подробно инфо, защото не съм чак толкова голям специалист по влакове. Мислех че в БГ отдавна няма главни пътища с дървени траверси? Определено бетонните ми харесва повече как изглеждат. Влаковете ми са 3 и 4 епоха и макетът ми ще в тези години. Предпочитам да са бетонни, но това означава че трябва да работя само с флекс релси и със китове (където бетонните пак са флекс но са по 130 мм). Нямам никава идея как се работи с флексовете тъй като не съм имал такива, само стандартни. Ще се налага да ги нарязвам предполагам? Другото, което не разбирам все още е как с единствената опция бетонни траверси на тилиг правя стрелка - трябва да ги режа и лепя по резмерите на оригиналните дървени траверси?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия