Автор Тема: Това не мога да го намеря - обща бърза тема , въпрос - отговор !!!без коментари  (Прочетена 34919 пъти)

XRISTO

• Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 2447
  • Рейтинг: 12
  • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
Значи не са типични релета щом "помнят" последната си позиция и след прекъсване на захранването. По - скоро са нещо като езици на стрелки, един вид, само че вместо да превключват рамена, правят чрез пера някакви релейни зависимости и оттам би трябвало да се получава и проблемът след дигиталното  превключване, но защо го прави само при липса на захранване към мотора - това за мене си остава загадка. Все пак не съм го виждал това на живо. Определено ме заинтригува, а и релейните схеми са ми интересни много повече от електрониката. Ще следя темата с интерес.  :yes:

bdz43r

• Trade Count: (5)
  • Hero Member
  • Публикации: 1025
  • Рейтинг: 272
    • bgrail.info
Поляризовани релета се наричат тези, които "запомнят" последната команда.
А в старата посока тръгва ли модела без помощ?

XRISTO

• Hero Member
Цитат на: bdz43r link=topic=413.msg75372#msg75372 date=1332790830
Поляризовани релета се наричат тези, които "запомнят" последната команда.
А в старата посока тръгва ли модела без помощ?

А си мислех, че няма реле, което да ме изненада....може ли да споделиш принципа на работа, нещо като това, което аз описах ли ли е?  :unsure:

bdz43r

• Trade Count: (5)
  • Hero Member
  • Публикации: 1025
  • Рейтинг: 272
    • bgrail.info
Реле с постоянен магнит, чиито поляритет се променя електрически от намотка.
Ефектът е точно като примера със стрелката или най-близък аналог са пиковските релета, но вместо две намотки има само една.

Краткотрайно (може и дълготрайно разбира се) подаване на напрежение към намотката привежда контактите в положение съответно на поляритета на захранването и те остават така докато не се подаде напрежение с обратна полярност.

XRISTO

• Hero Member
Благодаря. Трябва все пак да изкопая отнякъде такова за да му направя "дисекция".  :spiteful:

lubomir

• Гост
  • Trade Count: (0)
Мистерията е разгадана!!!! ;D.
То хората са казали, че утрото е по-мъдро от вечерта, ама ние все нали бързаме, бързаме....
Та резултата от умозаключението е следния:
При мотрисите има един проблем основно заради дължината им и особенно при тези които са с допълнителни прикачни вагони, при които дължината може да мине 2м. Та проблема е следния:при push-pull движение, ако токоснемането е от челния и задния вагон едновременно, стъпвайки на изолирани участъци(пред светофор примерно), ако челната секция(токоснемане) не е отделено от задната секция, то реакцията на влака на затворен семафор ще започне чак когато и задната секция попадне в изолирания участък. При 2м композиция обаче, се пита колко дълъг трябва да е изолирания участък за да спре композицията пред светофара, и ако по същото трасе се движи нормален товарен влак примерно с локомотива нечело, как и двато влака да спрат на приблизително еднакво разстояние пред светофора. Отговора е това, за което се чудих вчера. При потегляне в дадена посока въпросното реле превключва захранването от към челната секция по посока на движението, като така от раз се решава въпросния проблем. А при мене блокирането на движението е било тъй като аз ползвах само едната челна секция за пробване на декодера. Така при смяна на посоката, просто не е имало от къде да дойде захранващия ток ;D.
Много тъпо от моя страна, но пък от друга това стана причина да си дам отговора на въпроса за причините за вграждане на въпросните релета, който ме гложди от известно време.
Та така, да знаете и да имате в пред вид, за какво са въпросните релета, и да не ги запоявате на късо, въпреки че привидно нямат особен смисъл.
Както знаете, обаче, НЯМА НИЩО СЛУЧАЙНО В ТЕХНИКАТА!!!!! ;D

piko1

• Гост
Ам може да ви се стори странен въпроса но помня че по NEM имаше няколко класа при изработването на локомотиви няко би ли ме светнал къде има превод не превод или не преведено на точно този раздел от правилника

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
Айде сега прочети това дето си го написал и ми кажи разбираш ли си собствената мисъл? А може би ти се губи връзката с главния мозУк?

piko1

• Гост
Оф голяма съм заспа, рано сутрин. имам предвид, в книгата на Ю.Ботев, след раздела с чертежите на локомотиви и начина им на изработка.
има извадка, от правилника на NEM с съответните класове... те самоделки и тн тОва ме интересува

« Последна редакция: 27 Март 2012, 21:22:11 от piko1 »

daddy_g

• Trade Count: (9)
  • Hero Member
  • Публикации: 1023
  • Рейтинг: 332
  • HO (БДЖ) & N (БДЖ & USA)
Трябват ми талиги като на този вагон.Някакви идеи къде мога да намеря?
http://www.flickr.com/photos/andre_eindhoven/3694081169/

daddy_g

• Hero Member
Никой ли не знае къде мога да намеря само талиги?

mitko0888

• Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 2437
  • Рейтинг: 1036
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
1. Ами харесваш си едни талиги от каталозите на фирма Х или У.
2. Отиваш при Жоро или при Тихомир и си ги поръчваш. Може и да ги платиш.
3. Когато приситгнат - взимаш и си имаш.

daddy_g

• Hero Member
То ако е така ок...ама ако ми кажеш в каталозите как са талиги на немски няма да имаш грешка

mill

• Гост
Цитат на: mitko0888 link=topic=413.msg75732#msg75732 date=1333267868
1. Ами харесваш си едни талиги от каталозите на фирма Х или У.
2. Отиваш при Жоро или при Тихомир и си ги поръчваш. Може и да ги платиш.
3. Когато приситгнат - взимаш и си имаш.
Мите може ли един въпрос - Да не си ядосан заради студеното време ::)? Петко си пиши тема -ти нещо недоволстваш-спам,мам не знам си кво.daddy-g задава въпрос -ти пак се надигаш като японско петле - "акъл" даваш.Админски права ли са ти дали,що ли ...? Айде ако можеш успокой малко топката.Млад си,буен си , като те дразнят големите тука-ритай топка  ;D :hi:
« Последна редакция: 01 Април 2012, 21:19:33 от muncho »

daddy_g

• Hero Member
Така и не ми помогна никой  :( :( :( :(