На мен винаги ми е било чудно при композиране на товарни влакове взима ли се предвид вида вагони и как се редят? Например имаме 10 цистерни, следвани от 3 празни платформи и след тях 5 Конски вагона. В този случай челното съпротивлението на конските вагони не би ли могло да се избегне като се сложат след цистерните или това няма значение, а се взима предвид единствено реда на обработка в следващата гара или дестинациите н а групите вагони?
според мен товарните вагони се композират според дестинасията им.
Ето едно малко пояснение в случай,че още ви интересува понеже темата е стара,но пък винаги актуална.Касае се за определен род влак и се постарах да го направя със снимки.
Когато се вози влак с пълни цистерни то има значение вида им.Дали са бензинови,газови,циментови и тнт......В нашият случай ще ги разделим на вагони с лесно запалими и вагони с лесно избухливи вещества.Лесно запалимите са бензини и други от рода им,лесно избухливи са газовете.
Зад локомотива за предохрана от леснозапалимите се поставят 2 вагона или 4 оси

В случая вагона е 1 но е 4осен
Между лесно запалимите и лесно избухливите се поставят пак 2 вагона или 4 оси

Винаги лесно запалимите се поставят пред лесно избухливите и общо взето влака изглежда така

Сега искам да поясня ,че има още изисквания за броя на групите вагони,но към момента не искам да усложнявам ,по-натам.
За така наречената предохрана могат да се ползват друг вид вагони или дори цистерни,но празни.
Ако имате неясно или интерес каквото знам,ще кажа.