Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout
Макетът на JORDAN в мащаб ТТ
JORDAN:
Прав си, май трябва да предвидя поне възможността да се използува и за аналогово каране.
;D
pach:
--- Цитат на: JORDAN link=topic=4293.msg90377#msg90377 date=1375522741 ---Прав си, май трябва да предвидя поне възможността да се използува и за аналогово каране.
;D
--- Край на цитат ---
Ще ти направя някакво аналогово управление (но не професионално като на професор TANO)
което чрез малки превключвания и подмяна на заглушки и т.н. ще се ползва и при цифрово каране на
влакове ... тоест управлението при цифровото каране отново ще е аналогово,
но ще караш като истински машинист - ако подминеш червен сфетофор,
"щетите" ще са си за твоя сметка!!!
Но сега съм отпуска и на друга вълна...като се "освободя",
ще почна да го мисля кое как и по-лесно да го направиш (от мен само проекта).
JORDAN:
Пламене,
Благодаря за готовността да помагаш и в бъдеще за моя /твоя/ макет.
Желая ти хубава ваканция.
Ще разчитам на твоята помощ.
Ще трябва да изпием и много бири и водки, докато ми станат ясни доста неща в ж.п. моделизма.
ПП Да се похваля - дойде ми пратката от Липето.
И там моя красавец Roco BR 44.
Има си и интерфейс за слагане на декодер.
Но за това ще търся Любо - да ми продаде от неговите декодери, защото това локомотивче заслужава хубав декодер.
А ако разни неща ми се развиват добре през следващия месец - направо ще му сложа звуков декодер, та и на моя макет да се чуе влакова свирка.
Иначе с макета съм още в началото - имам оребрената плоскост, отпадна идеята да и лепя 20 мм Фибран.
Ще залепя 5 мм твърда подложка за ламиниран паркет - мисля, че се казва Депрон.
Върху нея от 3 мм Депрон ще направя релсовите призми.
С Фибран ще изградя всички възвишения, тунели и планини.
Но иначе ми се видя доста трудно да закрепвам релета, механизми за стрелки и други неща и през дървената плоскост и през фибрана - става доста дебело.
Според мен с депрона пак ще има известно звукоизолиране / все пак е от същия материал като фибрана/, доста по-лесен е за работа от корка, а и е по-евтин.
Като понапредна малко ще направя снимки, че сега няма какво да се снима - плоскост от ОСБ.
jopeto:
За информация, само да ви споделя, че моя макет е изграден изцяло за аналогово каране. В последствие си взех централа. Аналогвата сигнализация изпълнена по схемите от книжките на berliner ТТ bahnen е абсолютно приложима, при използването на DCC и си обезопасява участъците идеално. На тая площ, която имаш може да се получи страхотна гара, разположена диагонално на масата с тунели, мост, ефектен втори етаж. Не развивай макета , като "0", а като "8"
JORDAN:
Доста пари дадох за стрелки в крива, както и за релси.
Друго развитие на макета ще предполага отпадането на някои стрелки и покупката на нови.
А вси пак една стрелка на Тилиг е 20 лева.
Коловозното развитие, предложено от Пламен, ми харесва. Нека да направя този макет, да си карам влакчетата, а ако имам време / все пак съм на 55 ;D/, ще помисля някога за друг макет.
Някъде бях писал по-напред в темата, че мен ме интересува далеч повече карането на влакове и маневрирането, отколкото някакво абсолютно достоверно пресъздаване на ландшафт, градчета , градинки, оградки и т.н.
Всеки си има предпочитания.
Та както вече съм се изръсил за една не малка за мен сума и съм купил плоскостта, депрона, релсите на Тилиг, стрелките на Тилиг, тунелни портали и т.н. , ме се ще да почна да правя вече макета, а не да размишлявам месеци наред и да отхвърлям поредното коловозно развитие.
Може по-късно да съжалявам, но ...
Остава ми да купя 11 машинки за стрелки от Конрад. Купих от една китайска фирма 4 серво моторчета с приспособленията към тях, но някога ще ги използувам за бариери или нещо такова.
Друг голям проблем ми е шкафът, който трябва да изработя за макета. Засега моделния плот ще стои изправен до стената и покрит с чаршаф ;D, но другия месец ще се занимавам с дърводелство за да има шкаф макета ми и да може да се прибира за 15 секунди. Премахнах една секция, засега съм отвоювал мястото от жена ми. &bgflag
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия