Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout

Макетът на JORDAN в мащаб ТТ

<< < (2/11) > >>

JORDAN:
Изключително съм благодарен на Пламен за положения труд и старание при създаването на проект за моя бъдещ макет!
Ще изпием доста бири.

Чудесно са станали проектите, но аз засега ще се спра на първия, защото е по-лесен за изпълнение, по евтин от към вложения за стрелки и релси, а и предполагам, че ще ми е повече по възможностите!
Замислям се дали няма да е по-хубаво вместо втори малък тунел в дясно да сложа мост / както е на втория проект/, ще поразмисля дали да се спра на мост.

Ако програмата позволява, ще е добре да знам какви точно релси и стрелки да купувам, че да мога да си направя точен разчет на парите. Гледам, че релсите и стрелките, които човек сам си сглобява,  са доста по-евтини. Май се наричаха "баузац". С немския съм доста зле, да не кажа, че хич ме няма.
Ще разгледам каталога на Тилиг и ще ползувам преводачката на Гугъл  :).
Тъй като нямам възможност да отделям големи суми за макета, набавянето на релсов материал ще ми отнеме около 2 до 3 месеца. После почвам активното строене. :)
Няма да се ограничавам строго в епохите - имам локомотиви и вагони от втора, трета и четвърта епоха, но ако се сдобия и с подвижен състав от първа, а и от пета и шеста, въобще няма да се поколебая да си направя кефа и да ги карам.
Но все пак ще се опитвам да се концентрирам във втора, трета и четвърта епоха.

pach:
Програмата позволява всякакви списъци на материали, схеми на окабеляване,
размери и външен вид на носещи ребра за планините и куп други неща.
Но всъщност ако не искаш да се задълбочаваш в нея, на качените тук снимки
се виждат каталожните номера на употребения релсов материал.
Практически щом ще ползваш сглобяеми релси и стрелки, на теб тезди номера
ще ти служат само ориентировачно. Например.
1. Стрелка кат.№ 830321 и означението за лява (или дясна беше...) стрелка с
ъгъл на отклонение 15 градуса и обща дължина (по правата) от 124 мм.
2. Релса с кат.№ 83101 е права релса с обща дължина от 166 мм.
3. Релса с кат.№ 83125 е всъщност отрязък от гъвкава релса (Flex) направен на размер
и евентуално радиус (ако е в крива) с нужните ти размери.
...и т.н.

Тук е "разковничето" на това което ти искаш да направиш.
Стрелките си ги купуваш за сглобяване, като едва при окончателното монтиране,
ги правиш да станат лява/дясна и със съответния ъгъл на отклонение.
По-подробно за този процес може да прочетеш как става тук (ако не си го чел вече).
Там приятеля ползва сглобяеми стрелки за 12 градуса, но принципа (един от няколкото) на работа е същият.
Релсите между стрелките в коловози и в междугаровите участъци се правят още по-лесно.
Например имаш 6 прави с кат.№ 83101 което прави 6х166=996 мм обща дължина.
Ясно е че най-удобно се прави от една "метровка" отрязана на 966 мм и ...готово - монтираш.

Вариант 1. Купуваш готови гъвкави релси ( кат.№ 83125) които са с максимална дължина от 664 мм,
и си ги огъваш съграсно радиуса (в кривата) и режеш на нужната ти дължина.
Трябва подробно да се запознаеш с каталожните номера на Тилиг (нали си чеТТник) и да
видиш там размерите и радиусите. Например ако на плана ти имаш релси в крива с кат.№ 83109,
това значи че те са с радиус 310 мм и отрязък от пълен кръг на 30 градуса. При наредени 4 броя от тези релси,
значи имаш завой с радиус 310 мм и 120 градуса. От тук до заменянето им с гъвкави релси е една крачка - чертаеш
на място трасето, мериш и режеш парчето което ще го удовлетвори.

Вариант 2. Купуваш изцяло релси за сглобяване, които се състоят от отделни травесни скари (гъвкави),
от коит оима три вида - "дървени", "бетонни" и "стоманени" на съответните цени (евтина работа),
и "Т"-профили с максимална дължина от 1000 мм (цена 2,30 лв на метър). Сглобяваш "метровките" както им казваме
и нататък караш по метода от вариант 1 - чертаеш, мериш, режеш и монтираш.

Като се спреш на окнчателен вариант (с мост или тунелче) кажи - ще и пусна тук именно, крайния вариант за план.
с допълнителните списъци и т.н. Впрочем първия план (по-евтиния) спокойно може да бъде доразвит на по-късин етап,
във втория план. За това крайния коловоз е оставен с такава дължина (4 коловоз до ръба).
Така от него в последствие може да се демонтира части да се сложат стрелки за разширение на гарата с депо и товарен участък.
Подобно е и положението на планинската гара.

Иначе този 4-ти коловоз спокойно можеше да бъде пуснат още от дъгите (отново със стрелки в крива) и той
да има значително по-голяма полезна дължина.

Омчакваме твоя избор и да почваш!
 :pleasantry: :hi:

mitko0888:

--- Цитат на: JORDAN link=topic=4293.msg89017#msg89017 date=1367961626 ---... но аз засега ще се спра на първия, защото е по-лесен за изпълнение, по евтин от към вложения за стрелки и релси, а и предполагам, че ще ми е повече по възможностите!
...

--- Край на цитат ---

Помисли си добре какво искаш да правиш с макета, преди да поръчваш и започваш. Иначе разочарованието е достатъчно неприятно ...

Избраният от теб вариант е доста "семпъл" по отношение на карането и възможностите. Ако ще наблягаш на ландшафта, сгради/съоръжения и оформлението, смятай че релсите и стрелките ще са ти най-малкият разход и грижи!

Има една програмка - SCARM - достатъчно проста и лесна за работа, на български, безплатна и т.н. Пробвай се да порисуваш известно време преди да започнеш макета.

JORDAN:
"Като се спреш на окнчателен вариант (с мост или тунелче) кажи - ще и пусна тук именно, крайния вариант за план.
с допълнителните списъци и т.н. Впрочем първия план (по-евтиния) спокойно може да бъде доразвит на по-късин етап,
във втория план. За това крайния коловоз е оставен с такава дължина (4 коловоз до ръба).
Така от него в последствие може да се демонтира части да се сложат стрелки за разширение на гарата с депо и товарен участък.
Подобно е и положението на планинската гара.

Иначе този 4-ти коловоз спокойно можеше да бъде пуснат още от дъгите (отново със стрелки в крива) и той
да има значително по-голяма полезна дължина."
====================================================================

Предпочитам варианта  с моста, защото ме кефи и отгоре и отдолу да минават влакове. :)
А наистина след време този първи вариант на плана може и да се доразвие.
За мен е по-добре да се заема сега с нещо по-лесно за реализация.
И да карам влаковете, да маневрирам с тях. Това ме влече повече.
Не съм много по макетирането, в смисъл наблъскване на макета с десетки къщички, правене на абсолютни подробности и т.н.
За мен основното е в карането на влакове.
Ще сложа, разбира се, двете гари, депо, няколко къщички, но останалото пространство ще е по-изчистено. Все пак влаковете основно се движат извън населените места.
Макар да имам няколко електровоза /3/, на този етап не предвиждам да електрифицирам трасето. Но бъдещето ще покаже.
Повече ме притеснява електрическата част на макета, но надявам се, че с ваша помощ всичко постепенно ще стане.

Още веднъж да отбележа огромната помощ, която ми оказва Пламен, защото аз сам трудно бих си построил трасето.

JORDAN:
Гледам и с моя бъдещ макет настават промени. :)

Налага се малко да променя размерите му.
Първоначалните бяха 220 х 120 см. Купих плоскост и ми я нарязаха в този размер.
Но се оказа, че нишата, където предвиждам да е макета е с 15 см по-тясна. И няма да може да се отваря една врата.
Затова сега се налага да променя размерите на макета на 220 х 100 см.
Най-много до 105 см. Предполагам, че няма да е много фатално. Жалко само, че ще се наложи да режа плоскостта и най-вече, че Пламен ще преработи малко проекта, като намали с 15 см двата кръга в ляво и дясно на коловозите.  Зарекъл съм се, че този макет няма да претърпи други изменения към по-малко в размерите си.
А и след време  / няколко години предполагам/, може да се мисли за доработка на още нива. :)

Вече поръчах стрелките, надявам се другата седмица да пристигнат. Релсите и гарите и депото ще изчакат до другия месец, щото парите са малко кът.

Имам разни стари неща в мащаб НО, които ще се наложи да се опитам да продам. Те са предимно пиковски, доста релси от старите, вагончета, между вагоните има и по-фирмени.

С парите от тях / дано има такива/ , мисля да си купя един хубав скъп парен локомотив с тендер на Роко. Но това са планове за следващите няколко месеца.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия