Развитието за последните две седмици: Пултът се напълни с още две платки - управление на светофорите.

Тъй като макетът няма да пресъздава конкретна администрация, показанията съм предвидил да могат да се използват с различни видове светофори от различни администрации, като най ми допада обикновената сигнализация в БДЖ. Предвидил съм следните сигнали:
- изходен светофор - свети червено и зелено, мисля че е ясно кой за какво е. Схемата е релейна - 5 релета за източната гърловина и три релета за западната. Транзисторно - диодна логика за управление. Всичко това е на една платка - третия ред дясно.
- входен светофор. дава следните показания:
--- забранено влизането в гарата (червено)
--- влизане с макс. скорост, в гарата - спри, изход с макс. скорост, изход с намалена скорост.
--- влизане с намалена скорост, на гарата - спри, или изход с макс. скорост, изход с намалена скорост.
Общо седем различни показания. Влизането с намалена скорост може да е само с жълта лампа, или с жълта плюс зелена.
- предупредителен светофор - показва състоянието на следващия - затворен, макс. скорост, намалена скорост.
Входните светофори се управляват от тази по-дългата платка - трети ред в средата. Оказа се че всичко това може да стане само с 6 релета общо за двата входни светофора и двата предупредителни, с транзисторно - диодна логика (30-тина транзистора) за управление. За всеки входен светофор отиват по 9 жици - един общ + и от другите се палят отделните лампи (светодиоди). За сега светофори нямам, но с една платка с диоди си тествам цялата схема.
Светофорите се командват с бутони: вход от дясно, изход надясно, и още два за лявата гърловина. Работата стана така: първо си нареждам маршрута - или автоматично (писах по-горе, това е самотната платка на втория ред), или ръчно - като си цъкам ключетата на всяка една стрелка. След това натискам бутона Вход (или Изход) на съответната гърловина. Схемата "чете" състоянието на стрелките и на участъците (коловози, междугарие) и включва съответния сигнал. Светофорите се затварят при заемана не участъка след тях, при промяна на маршрута, при натискане на другия бутон (тогава се активира необходимото показание в другата посока).
В гърловината на пулта има само по един зелен диод за разрешен вход и един зелен за разрешен изход. Сега им правя дупките и ги слагам на панела...
Заетостта на участъците е логически сигнал - 0 или 1. Датчиците не съм ги решил, но формирането на сигнала ще е на дъното на макета, в пулта не остана място.
Всичко работи според предвиденото, в процеса на настройката "спестих" два транзистора, всичко друго тръгна от първи опит.
Едновременно с тнова - завършена е механизацията на вратите на депото, остана "приятната" част - състаряването. Тъй като с концепцеята почти всичко ми се изясни, а и основните технологии са овладяни, започва фаза 2 - довършване на конструкцията на целия макет, имам да правя още десетина стрелки и т.н. - като му дойде времето ...