Всичко изглежда много добре. Дали ще е удобно да помоля да пуснеш и схемата, че ми стана интересно.
Благодаря ти предварително.
"Схемата" е доста трудно я да пусна ... Имам около 20 страници, рисувани с молив, на които съм си означил кое краче на кой куплунг отива и с какъв цвят е жицата. Но по малко (и с мезе) ще стане.
Всичко е "модулно" или на отделни "нива" и платки. Правих ги едно по едно с някаква неясна първоначална идея и с промени в движение ...
Цялото управление се състои от три "нива":
1. На основното ниво са схемите за управление на стрелките. Схемите ги пуснах преди, има ги
на предишната страница, и са 100% истинските. За всяка стрелка имам по три релета. Едното е задействано докато се движи мотора, след достигане на крайно положение M изключва и включва едно от двете релета L или R, в зависимост от това накъде е задвижена стрелката. Тези две релета са с по два превключващи контакта. Реленцата се виждат на
по-горната снимка (това е платката за управление на три стрелки). По един контакт от всяко реле се използва за захранване на сърцето на стрелката и за захранване на участък от гърловината (на някои стрелки имам такива, на
схемата са бели или сиви). С ЦК ключета се подава захранването на отделните коловози и на двете междугария. Другият контакт на всяко реле е свободен и го използвам за да се отчете положението на стрелката от автоматиката за маршрутите и от светофорите.
Сивите участъци от макета ги направих за да може на гарата да се разминават два влака с по-голяма дължина, като единият се намира на първи коловоз, а другият на трети. Тогава влаците заемат и сивите участъци като стъпват на стрелките. Тези участъци се захранват от коловоза, към който е включена стрелката (или стрелките). При чиста дължина на коловозите около 90 см, със стъпване на стрелките могат да се разминават влакове с дължина около 140-150 см. (като завърша втората гърловина ще премеря точно габаритите и размерите). Само за тези участъци на пулта имам по една допълнетелна лампичка, която светва в зависимост от положението на стрелките и от това кой коловоз е захранен. За целта похарчих още 4 реленца - 3 в дясно и 1 в ляво, като те са само за светодиодите. Общо станаха 9 стрелки по 3 релета, плюс тези 4 допълнителни. Събрани на три платчици.
Това ниво от схемата е абсолютно достатъчно за да работи макетът и може да съществува и да се използва независимо какво друго управление се добавя. Това беше и първото, което направих, но макар и само за едната гърловина трябваше доста да щракам за да мине нещо по един коловоз.
2. Второто ниво съм си го нарекъм "управление на маршрутите". На схемата със стрелките е написано "маршрути". За всяка стрелка имам по две релета - едното се задейства когато стрелката трябва да се премести в ляво, другото реленце - когато стрелката трябва да отиде в дясно. За да ми е по-лесно при правене на платките, при търсене на повреди и при опроводяването всяка стрелка съм си я кръстил че има ляво и дясно, без да се интересувам кое е плюсовото и положение. Ако двете реленца не са задействани, това означава че "стрелката не участва в автоматично нареден маршрут". Тогава двете жици от управлението на стрелката отиват директно към клучетата за ръчно управление на стрелките. Това позволява някое стрелки да се включват при нареждането на малшрут, а други - да се щракат ръчно с копчетата на пулта. Разбире се ако не си пречат.
Към тези реленца се подава напрежение в зависимост от това какъв маршрут искам. Например на следващата схема съм показал включването на плюса от едно ЦК ключе, което на панела отговаря за междугарието. Минусът се подава от ключетата за коловозите. Тъй като за някои коловози трябва да се превключат няколко стрелки (две или три), то реленцето за посоката на всяка стрелка се развързва към всяко крюче през диод. Диодите са достатъчно евтини и не ги броя за разход. Реленцата също са евтинки (от 1.30 до 2 лв) но консумират ток ... Та с такава логика: ключът от междугарието подава "плюс" на всички релета, ключът на коловоз Х подава "минус" на необходимите релета, трябва да се направи матрица, която е индивидуална за всяка гърловина.
Схемата:

С такава схема всичките стрелки по маршрута се нареждат едновременно.
В последствие смених малко схемата: минусът се подава само на стрелката, най-близо до коловоза. Със свободните контакти на стрелките взимам "минус" който подава към следващата стрелка и т.н. По този начин стрелките се превключват една по една и като се гледа на макета е доста ефектно (обръщането на една стрелка е около 0.7 - 1 секунда, стрелките са близо една до друга и се виждат добре). Недостатък е че докато е нареден един маршрут не може да се щракат някои от другите стрелки, но на мен така ми харесва повече и го оставих така.
Всичко това не касае коловозът към депото. Там има друг "плюс" от участъка преди депото с друго реле в матрицата за първи коловоз, при мен това е включване на стрелка 8-дясно. По същият начин в ляво имам един такъв участък, както и за двете глухи парчета горе схемата е малко по-различна, но е на същия принцип.
Цялото това ниво може да се елиминира с просто спиране на захранването (плюса) към тези реленца. Общо за деветте стрелки в гарата имам 18 релета. (реално използвам още 4 - 5 за да може всички ключета да са ми към минус (за да има еднакъв сигнал за това кои копчета съм нащракал).
Ей тук има едно старо клипче, панелът е още с едноцветните жълти диоди (в първия вариант). На края се вижда и превключването на една - две стрелки.
3. Третото ниво - светофорите - друг път, че ми пресъхна устата ...