Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout
Mакетът на gregary
gregary:
Минаха празниците и ангажиментите понамаляха, т.е. останах по свободен, музата дойде, започнах работа и сега някакъв гаден грип... :bad:
Но, музата гаранция няма да избяга (вече десет години) :yes:
Започнах работа по последната (средна) спирала. Трябваше да направя входно-изходните тунели - 6 бр.
Тук жена ми е щракнала една папарашка снимка - слагам баласт, преди да сложа тунелните портали...
Направих и малко гипсови отливки за вътрешната част на тунелите ...
Тоя тунел още като го видях в оригинал, много ми допадна и реших да го имам и на макета ми.
Аз няма да го правя в оригинал, той е в негатив, но съм замислил да сложа водонапорните тръби от горе. Имам подходящите тръбички...
За да сложа окончателно порталите, трябва да направя и контактната мрежа.
Това е най-горния десен портал, който свързва трасето с десния край на макета. Там трасето е изцяло електрифицирано и лоците минават с вдигнат пантограф. Не знам дали ще е така поп целия макет, но поне ще се пробвам...
Това е най-долния десен портал.
А това е пред последния - левия портал на планинската гара.
и КМ в тунел:
gregary:
Новини от БГ къщето: :)
Ето тоя нестандартен тунел ми разказа играта. Но, аз съм си малко инат (дали за добро :sarcastic:) и мисля, че го преборих. Става въпрос за скосяването в ниската част и поставянето на контактната мрежа. Пак уточнявам, че го правя обратно на оригинала. Вижда се, че на истинският КМ влиза директно в тунела, без да има съответните "държачи" (не знам точно как се наричат). Реших и аз така да сложа моята КМ.
Но!
При мен, за жалост след тунела има ляв завой и подвижния състав излиза леко встрани и допълнителното скосяване отгоре, пречеше да поставя директно КМ без да има "държач" (може би "носещо рамо" е по-добре :)) Т.е. трабваше да направя и сложа "държач". Но най-големият проблем дойде от това, че непосредствено след тунела, трасето влиза в спирала. При подхода към нея, пантографите в свободно дигнато положение, опираха в следващото ниво на спиралата.
И накрая се получи така, че трябваше да направя КМ в завой с "държач" която да е под напън (пружина) и съответен подход на пантографите към входа на спиралата.
Леко уточнение:
Ел. лоците на SBB имат къси каретки на пантографите, но в останалите администрации не са и това допълнително ме затрудни, принуждавайки ме да сваля максимално надолу "държача-рамо", за да не опират широките пантографи в портала на тунела.
Задължителе тест на трасето: бързо-бавно, ляво-дясно...
ВИДЕО
След като свърших работа по тоя нестандартен тунелен портал и отдъхвайки си, видях, че трябва да направя и автомобилен тунел. Оффф... :wild: :)
Него бързо го направих, като вече имам опит с предишните два. Разликата тук е само в трасето. По точно, поставих "магнитна лента" която е широка 3 мм. Горещо я препоръчвам пред "стандартната" на Faller, която е 1 мм. и няма достатъчно сцепление...
Другата страна на тунела трябва да излезне ТУК вдясно
Сложих и подпорна стена до тунелния портал от ляво на планинската гара:
И отдъхвайки си от тия портални тунели, поглеждайки от страни, видях че трабва да направя и сложа още един, но от другара страна на спиралата (пада се долу вдясно). Стана "швейцарско сирене".
Но пък занимавката е готина (нали е хоби).
jopeto:
Дойде време да си смениш никнеймът на "Божията ръка" :good: :good: :good: :yes: :yes: :yes: :drinks:
gregary:
--- Цитат на: jopeto link=topic=4300.msg117921#msg117921 date=1582750418 ---Дойде време да си смениш никнеймът на "Божията ръка" :good: :good: :good: :yes: :yes: :yes: :drinks:
--- Край на цитат ---
jopeto, там не се пъркам... :)
Та, малки новини от БГ къщето
И последният тунел (засега) го привърших. Сложих му "държачи" за контактна мрежа, а самата нея ще я сложа по-натам като му дойде времето... :) Сега ще ми пречи за изграждането на ландшафта.
Следващата стъпка е да направя конструкцията на спиралата, но все още не съм готов с нея и не съм я снимал. До тогава, вечерно време сглобявам къщурките, които ще разположа върху нея.
Фамилна къщурка:
Тук лееко състарих покрива:
Многофамилна къщурка:
И тук посъстарих керемидите, но пък видях, че съм забравил да сложа водосточните тръби...
Пансион "Еделвайс"
Това ще е нещо като хотел:
Паралелно с конструкцията, сглобявам още три къщички.
А дали ще им намеря място на всички на спиралата, :scratch_ones_head: че иначе трябва да им търся друго предназначение. :)
Хайде, със здрсве! :drinks:
gregary:
Новини от БГ къщето :give_heart: ;)
Привърших групата част по конструкциятта. Общо взето бързо я сглобих...
Сега идва по-интересната част - творческата.
Първоначално, идеята ми беше да има поляна с крави, овци, коне (заградени от ел.пастир), една ферма (сглобена преди две години с осветление) и смесена гора...
Впоследствие, изхождайки от това, че има планинска спирка, трябваше да има малко планинско селце което да оправдава присъствието й. Аз имах малко сглобени сгради, докато не попаднах на едни много (според мен) симпатични къщурки (намерих ги в тоя форум и представени по-горе), които просто трябваше да ги имам на макета...
И тук стана според мен белята или по-точно объркването ми.
Все си казвах, че ще има място за всички сгради, но днес за първи път имах възможност да ги наредя ориентировъчно всички. От една страна са много, от друга пък две-три къщи не сформират селище. Зависи от гледната точка на усет за естетика, но вероятността от претрупване е голяма.
Слагам снимки за разсъжденията ми:
Пояснение:
Пътят водещ до селцето, започва от Т-образно кръстовище зад жп спирката. Продължава стръмно нагоре, минава през навес или полутунел (не знам как се казва точно), после през стеснение покрай средновековната кула и селцето, остър десен завой , след което се разделя. Дясно, стръмно нагоре за селцето, а направо и стръмно надолу към паркинг на долна станция на лифта. Преди няколко години от тоя клип се вдъхнових за идеята ми. Тесен, стръмен еднолентов с малко места за разминаване...
Има и друг важен аспект, който трябва да реша, а именно:
Между двете спирали, долу в ниското ще има ВЕЦ (по-назад съм го представял). От него ще излиза високо напрежение по стълбове, които трябва да разположа естетично по спиралата (между сградите или покрай тях) и да стигнат до началото на жп спирката, където чрез трафопост, да се върже към КМ на трасето...
Май ще стане претрупано и вече една ферма отпадна...
Все още имам време да мисля и да търся варианти.
Хайде, със здраве! :drinks:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия