Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout
Mакетът на gregary
gregary:
--- Цитат на: dred77 link=topic=4300.msg120060#msg120060 date=1605632757 --- Да понацапам леко хубавата тема...
--- Край на цитат ---
Нищо не цапаш и благодаря на двамата за отговорите. :hi:
Принципно, така и предполагах, и така съм го сложил. Щеше ми се да опъна едни стълбове и тоци по тях, но щеше да стане много претрупано. Може би само към фермата ще сложа едни стълбове, но и за там се двоумя все още. Там е труден достъпа и веднъж скъсах въжето на лифта с прахосмукачката, чистейки след работа. Съжалявам, че не снимах как беше паднала едната кабинка в езерото... :haha:
Друг е въпроса, дали е уместно да има връзка между далекопровода и трафа?
Трафа е на MBZ
https://www.mbz-modellbahnzubehoer.de/shop/Trafoh%C3%A4uschen%20Hagenacker
П.П. Опс, Миро ми е отговорил... :drinks:
gregary:
--- Цитат на: Mironista link=topic=4300.msg120061#msg120061 date=1605635522 ---Позволявам си да пиша защото съм Електроинженер поне така си мисля. Вчее 12 години само с това се занимавам. Не съм виждал до сега 110KV да влиза на въздушна линия в трафопост без да има понижаващ трансформатор или подстанция. Селските трафопоствове са на 20kV както се казва по пръстените ще ги познаете 1 пръстен носи 12KV. Спроед мен ако ще правиш 110kV линия която е от страна на преноса е добре да има и подстанция.
--- Край на цитат ---
Това променя рязко идеята ми за "пустите" тоци :blink: ;D
Вариантите са няколко:
- от ВЕЦ-а опъвам нова мрежа, подходяща за трафа (най-вероятен). Би трябвало мрежата да е с три или четири жици? :scratch_ones_head: :yes: Всъщност, защо в оригинала са пет входа/изхода? Предполагам, че е три фази, нула и улично осветление.
- махам трафа и проблема го няма.
- остава си така и проблема го има, но на мен :dance1:
Mironista:
--- Цитат на: Vlado link=topic=4300.msg120059#msg120059 date=1605627907 ---Може - аз където живея в квартал Редута е точно така, всичко е под земята. Щом тук е така, значи и другаде го има!
--- Край на цитат ---
при подземни кабелни трасета ситуацията доста зависи от терена. В града или на равното е възможно кабел 110kV да върви под земята на метър и половина и да е обозначен. Това е супер, но при планински терен е доста трудно защото имаш доста сериозна денивелация и кабела няма да е хоризонтален а ще е под доста сериозен наклон, освен това имаш доста механични сили върху кабела, да не говорим за подземни води, свлачища и други. Така че кабела ще е изложен на сериозен натиск и в един момент ще се скъса и тогава Гришони остава без ток, само на дърва и вино.
Според мен слагай жиците по електропроводите и направи малка подстанция някъде ако има място и от нея с понижаващ трансформатор в трафопоста, който си сложил. Ако нямаш място за подстанция не стои естествено да сложим 110KV линия директно в трафопост за 20kV - изолационните разстояния няма да са спазени. Нормално на хора които не се занимават с това няма да им направи впечатление, но на такива като мен ненормалници ще им избие очите и ще пуснат сълза.
Mironista:
П.С. не змам как да качвам снимки иначе имам доста, но може би ще ти ги изпратя по вайбър или мейл. Доста ВЕЦ-ове сме направили във Шнайдер както малки така и големи, от 2 до 10MW са малки и обикновенно изнасят на 20 или 35KV със въздушна линия. Стълбовете за 20 или за 35KV са по малки от тези за 110kV.
pach:
Трафове...мрафове....знам, че дори в българските планински
села енергофирмите вече ги захранват с подземни кабели.
Така в зимните бури и обилни снеговалежи, вече нямат
проблем с обледенянане и скъсване на въздушните трасета.
Иначе си прав Гриша - много е атрактивно да захраниш всяко
къще и хотелче по въздуха, но ....това е все пак Швейцария, а там всичко
се проектира и изпълнява да е оптимално и вечно.
Говорим за 3 киловолтовата линия...или там с колкото
захранват селищата си, преди местния траф!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия