Автор Тема: Mакетът на gregary  (Прочетена 172444 пъти)

eurostar

• Trade Count: (10)
  • Hero Member
  • Публикации: 816
  • Рейтинг: 84
  • N-scale, Era V+
    • Rexx Design Studio
Re: Mакетът на gregary
« Отговор #135 -: 10 Февруари 2016, 18:32:12 »
Koгато Емил беше донесъл на гара Искър две диорами, аз през цялото време треперих Петко да не се качи да ги маркира. Но се оказа, че човешките дечица са по-опасни от котките. Иначе Минка е много сладка. Не вярвам нещо да повреди, или поне се надявам.

Old Boris

• Trade Count: (0)
  • Sr. Member
  • Публикации: 361
  • Рейтинг: 165
« Отговор #136 -: 10 Февруари 2016, 23:09:00 »
Gregary, макетът ти става все по грандиозен и подреден! Браво за замисъла и усилията. :hi:
Имам въпрос: гледам на снимките, че на дървените крака си сложил регулиращи височината винтове. Готови ли си ги купил (и от къде) или са поръчани? Трябват ми такива регулатори на височината за разширението на макета ми и не ми се ще да подлагам разни дъсчици при хоризонтирането. Благодаря!

gregary

• Trade Count: (37)
  • Hero Member
  • Публикации: 2043
  • Рейтинг: 1437
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #137 -: 11 Февруари 2016, 08:35:46 »
Благодаря Old Boris. Тези регулатори, по спомен ги купих от Мосю Бриколаж ( просто ми е най-близо до вкъщи). Предполагам, че ги има и във всички по-големи строителни магазини.

gregary

• Hero Member
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #138 -: 21 Февруари 2016, 20:03:27 »
Моите първи стъпки в Faller Car System:

Горе-долу как мисля как да разположа  тунелите:

видео  :)
« Последна редакция: 21 Февруари 2016, 20:05:58 от gregary »

stivi1504

• Trade Count: (4)
  • Full Member
  • Публикации: 199
  • Рейтинг: 83
  • "Най-висшата ценност е любовта"- 1 Коринтяни 13
« Отговор #139 -: 21 Февруари 2016, 21:12:42 »
Малеее...и това ли започна по грандиозния макет. :) :) Просто невероятно!!! Ако знаеш колко ти се възхищавам, направо бих казал, че благородно ти завиждам.  :pleasantry:
От години следя развитието по макета ти, а да не изброявам колко идеи си дал за моя. Наистина е просто страхотен. А представям си когато стане изцяло готов... :wacko: ;D ;D
Напредвай все така, продължи с иновациите, продължи да ни радваш с това, което правиш със собствените си ръце. Радвай ни очите с невероятните пейзажи, радвай ни ушите с прекрасните звуци на влака, радвай душите ни с невероятното ти хоби.
Защото това остава за цял живот.

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #140 -: 22 Февруари 2016, 08:01:35 »
Страхотен си!!!
Моя грешка... :blush2:
Перфектно е станало и видеото. Имаш страшен помощник!!!
 :hi:
« Последна редакция: 22 Февруари 2016, 08:08:06 от pach »

gregary

• Hero Member
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #141 -: 24 Април 2016, 20:09:01 »
 :)
Преди месец получих механизмите за стрелките и очаквам с един приятел да сглобим и таблото за управление. Не веднъж съм казвал, че не съм по платки, жици и тем подобни...Просто изпитвам органическа нетърпимост към тях  :fie: и затова се обърнах за помощ от приятел. Все ще стане някога... :) През това време, когато имам свободно време (а, то е все по-малко) наблягам на направата на дървения и ландшафт. Харесва ми работата с гипс (макар и "мръсна") Според мен се получава доста реалистично и уникално, на фона на купешките модели (мостове, тунели и т.н.)
Моста е на фалер кар систем, по който по-горе представих първите ми стъпки.
Изразах две плоскости от 5-6 мм шперплат.

Изразах плоскост от "симона" за свода.

Очертах зидарията.

Сглобих ги посредством топъл силикон и пирончетас лепило

Монтирах го на място. После го намазах с бетон контакт с посипка.

И замацах с гипс.

Малко шкурка и след това очертаване на зидарията. След това намазах с грунд.

Следва боядисванес аерографа (вече придобих някакъв опит с друг мост :bb:) Туки малкия се включи, боядисвайки задната страна.

Следва леко състаряване.

Малки летвички.

Монтирането им.

Полагане на маркировка и направа на парапет.

Следва изработването на двата тунелни портала от двете страни на моста и вписването му в планинския ландшафт. :drinks:

Old Boris

• Sr. Member
« Отговор #142 -: 26 Април 2016, 18:22:51 »
  gregary, гледам и ти си като мен, но пишеш"Преди месец получих механизмите за стрелките и очаквам с един приятел да сглобим и таблото за управление. Не веднъж съм казвал, че не съм по платки, жици и тем подобни...". И аз се мотая и не мога да си открия какви механизми за управление на стрелките са ми нужни за разширението на макета. Изчетох рубриките във форума по въпроса, но още нямам яснота. Какви са твоите механизми и от къде? :hi:

gregary

• Hero Member
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #143 -: 10 Май 2016, 23:07:17 »
Old Boris, моите механизми са тези. Взел съм от  тук.
Преди празниците ги монтирах на едната гърловина на планинската гара. Лошото е, че когато слагах плота за гарата, който е дебел 18 мм. + 2 мм. корк знаех, че ще ми е дебел за паното/ телта на механизъма. За единична стрелка не е толко проблем, но за английска стрелка е проблем, защото там се местят две стрелки с един механизъм и трябва повечко сила :bb:. Затова изрязах плота под анг. стрелка и сложих шперплат 10мм. Сега всичко е ОК. Мислех, да подсиля телта с прикрепен към телта пирон, винт или нещо подобно, но... мисля, че тънкия плот е по-добро решение.

Всики кабели са сположени в кабелканали ( Рипе :drinks: за помощта) и отведени до мястото на бъдещото табло.

Малко видео 1 и видео2 за прехода между стрелките. Видеото не е качествено, но се убедих, че за видео клип си трябва камера, за снимки си трябва фото апарат...

През това време туристите пред TV кулата започнаха да злоупотребяват с престоя на паркинга пред кулата и управата взе решение да сложи бариери на входа и изхода. :)

Зад пощата , на товарителницата, служителите на DHL подготвят доставката на Railjet Kameralok-а към макета.

TIR-а тръгва...

Пропуснал съм да сложа рег. номер , но по-натам...

Old Boris

• Sr. Member
« Отговор #144 -: 11 Май 2016, 00:14:12 »
Благодаря за информацията и техническите проблеми, които си решил. Още не съм решил нещата с управлението на стрелките в разширението на макета. По проект са предвидени две английски стрелки и твоят опит е полезен. :hi:

gregary

• Hero Member
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #145 -: 27 Юли 2016, 13:29:58 »
Нещо залитнах с гипса... :blink: :sarcastic:
След първият тунелен портал и мостчето, реших да продължа и по-натам с гипса.

Полагане на бетон контакт с посипка.

Зидария на камъка

Състаряване

Това представлява зазидан стар тунел, в който се е случило срутване. По време на удвояването на трасето, строителите решили да прокопаят в съседство двоен тунел, а старият го зазидали. Сега до него води само глух коловоз с обслужващ кран. Все пак един макет е художествена измислица.
Пътят под трасето също го обслужих с подпорни стени на Фалер. Сложих и основи за автомобилните тунели.

« Последна редакция: 27 Юли 2016, 13:44:48 от gregary »

gregary

• Hero Member
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #146 -: 27 Юли 2016, 14:05:15 »
Продължавам тунелите...

Тоя портал е малко под 'ъгъл' поради входа на трасето в планината. Мисля, че съм виждал подобни тунели, но не си ги намирам в снимките ми.

След това започнах израждането на конструкцията за планината.

Тук малко аптекарките ме хвърлиха в смут, предлагайки ми гипсов бинт, който е пластмасов и е с някакво лепило по него. Купил съм го - сложих го, но внимавах при следващата покупка за класическия гипсов бинт.
Все пак завърших планината с бинта и изчаквайки да стегне, започнах на да слагам смело отново гипсово лепило, като вградих и едно камъче от алпите. :)
После малко по оформих с инструмент гипса, след което следва и мацането с боички...

gregary

• Hero Member
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #147 -: 27 Юли 2016, 14:08:44 »
Следва слагане на гипс за да се очертаят скалите, боядисването им, очертаване на полянки, горички, хижички...

Old Boris

• Sr. Member
« Отговор #148 -: 28 Юли 2016, 00:01:49 »
gregary, става импозантен макет, вдъхновен от Алпийската панорама и последното ти посещение в района на Готард. :hi: С нетърпение очаквам да го видя на живо :dance1:.Както знаеш, аз се возих 20 дни на швейцарските "влакчета" през юни. Плътна програма, всеки ден на "трено", на длъж и на шир,от Женева до Сент Гален, от Базел до Цермат, особено по малките "селски" теснолинейки и зъбчатки. Един цял ден прекарах в Музея на транспорта в Люцерн. Напълни ми се душата. Легендарните локомотиви и вагони на "живо". Можеш да ги пипнеш и отъркаш по тях. Каня се да пиша и да сложа снимки от това пътуване, но тук, като видях прогреса на твоя макет, си спомних за модела в НО на участъка от Gotthardbahn при Wassen с многобройните си тунели, мостове и най-вече с църквичката на хълма. Операторът на модела като видя интереса ми (други хора нямаше наоколо), наруши ( :) 8) 8) програмата си и ми пусна влакчетата. Направих много снимки и видио (дано успея да ги кача във форума) и ми отвори вратата към "търбуха" на модел за да видя цялата "менажерия" от към "тъмната страна": гарите за изчакване, автоматиката, хеликсите, носещата конструкция на модела и др., но за съжаление и почуда не ми позволи да снимам в "търбуха". Та твоето творения е съизмеримо с това, което видях там и дерзай!

gregary

• Hero Member
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #149 -: 28 Юли 2016, 18:51:10 »
  Благодаря  Борис. Радвам  се, че си обиколил Швейцария и с нетърпение ще чакам да споделиш впечатления. :drinks: