Автор Тема: Mакетът на gregary  (Прочетена 172336 пъти)

gregary

• Trade Count: (37)
  • Hero Member
  • Публикации: 2043
  • Рейтинг: 1437
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
Re: Mакетът на gregary
« Отговор #105 -: 03 Януари 2015, 09:46:23 »
Жорж,дърветата са ми на 99 % производство на Елида - Разград.
За мен,Тошко е много добър!
Решил съм да се пробвам и аз да си направя дървета,но ...пусто време не остава :)
Във форума вече има доста сполучливи опити. :drinks:

eurostar

• Trade Count: (10)
  • Hero Member
  • Публикации: 816
  • Рейтинг: 84
  • N-scale, Era V+
    • Rexx Design Studio
« Отговор #106 -: 03 Януари 2015, 11:32:25 »
Аз купих 300 празни стебла с клони (без листата), но не съм убеден, че ще станат супер. На Woodland са. Широколистните са по-лесни, но за иглолистните трябва много майсторлък. Трябва много добре да се подберат матерaлите за листата. А аз не съм наясно точно кой продукт да купя. Ще обменяме опит.

Поздравления за напредъка по макета. Градинката много ми харесва. И основата на катедралата е супер внушителна.
« Последна редакция: 03 Януари 2015, 11:37:33 от eurostar »

mill

• Гост
  • Trade Count: (0)
« Отговор #107 -: 17 Март 2015, 21:18:47 »
Нашият приятел и запален хобист Gregary  -  по Нова тв   ,предаването -Женени от пръв поглед- :drinks: :yes:

gregary

• Hero Member
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #108 -: 29 Март 2015, 23:57:26 »

Шахтите ги мацнах със студена оксидация ( Дани  :hi: ) Иначе много ми жълтееха неестествено от месинга.

- тук само катедралата и кметството като сгради са си фиксирани точно на мястото. Съответно могат да се махат за смяна на осветление или други нужди.

Плахи опити да състарявам с патина. :) Мисля, че с нея се получава най-добре! С боите има риск да се получи мацаница.Но, може и да е въпрос на техника и умения. Също и на фото умения, де...

Уличното осветление е поставено (не изцяло де  :) ), като крушките са подменени с диоди.

Нощни снимки:
- около олтара...
- лафката...
- уличните телефони...

По-натам ще направя и повече нощни снимки, след като поставя още лампи.

eurostar

• Trade Count: (10)
  • Hero Member
  • Публикации: 816
  • Рейтинг: 84
  • N-scale, Era V+
    • Rexx Design Studio
« Отговор #109 -: 30 Март 2015, 08:36:27 »
И градът оживя! Колко малко е необходимо всичко да придобие смисъл. Предпазни синджири, телефонна будка, реп - все уж второстепенни аксесоари, но в крайна сметка изключително важни за една градска среда. Липсва габаритна маркировка около трамвайните линии, което се надявам да добавиш по-късно.

Иначе това с патината се е получило идеално. И въобще всичко около катедралата ми харесва. Впечатлиха ме металната скара около дъба и пейките около брезата.

Bravo ragazzo! :good:
« Последна редакция: 30 Март 2015, 09:02:20 от eurostar »

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #110 -: 30 Март 2015, 08:55:34 »
Страхотно Грег!!! Майсторско изпълнение със задълбочено наблюдение и съответното пресъздаване  местата на фигурките.
Хората (със съответните "живи" пози) наистина много допринасят за атмосферата на този град. Заформя се много
приятно и богато оформление. С патината се е получило още много добре и още по-живо. Мислил ли си за повече зелена трева
 (ама зелена, не изсъхнала) около катедралата? То вярно, че западната култура на градойстойството,
 едва сега се насочва към естествената зеленина в градовете си , ама някак си е много ...асфалтово там
 (особено на снимката от горе). https://farm8.staticflickr.com/7394/16232603209_7e84f9a8e5_h.jpg
Около трамвайната линия липсва маркировката за габарит, но не знам в западните градове прави ли се такава.
Това май липсва на Жорж (че и на мен). ПРедполагам като избереш и местата на спирките,
около трамвайната линия също ще "живне" още повече. А като добавиш автомобили и камиони.... :wacko:

Човече...това се оформя като макет, вдигаш нивото на макетите в България на ново ниво (по-близо до върха разбира се).
Продължавай все така и не се отказвай да ни информираш, чрез снимки за напредъка на този прекрасно оформящ се "кът"от света!
 :hi: :hi: :hi:

gregary

• Hero Member
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #111 -: 30 Март 2015, 10:08:33 »
Мерси!

Цитат на: pach link=topic=4300.msg99260#msg99260 date=1427694934
  Мислил ли си за повече зелена трева
 (ама зелена, не изсъхнала) около катедралата? То вярно, че западната култура на градойстойството,
 едва сега се насочва към естествената зеленина в градовете си , ама някак си е много ...асфалтово там
 (особено на снимката от горе). https://farm8.staticflickr.com/7394/16232603209_7e84f9a8e5_h.jpg
Около трамвайната линия липсва маркировката за габарит, но не знам в западните градове прави ли се такава.

Около катедралата зеленото ще е горе-долу това. Просто така се получи. И на мен ми се ще още зенено там, но сега няма къде, а и все пак да е нещо като площад. Трева и дръвчета ще има около другите сгради извън трам. релси и ще стане малко по-зелено. Асфалта няма как да завърши до ж.п. линията. Даже вчера малко работих, но фотото не меше при мен.
Около трамвайната линия ще сложа маркировка, а също и стълбове за контактна мрежа,светофари,пешеходни пътеки...И още дребни работи...Просто дотук съм стигнал.
Но, нещо не ми се работи много,много по града. Иска ми се да започна и работата по планинското трасе. Надявам се, това лято да напредна с него. Ще ми се да излезна от града малко на природа.  ;D
« Последна редакция: 30 Март 2015, 10:14:00 от gregary »

jopeto

• Trade Count: (16)
  • Hero Member
  • Публикации: 1355
  • Рейтинг: 211
« Отговор #112 -: 30 Март 2015, 11:18:49 »
По този макет си личи, че пипа Божията Ръка. Става, уникално! Поздравления!  :hi:

CaLLlo

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2604
  • Рейтинг: 202
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #113 -: 30 Март 2015, 13:55:23 »

Много яко, браво!!
Не си играй да го претрупваш с много битовизми, колкото по-претрупан е един свят, за толкова по-примитивно общество става дума, а оттам до кича остава само една крачка.
« Последна редакция: 30 Март 2015, 18:37:07 от CaLLlo »

jjorandobg

• Trade Count: (9)
  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 19
  • Рейтинг: 0
« Отговор #114 -: 30 Март 2015, 18:17:38 »
супер,уникално става.браво

gregary

• Hero Member
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #115 -: 26 Април 2015, 21:58:39 »
Още малко работа по градската част.
Сложих ограда около сградата на пощата. Отпред пощата е завършено само отляво, като отдясно
предстои свързването с хотела:

Арката над входа е леко килната, защото не е сложена окончателно (предстои слагане на надпис в/у нея)

Малко зеленко около в подножието на катедралата:  :)

Сложих тухлена ограда м/у трасето и бъдещото депо, като започнах и постепенна електрификация.

Входа за бъдещото депо - НО/HOm:

Започнах леко раздвижване и с планинската част. Сложих фототапет на Фалер, около който ще е изградена планинската ми гара.
Грунд:

след това:

Всички снимки:)
« Последна редакция: 27 Април 2015, 09:08:31 от gregary »

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #116 -: 20 Юли 2015, 11:10:37 »

Това странно как ( :spiteful:) но ми заприлича на този тук макет.
Добре, ама отзад трасето не е наклонено като при теб!  ;) :pleasantry:

Със специален поздрав Грег - превод... "товарни работи в пристанището":

Ivo Nedkov

• Hero Member
  • Публикации: 1175
  • Рейтинг: 180
  • HO, София
« Отговор #117 -: 20 Юли 2015, 12:44:34 »
Поздравления за напредъка. :clapping: Много хубаво става.  :good:
Така като гледам, май имаш поне още 1 година работа...

gregary

• Hero Member
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #118 -: 11 Октомври 2015, 19:05:48 »
Имах огромно желание и план да поработя по макета това лято, но едно е да имаш желание, друго е да имаш време да го изпълниш. А и да не казвам други работи. :lol:
Но, все пак да не е нулево изминалото лято, поработих малко.
Имах лек проблем със спиралата и по-точно с префърцунените, дълги (303 мм. - 5 еп.) пътнически вагони на АКМЕ. Мислех, че в дълъг завой ( почти три оборота), трябва да има лек вираж, за да спомогне безпрепядственото им минаване. Съответно направих такъв, подлагайки парчета 1,5мм. симона под външната релса. Това се оказа ПРОБЛЕМ! Кинематиките и талигите на вагоните на АКМЕ не са направени според мен добре и те дерайлираха. Като детайлност са класа над роковските, но като ходова част са... :angry: Роко ги бие, но това е друга тема. Трябваше време и консултации с други хобисти, докато разбера,че вираж в спирала не се прави! (Васко  :drinks: )
Премахнах виража и изпънах релсите. Сега нямам проблем. Но, това ми отне време. Все пак не си бутнах спиралата.  :fool: :lol:

След нея, следва мястото където ще изградя планинската ми гара. Както по-горе бях писал, избора ми се спря на Blausee Mitholtz - малка гара от северната страна на тунела Льотчберг.

Стремях се да пресъздам горе-долу истинското коловозно развитие с редки изключения.
Това е едната гърловина:

Това е другата - не е завършена  :blush2: ;D

Скоро ще положа релсите. Сега просто да се види идеята.

и едно магаре кове от горе  :haha:

След гарата следва влизане отново в тунел и след един оборот се изкачвам на най-високото ниво в моето трасе. Излизайки от  тунелите (два единични ), ще сложа каменен виадукт на Кибри, който го преправих в двойно трасе. Засега съм положил само дървенията.

В ландшафта над тоя завой, смятам да слож и замъка, който сглобих преди време.
Пробвах се да направя двоен тунелен портал. Изрязах шперплат в формата на портала, облепих с мрежеста лента за армировка ( за всеки скучай) и замацах с гипс. :blink: След изсъхванто, издълбах камъните и след това се пробвах да боядисам и състаря.

отдясно е тунел на NOCH

не знам дали не прекалих със зеленото (мъх)  :scratch_ones_head:

Понеже никоя фирма не прави магазията към гарата (освен една с лазер кът за 70 евра :fool:), взех подобна сграда на Фалер (също лазер кът) но съвсем на по прилична цена.

Сложих и фототапет за фон на алпите. И там имах малко премеждия, но се пооправих. Имах голяма дилема, въобще дали да слагам. Избрах и сложих. Дали е добре...ще се види. И там има малък проблем, че се повтарят върховете (гледката),но с леки замаскирвания и слагане на планини м/ъ тях, смятам да ряша проблема.
Та, това е засега...
Да се надявам да имам повече свободно време през зимата. :hi:

jopeto

• Hero Member
  • Публикации: 1355
  • Рейтинг: 211
« Отговор #119 -: 11 Октомври 2015, 19:51:57 »
Тунела ти се е получил страхотно! :hi: