Имах огромно желание и план да поработя по макета това лято, но едно е да имаш желание, друго е да имаш време да го изпълниш. А и да не казвам други работи.

Но, все пак да не е нулево изминалото лято, поработих малко.
Имах лек проблем със спиралата и по-точно с префърцунените, дълги (303 мм. - 5 еп.) пътнически вагони на АКМЕ. Мислех, че в дълъг завой ( почти три оборота), трябва да има лек вираж, за да спомогне безпрепядственото им минаване. Съответно направих такъв, подлагайки парчета 1,5мм. симона под външната релса. Това се оказа ПРОБЛЕМ! Кинематиките и талигите на вагоните на АКМЕ не са направени според мен добре и те дерайлираха. Като детайлност са класа над роковските, но като ходова част са...

Роко ги бие, но това е друга тема. Трябваше време и консултации с други хобисти, докато разбера,че вираж в спирала не се прави! (Васко

)
Премахнах виража и изпънах релсите. Сега нямам проблем. Но, това ми отне време. Все пак не си бутнах спиралата.

След нея, следва мястото където ще изградя планинската ми гара. Както по-горе бях писал, избора ми се спря на Blausee Mitholtz - малка гара от северната страна на тунела Льотчберг.

Стремях се да пресъздам горе-долу истинското коловозно развитие с редки изключения.
Това е едната гърловина:

Това е другата - не е завършена

Скоро ще положа релсите. Сега просто да се види идеята.

и едно магаре кове от горе

След гарата следва влизане отново в тунел и след един оборот се изкачвам на най-високото ниво в моето трасе. Излизайки от тунелите (два единични ), ще сложа каменен виадукт на Кибри, който го преправих в двойно трасе. Засега съм положил само дървенията.

В ландшафта над тоя завой, смятам да слож и замъка, който сглобих преди време.
Пробвах се да направя двоен тунелен портал. Изрязах шперплат в формата на портала, облепих с мрежеста лента за армировка ( за всеки скучай) и замацах с гипс.

След изсъхванто, издълбах камъните и след това се пробвах да боядисам и състаря.

отдясно е тунел на NOCH

не знам дали не прекалих със зеленото (мъх)

Понеже никоя фирма не прави магазията към гарата (освен една с лазер кът за 70 евра

), взех подобна сграда на Фалер (също лазер кът) но съвсем на по прилична цена.

Сложих и фототапет за фон на алпите. И там имах малко премеждия, но се пооправих. Имах голяма дилема, въобще дали да слагам. Избрах и сложих. Дали е добре...ще се види. И там има малък проблем, че се повтарят върховете (гледката),но с леки замаскирвания и слагане на планини м/ъ тях, смятам да ряша проблема.
Та, това е засега...
Да се надявам да имам повече свободно време през зимата.