Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
"Пруски" Т3 в България.("Preußischen" T3 in Bulgarien)
widowmaker:
--- Цитат на: pach link=topic=4305.msg89483#msg89483 date=1369805906 ---Не знам...не съм специалист.... :blush2: :scratch_ones_head:
Нека специалистите се произнесат, щото за мен "висок" котел
е този като на снимките - има празно място между него и плочата над рамата,
която при Т3 често е цяла и служи за дъно (под) на будката.
(Image removed from quote.)
Нисък котел аз разбирам такъв дето "лежи" плътно до въпросната плоскост.
(Image removed from quote.)
Чертежите са почти еднакви, но все пак два типа локомотиви, като нашите са... "някъде там" ;)
Казвайте кое е определението за висок и нисък котел, че да науча нещо ново?
"Надежда" е с висок котел, а "Успех" - с нисък... макар да е въпрос на гледна точка,
но все пак разчитам че един и същи фотограф (ръста му) ги е фотографирал (или на една и съща тринога е било фотото му).
Пък и "Успех" е с по-мощния котел, значи може да е с увеличен диаметър и за това да е доста по-близо до плочата над рамата!?
Знам ли... :scratch_ones_head:
--- Край на цитат ---
Че високият е вдигнат над рамата, вдигнат е, но това, нашето не се вписва във визията на немския Т3 с висок котел:
pach:
Дани виж пак добре снимките - практически българските са два различни локомотива.
Предполагам че са с по-малки колооси (BG=970 мм<---> 1100 мм T3) заради по-ниското им "стоене" над глава релса.
Може би е свързано с технологични изисквания при работа с останалите съоръжения при строежа на пристанището.
Виж снимката от "Изгубена България" - за товарене на каменните блокове (сглобявани извън акваторията на пристанището)
са ползвани някакви допълнителни съоръжения (кран....скеле...рудан....платформи....?????)
А може би ...са имаали такива колооси във фабриката производител... :(
Впрочем ще си позволя да коригирам, нещо от статията на Стефан Стоичков - БАД "Бъдеще" въобще не е строила
Варненското пристанище, защотое минно-геоложко дружество с друг предмет на бизнесс,
като един от главните му акционери е бил и банкера Атанас Буров.
Вече знам името на човека (също много известно у нас), който в действителност е построил варненското пристанище.
В момента в който науча нещо повече за името на фирмата, ще го напиша и тук. За сега (непотвърдено инфо)
само ще кажа, че същият човек е известен с една друга българска фирма, нямаща нищо общо със строежите.
Просто съм удивен колко ни е била изопачена историята в соца...и колко малко ние знаем за известни имена от нея!?!!!!!
И за хората които истински с аработили за възраждането на България, след освобождението ни....
Да продължим темата.
Докато изготвям чертеж(и) на двата наши локомотива от вида Т3,
намерих едни стари ...нещица. За всички които искат този модел
в някои от двата български варианта - "Надежда" или "Успех"
и разбира се са сръчни в ръцете и хобито си де!
1 вариант. Чертеж за изработката на модел Т3 от старо списание за железопътен моделизъм.
Има още няколко страници с детайлите на мъника, с означени размери директно за мащаб Н0.
Ако някои реши да прави въпросния модел самостоятелно, нека да коментира, за да знам че се интересувате
и да кача през следващата седмица останалите детайлни чертежи. В момента ги обработвам.
Частите са доста - над 100, като се изработват рамата и коша и всичко останало,
без двигателя (който е твърде стар да се прави по този начин) и колосите.
Материалите са достъпни - пластмаса и месинг на листове.
Впрочем това е евтиния и безпроблемен начин за "преместване"
парния дом и чисто българските детайли на място.
2 вариант. За изработката на побългарен вариант е чрез закупуване на един от двата
сета производство на фирмата "RAI-MO". Фирмата е съществувала до 1985 г. като е работила съвместно
с друга вече малко известна фабрика за производство на железопътни модели - RÖWA.
Тогава те са произвеждали два сглобяеми сетове на Т3 - пруската тендерче и по-късната негова модификация
BR 89-6009, тоест същия тендерен, но вече със самостоятелен прикачен тендер, станал в днешни дни
работещ музеен локомотив. Сетовете са рекламирани като "нещо което ще ви позволи да имате този локомотив не
само във колекционната витрина, но ще ви достави удоволствие от сглобяването му и неговата експлоатация!"
Тоест, те са с качеството на стендови модели, но все пак моторизирани. Намират се в мрежата на прилични цени.
Модела на BR89-6009 в готов вид.
Неговия сет.
Както и този за Т3. В малката зелена кутия е всичко за задвижването му - оси, зъбни колела и двигател.
Част от сборните чертежи.
Един архивен сертификат.
Кутията с части.
И още части за локомотива.
В доста напреднал стадий на сглобеност.
Както и едно допълнение.
Сетовете от време на време се появяват в ибея, като цените стигат понякога и до 100 евро.
По-високи не съм видял, но да си призная - тръпката е голяма, въпреки че точно в Н0, не ми е толкова зор.
Обаче съвсем лесно може да се преправи на българските варианти.
3 вариант. Купува се някои от наличните в момента локомотиви,
като например този от липето и започвате неговата реконструкция и суперосване.
Чертежи на българските модели вече изработвам, както споменах, така че ще станат идеално точни модели.
Но това ще е предмет на друг пост тук или дори отделна тема в съответния раздел.
Подготвям и вариант 4 (виж по-горе точките) но той ще е за най-търпеливите.... :spiteful:
misan:
Много малко е вероятно,специално да се поръчва Т3 с по малък диаметър на колоосите. Маневрената работа в едно пристанище не изисква локомотиви с по малка височина от нормалната.
При първия локомотив на снимките,Надежда,разтоянието между колелата е почти еднакво. Докато при Т3 има голямо разстояние между първа и втора колоос.
Така,че пак ще си кажа моето мнение,че тук става въпрос за много подобни на Т3 машини,но които не са чисти Т3.
mitko0888:
Има и други варианти на Т3 с диаметър по-малък от 1100 мм.
А в съйта с чертежите на Т3 има и такъв: (виж разстоянието между колелата)
Т.е. тип Т3 е достатъчно разтегливо понятие.
misan:
Но в препратката става дума за мекленбургския Т3,които е базиран на пруския,но не е същата машина.
Така има и олденбургски вариант,които пък е без парен дом. Поради това,че Т3 е много успешна машина, голям брой и държавни и частни компании,както и промишлени предприятия са си поръчвали свои варианти,базирани на Т3,но много често с модификации,по тяхно желание. Ако намерите пруски вариант на Т3,с диаметър на колелата 970мм,тогава ще се съглася,че става въпрос за Т3.
Все пак темата е за пруски Т3 в България. А не за машини подобни на него. А,че показаните на снимката са модификации на Т3,това няма никакво съмнение.
По същия начин ,локомотивът паметник в депо Горна Оряховица,очевидно е произлязъл от пруския Т2,но най вероятно има разлики в техническите данни.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия