Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout
Макетът на Zong (Петър)
zong:
Малко поусъвършенствах начина на монтаж с конрадските механизми на места където директното нагласяне на машинката е невъзможно, и така че да е един вид "дурако-устойчиво" и да не се изисква никаква "фина настройка". Единственото нещо, което съм ползвал допълнително от предходното описание, е бормашинка на Sparky, която поръчах оттук: http://devimax.com/%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8-br-65e. Бормашинката върши идеална работа с малките свредла и е доста по-евтина алтернатива от скъпите дремели. Все пак да стимулираме родното производство ;). Ето как става:
1. Отново ползвам жица от закалена стомана с ф1.0мм, която този път съм закривил в горната част, така, че да не може да се вади при някакво разместване:
2. Отдолу на дупката, слагам закрепваща планка с две видии, върху която съм пробил отвор с ф1.1мм. Идеята е да се получи това лостово движение:
и монтажа:
3. Движещото рамо го зхващам за масата като след като мушна видията (м4х35мм) слагам и ограничител. Използвах шлаух, който взех от обвивката на мрежови кабел:
4. След това в другия край на движещото рамо пробивам дупка с ф0.65мм, защото на конрадските моторчета жицата е с ф0.5мм и монтирам машинката за него:
Ето и две клипчета с цялата идея и схема:
http://youtu.be/v65WnARg4RU
http://youtu.be/6TlsBE6k-Gg
Надявам се да е полезно :)
pach:
Тая планка с многото отвори просто може да бъде сменена също с подходящо парче стоманена тел с ушички,
монтирана дори в щлаух залепен с лепило като носач (или пластмасова тръбичка вмеесто шлауха).
Така ще стане още по-семпло, още по-лесно за изработка, леко и ...не толкова огромно и тромаво на вид.
Това с планчицата за опора н алостовия механизъм е много приятна идея обаче...при това функционална.
Въпросните видии (това не бяха ли специални свредла за бетон :scratch_ones_head:) имаш предвид самонарезните винтове ли?
Машината спарки е готина, особено ако си вземеш и стойка да става настолна.
Но не подценявай дремела (или аналозите му) защото той има по-високи макс обороти
но най-вече е в пъти по-лек и удобен за работа на ръка в някои моменти.
Поздравление за свършеното, продължаващата работа и че намираш време за хобито!
;D
zong:
За видиите: да, имам предвид самонарезни винтове, но аз така им викам :). Относно планката: вярно, че е грозно, но пък е готова, разпробита и така не ми се налага да меря и правя някакви точни неща, т.е. хващам я където е удобно и за която дупка е удобно, все пак е отдолу на масата. То май само бентли и ролс ройс обръщаха внимание на това как ще изглеждат нещата отдолу ;)
ritchie:
Изглежда надежно, но как се "обира" евентуално луфта, който може да
се получи при работа на лостовия механизъм. Или с други думи, как се
гарантира на практика, че стрелката след превключване ще заеме крайно
ляво или крайно дясно положение и няма да остане в някоя междинна точка.
zong:
За тази цел съм сложил тая помощна планчица за опора. Като я центрираш спрямо дупката, няма да има проблем, защото ходът на стрелката е по-малък от ходът на машинката. Доколкото си спомням в упътването на конрадската машинка пише да се пробие дупка 8мм, което означава 4мм ход в посока спрямо средата, на стрелката ходът далеч не е 4мм.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия